انتخابات ریاست جمهوری فرانسه

فیون, نخست وزیر پیشین فرانسه,  در دور دوم انتحابات مقدماتی جناح راست و میانه, بر رقیب خود آلن ژوپه پیروز شد و رسماً به نامزدی این جناح و بویژه حزب «جمهوری خواهان» برگزیده شد. فرانسوا فیون طی چهار دهه فعالیت در عرصه سیاست فرانسه, مقام‌های مختلف, از شهرداری, ریاست شورای استان, عضویت در مجلس ملّی و مجلس سنا و نیز مقام وزارت و نخست وزیری و حتی ریاست مشترک یکی از احزاب اصلی فرانسه, را بعهده داشته است.

آلن ژوپه رقیب آقای فیون پیروزی او را تبریک گفته و اعلام کرده در انتخابات ریاست جمهوری از او حمایت می‌کند.
فرانسوا فیون و آلن ژوپه که هر دو قبلا نخست وزیر فرانسه بوده‌اند در رقابت‌های مقدماتی حزب جمهوریخواهان بیشتر از هفت کاندیدای دیگر رای آورده بودند.
هر دو نامزد خواهان اصلاحات اقتصادی در فرانسه بودند .
آقای فیون که ۶۲ سال دارد معتقد است که مردم فرانسه خواهان تغییرات بنیادی هستند و وعده داده پانصد هزار شغل در بخش خدمات عمومی را حذف کند.
آلن ژوپه خواهان حذف نیمی از این مشاغل بود و رای دهندگان را به تنوع و تکثر دعوت می‌کرد.
آقای فیون هفته پیش در دور اول انتخابات که هفته پیش برگزار شد, نیکلا سارکوزی, رئیس جمهور سابق فرانسه را شکست داد.
او پس از این پیروزی وعده داد در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری با بوروکراسی فرانسه مقابله کند.
به این ترتیب آقای فیون در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه که ماه مه سال آینده برگزار می‌شود نامزد حزب جمهوریخواهان خواهد بود و با مارین لوپن, رهبر حزب راست‌گرای جبهه ملی فرانسه رقابت میکند.
خبرگزاری فرانسه از چند شهر بزرگ گزارش می‌دهد که مردم برای پرهیز از صف‌های طولانی میانه روز, از همان آغاز کار حوزه‌ها, برای رای دادن حاضر شده‌اند.
هر رای‌دهنده باید ابتدا دو یورو بپردازد. در دور اول نیز که همین مبلغ از رای‌دهندگان گرفته شد, ٤٫٣ میلیون نفر شرکت کردند. آخرین مناظره تلویزیونی دو رقیب بسیار پربیننده بود.
امسال انتخابات مقدماتی جناح راست در زندگی سیاسی فرانسوی‌ها اهمیت فراوان یافته چرا که احتمال حضور نامزد راست در مرحله نهایی انتخابات ریاست جمهوری بسیار زیاد ارزیابی شده است.
در واقع در بهار آینده, نامزد جناح راست سنتی باید با نامزد حزب سوسیالیست از یک سو و نامزد راست افراطی (خانم مارین لوپن) رقابت کند. البته کاندیداهای دیگری هم حضور خواهند داشت اما به نظر می‌رسد که رقابت اصلی میان سه جناح یادشده باشد. بسیاری از تحلیل‌گران و کارشناسان رسانه‌ای معتقدند که در هر صورت, نماینده راست سنتی تا آخرین مرحله انتخابات ریاست جمهوری پیش خواهد رفت
مروری بر زندگی فیون
فرانسوا فیون که در چهارم مارس ۱۹۵۴ در شهر "مان" مرکز شهرستان "سارت" در غرب فرانسه به دنیا آمد در رشته حقوق عمومی تحصیل کرد و در کنار ژوئل لوتول, نماینده گولیست (طرفدار سنت سیاسی شارل دوگل, بنیانگذار جمهوری پنجم فرانسه) شهرستان سارت, فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد.
او در سال ۱۹۸۰ با پنلوپ کلارک, یک وکیل فرانسوی که اصالتاً اهل کشور ولز است ازدواج کرد و دارای پنج فرزند است. فرانسوا فیون که در سال ۱۹۸۱ عضو حزب راست میانه "همبستگی برای جمهوری" بود, به عنوان نماینده شهرستان سارت در پارلمان فرانسه انتخاب شد و بعدها نیز چندین بار به این مقام برگزیده شد. او در ۱۹۸۳ به عنوان شهردار "سبله-سور-سارت" واقع در شهرستان سارت انتخاب شد و تا سال ۲۰۰۱ شهرداری این شهر اداره کرد.
او زمانی که فرانسوا میتران رئیس جمهوری بود, مسئولیت وزارتخانه آموزش عالی و تحقیقات را بر عهده گرفت. فیون سپس در دولت بعدی (۱۹۹۵ تا ۱۹۹۷) , یعنی وقتی آلن ژوپه در زمان ریاست جمهوری ژاک شیراک به نخست وزیری رسید, وزیر فناوری اطلاعات و پست, و در ادامه همین دولت, وزیر پست و فضا شد.
سپس فیون در ۱۹۹۸به عضویت شورای استان "په‌ای دو لا لوار" (Pays de la Loire) انتخاب شد و چهار سال ریاست این شورا را در اختیار داشت. به طور همزمان, فیون در حزب راست میانه فرانسه نیز فعالیت خود را بیشتر کرد و به مقام سخنگویی حزب رسید. او تلاش داشت که در سال ۱۹۹۹ به ریاست حزب "همبستگی برای جمهوری" برسد, اما موفق نشد.
چند سال بعد, یعنی در سال ۲۰۰۲ وقتی ژان پی‌یر رافارَن به نخست وزیری رسید, فرانسوا فیون باز هم از سمت نمایندگی پارلمان استعفا داد تا دوباره وارد کابینه شود. او عهده‌دار وزارت‌خانه‌های امور اجتماعی و کار گردید و یک سال بعد از آن, یعنی در سال ۲۰۰۳ , دولت لایحه‌ای اصلاحی در زمینه بازنشستگی تصویب کرد.
فیون در سپتامبر ۲۰۰۴ به عنوان سناتور شهرستان سارت انتخاب شد ولی چند هفته بعد, برای این که وزارتخانه آموزش عالی و تحقیقات را بر عهده بگیرد, از مقام سناتوری کناره‌ گرفت. با این حال او در سال ۲۰۰۵ دوباره سناتور شد و تا سال ۲۰۰۷ , زمانی که رئیس جمهوری جدید فرانسه او را به همکاری فراخواند, در این سمت باقی ماند.
اوج فعالیت‌های سیاسی فیون زمانی فرا رسید که نیکلا سارکوزی از جناح راست در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در سال ۲۰۰۷ در مقابل سگولن رویال از جناح چپ, پیروز شد. در حالی که در فرانسه کمتر پیش می‌آید که یک نفر به تنهایی در تمامی دوره ریاست جمهوری یک رئیس جمهور, نخست وزیری را بر عهده داشته باشد و از این مقام استعفا ندهد یا برکنار نشود, فرانسوا فیون توانست در کل دوره پنج‌ساله ریاست جمهوری سارکوزی, نخست وزیر فرانسه باشد.
اما پس از شکست سارکوزی در برابر اولاند در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ , فیون نیز از کاخ نخست وزیری خارج شد. با این حال او با تغییر حوزه انتخابیه خود از سارت به پاریس, در همان سال به عنوان نماینده پاریس در پارلمان انتخاب شد و به دنبال اختلاف با ژان فرانسوا کوپه, دبیرکل حزب راست میانه "اتحاد برای جنبش مردمی" بر سر ریاست این حزب, یک گروه پارلمانی انشعابی از این حزب را با نام "همبستگی – اتحاد برای جنبش مردمی" ایجاد کرد. این گروه یک سال بعد منحل شد و او در سال ۲۰۱۴ به طور مشترک با ژان فرانسوا کوپه و ژان پی‌یر رافارن ریاست حزب راست میانه فرانسه را بر عهده گرفت.
گرچه از سال ۲۰۱۳ زمزمه‌های نامزدی فیون برای انتخابات ریاست جمهوری بعدی به گوش می‌رسید, اما در آوریل ۲۰۱۵ بود که فرانسوا فیون به طور رسمی اعلام کرد که قصد دارد در انتخابات مقدماتی جناج راست میانه برای تعیین نامزد نهایی این جناح در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۷ نامزد شود.