روز شنبه اجلاس شورای امنیت ملل متحد برای بررسی قطعنامة پیشنهادی فرانسه و اسپانیا که با هدف توقف بمبارانهای حلب ارائه شده بود و وزیر خارجه فرانسه به همین منظور به نیویورک رفته و دراجلاس شورای امنیت شرکت کرده بود، برگزار شد.
این قطعنامه در اجلاس شورای امنیت اکثریت آرا را کسب کرد با تنها به خاطر وتوی روسیه، به تصویب نهایی نرسید. با اینهمه وزیر خارجه فرانسه پس از پایان اجلاس شورای امنیت گفت فرانسه و بیش ار ۵۰کشوری که از این قطعنامه حمایت کرده اند تلاشهای خودرا مضاعف خواهند کرد.
پس از چندین روز تلاش فشردة دیپلماتیک برای متوقفکردن جنایات جنگی رژیم اسد در حلب که از جمله با سفرهای وزیر خارجة فرانسه به روسیه و آمریکا همراه بود، سرانجام قطعنامة پیشنهادی فرانسه و اسپانیا با حمایت بیش از 50 کشور، در شورای امنیت به بحث و رأیگیری گذاشته شد.
این قطعنامه به توقف فوری حملات هوایی و پروازهای نظامی در حلب فراخوان میداد و خواهان ارائة کمکهای انسانی به این شهر تحت محاصره میشد.
در شروع اجلاس شورای امنیت ژان مارک ارو وزیر خارجة فرانسه که بانی اصلی قطعنامه بود، گفت: «همة ما گرنیکا، سربرنیتسا و گروژنی را بهخاطر داریم. آنچه در حلب شاهد آن هستیم، تکرار وحشتناک همان فجایع است... اگر جامعة بینالمللی بیدار نشود، در مسئولیت آن شریک خواهد بود. رژیم (اسد) و متحدانش مدعی مبارزه با تروریسم هستند، این کاملاً غلط است... بشار اسد با تروریسم نمیجنگد، بلکه آنرا تغذیه میکند».
نمایندة اسپانیا نیز در سخنان خود قبل از رأیگیری، تأکید کرد: «حملة رژیم (اسد) به شرق حلب یک فاجعه است و جامعة بینالمللی نمیتواند چشمانش را بر روی آن ببندد... این قطعنامه... بهمنظور جلوگیری از یک فاجعة انسانی است، به همین دلیل ما خواهان توقف حملات هوایی شدهایم...».
منبع: آسوشیتدپرس: واشینگتنپست: سایت ملل متحد: 950717
در ادامة این جلسه رأیگیری بر سر قطعنامة پیشنهادی فرانسه و اسپانیا صورت گرفت؛ این قطعنامه از 11 رأی مثبت، 2 رأی منفی (از سوی روسیه و ونزوئلا) و 2 رأی ممتنع برخوردار شد؛ اما بهدلیل وتوی روسیه به تصویب نرسید.
از زمان شروع انقلاب سوریه، این پنجمینبار است که روسیه قطعنامههای شورای امنیت در این رابطه را وتو میکند.
چین که در ۴ مورد قبلی به همراه روسیه قطعنامهها را وتو کرده بود، این بار به قطعنامة فرانسه رأی ممتنع داد.
بلافاصله بعد از رأیگیری، سفیر انگلستان خطاب به نمایندة روسیه که ریاست دورهیی اجلاس را برعهده داشت، گفت: «معمولاً من در این شورا سخنانم را با واژة «متشکرم آقای رئیس» شروع میکنم، اما امروز نمیتوانم این را بگویم. چون امروز ما شاهد پنجمین وتو دربارة سوریه طی 5 سال از سوی شما «آقای رئیس» بودیم. این وتو بار دیگر اجازه نداد شورای امنیت اتحاد لازم را شکل بدهد تا به مردم سوریه امیدی برای توقف درد و رنجشان ارائه کند. وتویی که بار دیگر اعتبار و احترام شورای امنیت را در برابر جهان خدشهدار کرد.
در ادامة جلسه، قطعنامة پیشنهادی روسیه به رأی گذاشته شد، اما با ۹ رأی منفی، دو رأی ممتنع و تنها ۴ رأی مثبت رد شد.
به نوشتة وال استریت ژورنال، این قطعنامه اشارهیی به توقف بمبارانهای جنگندههای رژیم اسد و روسی به حلب نداشت.
آسوشیتدپرس نیز در گزارشی گفت که روسیه برای کمرنگ کردن توجهات به وتوی قطعنامة فرانسه توسط روسیه، این قطعنامه را ارائه کرده بود.
اگر چه آرای منفی سه کشور آمریکا، فرانسه و انگلستان به منزله سه رای وتو علیه قطعنامه روسیه محسوب میشود؛ اما این قطعنامه در واقع با اکثریت آرای شورای امنیت مردود شناخته شد و نیاز مند وتو نبود.
پس از رأیگیری دوم، سفیر انگلستان خطاب به نمایندة روسیه، گفت: «فقط یک وتو و سپس تنها 4 رأی مثبت برای متن شما، تحقیری دوچندان است».
پس از رأیگیری بر سر قطعنامهها و با شروع اظهارات نمایندة رژیم اسد، شماری از سفرا از جمله نمایندگان فرانسه، انگلستان، آمریکا و اوکراین، در همبستگی با مردم حلب، اجلاس را ترک کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در تفسیری از اجلاس شورای امنیت نوشت، این رأیگیری نشاندهندة اختلافات عمیق در قویترین ارگان سازمان ملل است که مسئولیت آن تضمین صلح و امنیت جهانی است.
در پی برگزاری اجلاس شورای امنیت، وزیر خارجة فرانسه در یک کنفرانس مطبوعاتی بر لزوم حذف حق بهکارگیری از وتو در موارد قتل عام غیر نظامیان تأکید کرد و گفت:حلب هماکنون چنین وضعیتی دارد. تنها پیششرط ممکن، توقف بمبارانهاست.
ژان مارک ارو، رد قطعنامة فرانسه را هدیهیی به بشار اسد دانست و افزود همة کشورهای اتحادیة اروپا و بسیاری دیگر از کشورها از این قطعنامه حمایت کرده بودند. بعد از این رأی «ما تلاشهایمان را دو برابر خواهیم کرد».
وزیر خارجة فرانسه در این کنفرانس مطبوعاتی گفت: «اسد برای تأمین نفت تانکها و هواپیماهایش با داعش مذاکره میکند.... او دیکتاتوری است که منجر به فرار 10 میلیون نفر، یعنی تقریباً نیمی از جمعیت کشور شده است».
هانا سینگر، از صندوق کودکان ملل متحد- یونیسف گفت: وضعیت حلب تحت محاصره بسیار وخیم است. وی خواهان توقف کشتار مردم این شهر شد و گفت: بیمارستان ها هدف حمله قرار گرفته، پزشکان دائما در حال رسیدگی به مجروحان هستند، و از ۱۹ سپتامبر به این سو بیش از صد کودک در بمب گذاری ها جان باخته اند.
بسمه قضمانی, عضو هیئت عالی مذاکرات سوریه خواستار دخالت یکجانبه آمریکا برای منع روسیه از بمباران غیر نظامیان حلب شد.
این عضو هیات عالی مذاکرات سوریه افزود: «تعامل سیاسی و دیپلماتیک سوریها با روسیه برای حل بحران سوریه, دیگر به نقطه پایانی خود رسیده و بی نتیجه است» .