اطلاعیه مطبوعاتی کمیته پارلمانی انگلستان برای آزادی ایران درباره کنفرانس پارلمانی و نمایشگاه قتل عام ۶۷

در پی برگزاری کنفرانس پارلمانی و نمایشگاه یادبود شهیدان قتل عام 67 با حضور اعضای هر دو مجلس انگلستان از احزاب مختلف در یکی از سالن‌های کنفرانس مجلس عوام که طی آن منتخبان انگلیسی بر حمایت از جنبش دادخواهی برای محاکمة عاملان قتل عام تأکید کردند، کمیتة پارلمانی انگلستان برای آزادی ایران اطلاعیه‌یی صادر کرد.

در این اطلاعیة مطبوعاتی، آمده است:
نمایندگان پارلمان انگلستان به پایان مصونیت از مجازات به‌خاطر نقض‌های شدید حقوق بشر در ایران فراخوان می‌دهند
آنها به درخواست مصرانة جامعة ایرانیان مقیم انگلستان از دولت انگلستان برای عمل در مورد پیگرد قانونی عاملان قتل عام 1988 می‌پیوندند
روز پنجشبنه 20 اکتبر، کمیتة پارلمانی انگلستان برای آزادی ایران یک کنفرانس و یک نمایشگاه را برای اعضای هر دو مجلس و کارمندان آن و عموم مردم ترتیب داد و نقض شدید حقوق بشر در ایران را برجسته و از قربانیان اعدام‌ها یاد کرد.
بخش ویژه‌یی از این کنفرانس به قتل عام زندانیان سیاسی 1988 در ایران اختصاص یافت که بسیاری از وکلای برجستة حقوق بشر و سازمان‌های غیر دولتی آن‌را یکی از بدترین جنایات فراموش‌شده و مجازات‌نشده از زمان جنگ جهانی دوم و (در) تاریخ مدرن ایران ذکر می‌کنند.
در این نمایشگاه، فتوای خمینی در زمان قتل عام که این موج اعدام‌ها را در ایران در تابستان 1988 آغاز کرد، برای مردم به نمایش گذاشته شد.
مارک ویلیامز نمایندة پارلمان، در سخنانش دربارة این فتوا، گفت: “[خمینی] حکم داد آنهایی که در زندان‌های سراسر کشور هستند و هم‌چنان بر حمایتشان از مقاومت... ثابت‌قدمند محکوم به اعدامند».
حدود 30000 زندانی سیاسی و اعضای اپوزیسیون اصلی ایران سازمان مجاهدین خلق ایران متعاقباً در زندان‌های سراسر کشور اعدام شدند.
شرکت‌کنندگان هم‌چنین شرح وقایع را از زبان زندانیان سیاسی سابق و شاهدان نجات‌یافته و اعضای خانواده‌های قربانیان ساکن در انگلستان شنیدند. آنها درد و رنج‌ها و فجایعی را که متحمل شده‌اند برای حضار نقل کردند که گواهی بر بی‌رحمی و سبعیت مقامات (رژیم ایران) در اجرای این اعدام‌ها بود.
آنها تأکید کردند که مقامات بالای (رژیم) ایران و وزرای کنونی در دولت روحانی در میان مسئولان این جنایت بوده‌اند. این هم‌چنین در یک فایل صوتی آیت‌الله منتظری، جانشین وقت خمینی افشا شد که کمی پیشتر در ماه اوت امسال توسط پسرش منتشر شد.
نمایندگان هر دو مجلس پارلمان هم‌چنین در سخنانشان خطاب به حضار در این نمایشگاه، نگرانی عمیق خود را نسبت به تعداد بسیار هشداردهندة اعدام‌ها در ایران، حلق‌آویز نوجوانان، دستگیری‌های غیر قانونی و خودسرانه فعالان و شهروندان ایرانی ساکن سایر کشورها و سرکوب مداوم آزادی بیان ابراز کردند.
نمایندگان مجلس از تمام احزاب تأکید کردند که حدود 3000 اعدام، از جمله حلق‌آویز زنان و نوجوانان، طی ریاست‌جمهوری روحانی، بیانگر این است که وضعیت حقوق بشر در بسیاری از جوانب وخیم‌تر شده است.
دکتر متیو آفورد که ریاست این کنفرانس را به‌عهده داشت، گفت: «مردم ایران خواهان پایان‌یافتن مصونیت از مجازات کسانی که این جنایت را مرتکب شدند و مقامات دیگر این رژیم هستند... من از دولت انگلستان مصرانه می‌خواهم این قتل عام را به‌عنوان یک جنایت علیه بشریت به‌رسمیت شناخته و آن‌را محکوم کند و در شورای حقوق بشر سازمان ملل و شورای امنیت سازمان ملل برای سپردن عاملان آن به‌دست عدالت در یک دادگاه بین‌المللی، دست به‌عمل بزند».
فراخوان او به دولت توسط نمایندگان دیگر از هر دو مجلس تکرار شد
لرد کاتر در تأکید بر این فراخوان، گفت: با نگاهی به (رژیم) ایران، می‌بینیم بسیاری از کسانی که مرتکب قتل عام 1988 زندانیان سیاسی شدند، هنوز هم (در مواضع قدرت) هستند. بنابراین ساده‌لوحانه خواهد بود که فکر کنیم بدون این‌که جامعة بین‌المللی قیمت ارتکاب چنین جنایاتی را علیه مخالفان و شهروندان عادی، برای مقامات (رژیم) ایران بالا ببرد، هیچ‌گونه تغییری رخ بدهد.

هندون تایمز انگلستان در گزارشی دربارة کنفرانس پارلمانی و نمایشگاه قتل عام 67 در پارلمان این کشور، نوشت:
در یک نمایشگاه در سالن آتلی Attlee مجلس عوام، جنایات مقامات (رژیم) ایران در گذشته و در حال حاضر که تمام اقشار جامعة ایران، از جمله فعالان و مخالفان را هدف قرار می‌دهد، به‌نمایش گذاشته شد.
این نمایشگاه بخشی از کنفرانسی بود که توسط کمیته پارلمانی انگلستان برای آزادی ایران برگزار شد و طی آن نقض‌های حقوق بشر در ایران برجسته و از قربانیان اعدام‌ها یاد شد.
کنفرانس به‌ویژه روی قتل عام 1988 تمرکز کرد که در آن 30000 نفر، از جمله زنان باردار و نوجوانان، با فتوای خمینی اعدام شدند.
متیو آفورد نمایندة پارلمان که ریاست این کنفرانس را به‌عهده داشت، خواهان پایان‌یافتن مصونیت از مجازات کسانی شد که این جنایات را مرتکب شده‌اند.
فراخوان او به دولت (انگلستان) توسط نمایندگان دیگر هر دو مجلس تکرار شد
حضار هم‌چنین شرح وقایع را از زبان زندانیان سیاسی سابق، شاهدان نجات‌یافته و اعضای خانواده‌های قربانیان ساکن در انگلستان شنیدند.