انتقاد از همایش ایرانیان خارج کشور که به ابتکار و با مدیریت رئیس دفتر احمدینژاد برگزار شد هر روز ابعاد تازهای به خود میگیرد. اصولگرایان اسفندیار رحیممشایی را به دروغگویی و خیانت به ایران و اسلام متهم میکنند.
دویچه وله: اسفندیار رحیممشایی را جنجالیترین و دردسرسازترین دوست و همکار محمود احمدینژاد میخوانند؛ هیچ یک از معتمدان احمدینژاد به اندازه رحیممشایی مورد انتقاد قرار نگرفته و رفتار و گفتارش مانند او مورد هجوم حامیان و منتقدان دولت نبوده. "همایش بزرگ ایرانیان خارج کشور" که به ابتکار و زیر نظر رحیممشایی برگزار شد موج جدیدی از حمله به رئیس دفتر احمدینژاد را به راه انداخت که امروز به خطبههای نماز جمعه نیز کشیده شد.
"احمدینژاد باید پاسخگو باشد".
"شورای عالی امور ایرانیان خارج کشور" نهادی است که اخیرا بسیار فعال شده و ریاست آن بر عهدهی احمدینژاد است. او چندی پیش رئیس دفترش، اسفندیار رحیم مشایی را به عنوان جانشین خود در این شورا منصوب کرد. دومین همایش ایرانیان خارج کشور که یکی از هدفهای آن «اعتمادسازی و کاهش شکاف بین ایرانیان مقیم خارج و نظام» اعلام شده، در روزهای یازدهم و دوازدهم مرداد ۸۹ برگزار شد.
میهمانان همایش از یک هفته پیش از گشایش تا یک هفته بعد از آن به خرج دولت در ایران به سرمیبرند. جذب سرمایههای ایرانیان خارج کشور نیز یکی از هدفهای این برنامه ذکر شده، اما بسیاری از ناظران در جدی و عملی بودن این هدف، از جمله با توجه به ترکیب دعوتشدگان تردید دارند.
سخنگوی فراکسیون اقلیت مجلس میگوید بسیاری از شرکتکنندگان در این همایش به معنای واقعی سرمایهگذار نیستند. داریوش قنبری ۱۲ مرداد به خبرگزاری ایلنا گفت «احمدینژاد باید پاسخ دهد در شرایطی که به دلیل سیاستهای اشتباهش سرمایهگذاران کشور به خارج مهاجرت کرده و وضعیت برای سرمایهگذاری در کشور مناسب نیست، این همایش چه پیامی دارد؟»
همایشی با "پلشتیهای آشکار"
ابهام و تردید در مورد هویت برخی از دعوتشدگان و نحوه گزینش میهمانان، و ناروشن بودن انگیزههای دولت و دستاوردهای اینگونه همایشها از جمله مسائلی است که در رسانههای داخل و خارج از کشور زیاد به آن پرداخته میشود. جلال یحییزاده یکی از اعضای فراکسیون اصولگرایان و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز با توجه به خبرهای منتشر شده در مورد ترکیب افراد شرکتکننده در همایش گفته است «میهمانان در حدی نبودهاند که برایشان چنین فرش قرمزی پهن شود.»
شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه و نماینده خامنهای در موسسه کیهان از برخی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی، و مسئولان سیاست خارجی انتقاد میکند که «به عنوان ابتداییترین وظیفه قانونی خود از برخی پلشتیهای آشکار در برپایی این همایش جلوگیری» نکردهاند. او از برگزارکنندگان همایش میپرسد چرا به جای "دلبستگان به ارزشهای اسلامی" مخالفان و منتقدان حکومت و «اراذل و اوباش کاسهلیس آمریکا و اسرائیل و انگلیس را به همایش دعوت کردهاید؟!»
دومین همایش ایرانیان خارج کشور با اجرای موسیقی زنده توسط گروه علیرضا عصار که در آن دختران و پسران جوان به نواختن دف و تار پرداختند گشایش یافت. ترک سالن توسط دو روحانی حاضر در مراسم، سرآغاز انتقادهایی شد که همچنان ادامه دارد و خبر آن به امام جمعه موقت تهران نیز رسید. روز جمعه ۱۵ مرداد، احمد خاتمی گفت «خبرهایی از برخی جشنوارههای مبتذل و افتتاحیههای مبتذل که خوانندههای زن و مرد در آن با هم دف میزنند، میرسد.»
تکرار این کنسرت در مراسم پایانی همایش، که به بیاعتنایی به انتقادها تلقی شده خشم منتقدان را دو چندان کرده است. انتشار عکس میهمانانی که در جمهوری اسلامی "بدحجاب" خوانده میشوند، اظهارات رحیم مشایی در مراسم اختتامیه و خبر برخی حواشی همایش که در رسانههای اصولگرا منتشر شده این خشم را شعلهورتر کرده است.
۴۰ نمازخوان در میان ۱۲۰۰ میهمان
مراسم رسمی همایش در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد. خبرگزاری فارس در گزارشی از حواشی همایش نوشت در نماز جماعتی که در نمازخانه سالن برگزار میشد تعداد نمازگزاران حداکثر ۴۰ نفر بودند. ظاهرا دو هزار نفر برای شرکت در این برنامه دعوت شده بودند. برگزارکنندگان تعداد میهمانان را ۱۲۰۰ نفر اعلام کردهاند. برخی گزارشها از آن حکایت دارد که تعداد کسانی که دعوت را پذیرفتهاند چهارصد تا پانصد نفر هستند. هر میهمان میتوانسته چهار نفر از بستگان خود را به خرج دولت به ایران بیاورد. به نظر میرسد در آمار رسمی این همراهان نیز محاسبه شدهاند.
افشای "سند دروغگویی" رحیم مشایی
یکی از انتقادها به رحیممشایی به دعوت از هوشنگ امیراحمدی مربوط میشود. روزنامه کیهان امیراحمدی را "دلال رابطه با آمریکا" و "ضدانقلاب تابلودار" خوانده است. رحیم مشایی روز دوشنبه دعوت از او را تکذیب کرد. امیراحمدی مدعی است حضور همزمان او در ایران و برگزاری همایش اتفاقی بوده و تصادفا در هتل استقلال که محل سکونت میهمانان بوده اقامت داشته است.
برخی از منابع خبری نیز از قول هوشنگ امیراحمدی نوشتهاند او به این همایش دعوت شده بوده و تهدید کرده اگر دولت تکذیب کند کپی دعوتنامهاش را انتشار خواهد داد. پیش از آنکه امیراحمدی اقدامی در این زمینه انجام دهد روزنامه کیهان در شماره پنجشنبه ۱۴ مرداد خود کپی دعوتنامه او را به عنوان سند دروغگویی رئیس دفتر احمدینژاد منتشر کرد.
"مکتب ایران به جای مکتب اسلام"
ماجرای همایش ایرانیان خارج کشور به انتقاد از ترکیب دعوت شدگان و نحوهی برگزاری مراسم خاتمه نیافت. اظهارات رحیممشایی در مراسم پایانی سرآغاز موج دیگری از حمله به او شد. رئیس دفتر احمدینژاد در این مراسم گفت «از مکتب اسلام دریافتهای متنوعی وجود دارد اما دریافت ما از حقیقت ایران و حقیقت اسلام، مکتب ایران است و ما باید از این به بعد مکتب ایران را به دنیا معرفی کنیم.»
امام جمعه موقت تهران بدون نام بردن از رحیممشایی با اشاره به سخنان او میگوید «نهضت ما اسلامی است قبل از آنکه ایرانی باشد.» او ملیگرایی را "شرکآلود" خواند و در تعریف آن گفت «ملیگرایی آن است که اسلام را در برابر ایران قرار دهید. »
"ایران فدای اسلام"
همزمان با اظهارات احمد خاتمی در نماز جمعه خبرگزاری ایلنا از قول یکی از اعضای مجلس خبرگان، آیتالله عباس کعبی نوشت «افرادی که دنبال اسلام ایرانی هستند، اندیشه آنها انحرافی است، ما دنبال ایرانی هستیم که فدای اسلام شود نه اینکه اسلام در خدمت ایران باشد.» او با بیان اینکه تقدم ایران بر اسلام دیدگاه مهدی بازرگان بوده تاکید میکند «این اندیشه و طرز تفکر، تز ایران برای همه ایرانیان را با رنگ و لعاب دینی و مذهبی بیان میکرد.»
عباس کعبی سخنان رحیممشایی را اظهارات "نسنجیده" کسی عنوان میکند که به زعم او صاحبنظر نیست و "موضعگیریهای بیربطی" دارد. عضو مجلس خبرگان ابراز تاسف میکند که چرا برخی از منصوبان احمدینژاد «چنین اندیشههای انحرافی را مطرح کردند.»
رحیممشایی و "خیانت به اسلام و ایران"
احمد توکلی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، ۱۵ مرداد، در گفتگو با خبرگزاری مهر ضمن انتقاد شدید از اظهارات رئیس دفتر احمدینژاد گفت این سخنان «توهمات ذهن بیماری است که با مبانی اسلام، با قانون اساسی و مصالح ایران عزیز سازگار نیست.» این عضو فراکسیون اصولگرایان میگوید «این توهمات نه تنها خیانت به اسلام بلکه خیانت به ایران است.»
به نظر میرسد رئیس دفتر احمدینژاد بار دیگر او را به دردسر انداخته است. احمد توکلی تاکید میکند «آقای رئیس جمهور باید تکلیف خود را با این عنصر و تفکر انحرافی که از جایگاه رسمی در نظام صریحا ضد قانون اساسی و اسلام و ایران موضع گیری میکند، روشن کند.» او گفته است «مجلس قطعا در این باره ساکت نخواهد نشست.» جلال یحیی زاده پیشتر گفته بود مجلس هویت میهمانان همایش را بررسی خواهد کرد.