شکست مذاکرات وین – سقوط آزاد ریال

 

 

تنها چند ساعت پس از شکست هفتمین دور از مذاکرات وین، بازار ارز در کشور شاهد افت شدید ارزش بهای پول ملی در مقابل دلار آمریکا بود. 

این روند شتابان در حالی است که تنها طی چهار ماه گذشته و با بروی کار آوردن آخوند جلاد ابراهیم رئیسی، بهای ارزهای خارجی به‌ویژه دلار با رشدی معادل «۳۰ درصد» روبه‌رو گردیده است. 
یک شاخص برای این وضعیت را می‌توان در ورود دلار به کانال ۳۱هزار تومانی رؤیت نمود. بنا بر داده‌های میدانی قیمت دلار تا روز گذشته به سقف «۳۰ هزار و ۵۰۰تومان» رسید و بدین‌سان رکوردی دیگر برای سقوط ارزش پول ملی را به ثبت رساند. 

سایت حکومتی دنیای اقتصاد (۱۵ آذر ۱۴۰۰) در این رابطه اعتراف کرده است: «بالاترین قیمت دلار در روز گذشته در محدوده ۳۰هزار و ۵۰۰تومان قرار داشت و کمترین قیمت این ارز حدود ۳۰هزار و ۳۰۰تومان بود. در واقع بین سقف و کف قیمت تنها ۲۰۰تومان فاصله وجود داشت». 

براین اساس تنها طی یک سال گذشته ریال با «سقوط ۱۳۷درصدی» در مقابل ارزهای خارجی روبه‌رو گردیده، به‌طوری‌که بسیاری از کارشناسان مسائل مالی، بازگشت آن به دوران گذشته را اساساً منتفی می‌دانند. 
سخن از روندی است که به‌یقین ریشه در وضعیت بحرانی رژیم آخوندی دارد، به‌طوری‌که هر گونه جابه‌جایی در پست‌های کلیدی و مدیریتی نه‌تنها دردی از دردهای بی‌درمان خامنه‌ای را حل نمی‌کند، بلکه وضعیت را به‌غایت بحرانی‌تر می‌نماید. 

شوک وارد به بازار ارز طی روزهای گذشته به حدی بود که بلافاصله با اعلام خبر سقوط ریال، بهای اجناس مصرفی به‌ویژه مواد غذایی، دارو، خودرو و خدماتی به‌شدت روبه افزایش گذاشت. برای مثال سایت حکومتی عرش (۱۴ آذر ۱۴۰۰) می‌نویسد: «پراید ۱۱۱ در بازار به نرخ ۱۷۲میلیون تومان رسیده است. پراید ۱۳۱ نیز افزایش قیمت داشته است و با نرخ ۱۵۴میلیون تومان به فروش می‌رسد» 

هم‌چنین به‌موازات از بین رفتن چشم‌اندازها برای رسیدن به هر گونه توافقی میان رژیم آخوندی و جامعه بین‌الملل، باید به رشد شدید تورم، رکود شدید اقتصادی و تولیدی، افت شدید صادرات نفتی و نیز سوءاستفاده دولت نحس سیزدهم از بلبشوی موجود در کشور باهدف دست‌کاری عامدانه در قیمتها اشاره نمود. 

یک شاخص دیگر برای این بحران نیز در بن‌بست اف.ای.تی. اف نهفته که در منطق خود، هر گونه دستیابی و یا تبادل ارزی و بانکی برای دیکتاتوری ولی‌فقیه را مسدود ساخته است. 

در این راستا، بسیاری از کارشناسان حکومتی بر این باور هستند که حتی در صورت حصول یک توافق نیم‌بند در وین، باز هم گره کوری به‌نام سقوط ارز پول ملی به قوت خود باقی خواهد ماند، زیرا مجموعه بحرانهای فوق و هم‌چنین وجود ابر بحرانی به‌نام «ساختار فاسد» در رژیم آخوندی، سایه سنگین خود را بر تمامی موضوعات هموار کرده است.