بن‌بست در وین – لغو جلسات کمیسیون مشترک

مجموعه تحولات طی مذاکرات احیای«برجام» در روزهای گذشته، سخن از وجود بن‌بست برای حصول توافق اتمی را دارند.

در این راستا رژیم آخوندی از لغو«جلسات کمیسیون برجام» خبر داده است، امری که مبین وجود شکاف عمیق میان طرفهای مذاکره‌کننده با دیکتاتوری ولی‌فقیه می‌باشد.
سایت حکومتی انتخاب (۲۴ بهمن ۱۴۰۰) در این رابطه اعتراف کرده است:«بر اساس توافقات صورت گرفته، جلسات کمیسیون مشترک برجام برگزار نمی‌شود و مذاکره‌کنندگان، دیدارهای خود را به‌صورت دوجانبه و چند جانبه در وین ادامه می‌دهند».

کمیسیون مشترک برجام همان ارگان تصمیم‌گیری، با مجموعه‌یی از زیرساختارهای تخصصی برای اجرای کارکردها، مفاد و پیوست‌های توافق اتمی با هدف لغو تحریم‌ها علیه رژیم آخوندی می‌باشد که طی نه دور مذاکرات اتمی نقش تعین کننده‌ای را برای پیشبرد مذاکرات وین ایفا نموده است.
هم‌چنین علائم عدم پیشرفت طی یک سال گذشته را می‌توان در مجموعه موضع‌گیریهای نماینده آمریکا، وزیر خارجه انگلیس و یا تحرکات روزافزون نماینده روسیه در وین به‌خوبی رویت نمود.

برای نمونه وندی شرمن در سخنانی به‌وجود شکاف عمیق میان طرفین این‌گونه اذعان کرده است: «ما هر چیزی که ایران ارائه دهد را قبول نمی‌کنیم. در صورتی که ایران به برجام پایبند بماند، ما برجام را به‌طور کامل وارد خواهیم کرد». وی سپس برای تفهیم اوضاع به رژیم آخوندی تأکید کرده است: «همه گزینه‌های ما همیشه روی میز باقی می‌مانند، صرف‌نظر از این‌که چه چیزی در اینجا انتخاب می‌شود».

در نمونه‌یی دیگر نیز باید به مجموعه رفت و آمد های نماینده روسیه و برگزاری نشستهای«دوجانبه و یا چند جانبه» با طرفین اشاره نمود. این اقدام که برخلاف عرف روند مذاکرات طی یک‌سال گذشته می‌باشد، ترجمان تلاش با هدف« آشتی دادن» طرفین است.
نمونتا وی در توئیتی از جمله نوشته است: «برای دو بار در یک روز با انریکه مورا همآهنگ‌کننده اروپا دیدار کردم و به تبادل دیدگاه درباره وضعیت فعلی و آینده مذاکرات پرداختیم».

اکنون با توقف نشست کمیسون برجام، اولیانوف که تا به امروز فعالیت‌های زیادی بخرج داده تا بن‌بست مذاکرات را«کوچک» و«کم اهمیت» جلوه دهد، طی روزهای گذشته با هدف رایزنی میان طرفین، از«هتلی» به«هتل» دیگر در حال تردد می‌باشد.

خاطرمان هست که وی پیش‌تر زمان برای حصول توافق را تنها« ۵دقیقه» اعلام کرده بود، اما پس از گذشت چند روز، واقعیتهای سهمگین خود را بر تمامی طرفها تحمیل نمودند تا جایی‌که نماینده روسیه پس از این اظهارات ناچار به عقب‌نشینی گردید و اعلام کرد: «هنوز راه زیادی در پیش است».

بسیاری از کارشناسان مسائل بین‌المللی در غرب بر این باور هستند که روسیه تلاش زیادی برای چفت و بست دادن« توافق اتمی به هر قیمت» بخرج می‌دهد. یکی از دلائل برای این امر نیز همان باز شدن راه نجات برای تجارت، صادرات و فروش تسلیحات به دیکتاتوری ولی‌فقیه می‌باشد که پیش‌تر آخوند جلاد ابراهیم رئیسی در سفر خود به مسکو، گوشه‌هایی از آن را برملا نموده بود.

در این رابطه خبرگزاری حکومتی صدا و سیما (۲۲ بهمن ۱۴۰۰) به‌نقل از وزارت‌خارجه روسیه گزارش کرده است:«مسکو خود را ملزم به هیچ‌گونه ممنوعیتی در زمینه با همکاریهای نظامی-فنی با ایران نمی‌داند. این کشور و ایران در تلاشند تا با به کارگیری راه‌کارهایی از خود در برابر تحریم‌های غربی‌ها محافظت کنند».