تنها با گذشت چند هفته از آغاز سال جدید اکنون شاهد نحوست دولت سیزدهم در زمینه معیشت و قدرت خرید مردم هستیم.
بنابرداده های حکومتی تنها طی سه هفته از آغاز سال جدید، بیش از «۶۰ درصد» از قدرت خرید جامعه کاسته شده است. یک گزارش دولتی دراین رابطه اعتراف کرده است: «در حالی که سبد معیشت خانوار در ایران، ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان ارزیابی شده است، به گفته کارشناسان اقتصادی، با درنظر گرفتن تفاوت آن با سطح دستمزدها در انتهای سال گذشته، ۷۰ درصد جامعه ایران زیر خط فقر به سر میبرند»
به زبان ساده در علم اقتصاد قدرت خرید بدان معنا است که برای مثال با یک واحد پول (یک دلار، یک یورو و یا ریال) چقدر توان خرید کالا و سبدی از مجموعه اقلام مصرفی، خوراکی و حتی کرایه خانه و یا خدمات را دارید؟.
در این رابطه دو فاکتور اساسی نقش تعین کننده ای برای قدرت خرید جامعه را ایفا میکنند. نخست ارزش پول ملی و دیگری نرخ تورم که برای ایجاد تعادل در بازار و یا برهم زدن آن ، با یکدیگر رابطه مستقیم دارند.
این گزارش در ادامه می افزاید: «با وجود اعلام دولت سیزدهم مبنی بر افزایش فروش نفت و همزمان، افزایش بهای جهانی نفت پس از حمله روسیه به اوکراین یک کارشناس اقتصادی تاکید کرد: جامعه ایران در سال ۱۴۰۱معادل ۶۰ درصد قدرت خرید خود را نسبت به ابتدای سال ۱۴۰۰ از دست میدهد». (سایت حکومتی ساعت ۲۴ / هیچده فروردین ۱۴۰۱)
کاهش قدرت خرید مردم در ایران آخوند زده به یقین ریشه در وجود شکست سیاست های اقتصادی و مالی و بویژه در زمینه رشد افسارگسیخته تورم و گرانی نیز دارد. براساس داده های قطره ای شیب تورم طی ماه های آینده بسیارتند خواهد بود و براین منطق نیز باید شاهد هرچه بیشتر فقیر شدن جامعه باشیم.
برای نمونه این گزارش ضمن اذعان به این دو واقعیت می افزاید: «جامعهای که کل هزینههایش را به مصرف خوراک، مسکن و آشامیدنی میرساند، نمیتواند جامعهای دارای قدرت بازسازی اقتصادی باشد . نرخ تورم در بهمن ماه ۱۴۰۰ در مقایسه با بهمن ۱۳۹۹، ۳۵ درصد رشد داشته است».
حذف کالاهای اساسی از سفره ها، دارو و درمان و نیازمندی های اولیه اکنون به بخش های بزرگی از جامعه سرایت کرده است. بدین سان همانگونه که درگزارش فوق اعتراف گردیده «۷۰ درصد» جامعه اکنون در خط فقر بسر می برند که ترجمان قریب «۶۰ میلیون» ایرانی می باشد. پیشترنیز کارگزاران رژیم از وجود فقر مطلق برای قریب «۳۰ میلیون » سخن به میان آورده بودند.
همچنین ترجمان گزارش فوق به معنای شکست سنگین برای دولتی است که قرار بود تا تورم ، گرانی و فقر را طی صد روز نخست ریشه کن نماید. دراین رابطه نیز خاطرمان هست که آخوند جلاد ابراهیم رئیسی در یک فرافکنی در اسفند ماه گذشته اعلام کرد که فقر را تا پایان سال ۱۴۰۰ در ایران از بین خواهد برد، امری که حتی در میان متولیان حکومت نیز با انواع و اقسام متلک و لطفیه سرایی روبر گردید.