مذاکرات وین - برجام بی‌سرانجام

 

با گذشت بیش از یک سال از آغاز دور جدید مذاکرات اتمی میان رژیم آخوندی و طرف‌های اروپایی و آمریکایی، اکنون پاسخ به سرنوشت برای احیای برجام همچنان در هاله‌ای از گمانه‌زنی‌ها و ابهام قرار دارد.

یک دلیل برای بروز این بن‌بست نیز همان سیاست‌ها و زیاده‌خواهی‌های خامنه‌ای باهدف خرید وقت می‌باشد. در این راستا و با نیم‌نگاهی به تازه‌ترین تحولات و به‌ویژه سفر امیر قطر به تهران و دیدار وی با ولی‌فقیه زهر خورده، بخوبی می‌توان به واقعیات فوق رسید.

درحالی‌که رسانه‌های آن «کشور دوست و برادر» در سخنانی از «اعلام آمادگی رهبر جمهوری اسلامی برای مصالحه درباره پرونده اتمی «سخن به میان آورده‌اند، اما صدور تکذیبیه از سوی وزارت خارجه رژیم و «شیطنت» نامیدن این جملات، به‌یقین مهر تائیدی بر ادامه بازی «موش و گربه» از سوی دیکتاتوری ولی‌فقیه را دارد.

در این رابطه سخنگوی وزارتخانه تحت امر پاسدار امیر عبداللهیان ضمن تکذیب عجولانه این خبر، ازجمله می‌گوید: «اولاً چنین روایتی از دیدار کاملاً غلط است و ثانیاً به نظر می‌رسد حتی در ترجمه از الجزیره هم دقت کافی صورت نگرفته و یک شیطنت رسانه‌ای و تبلیغاتی نیز در میان است».

در این راستا باید به دلایل اصلی برای این وضعیت شکننده در راستای احیای برجام اشاره نمود تا بدین‌سان به عمق بن‌بست‌های ولی‌فقیه رسید. یک دلیل برای این وضعیت نیز همان وجود نام «سپاه پاسداران» به انضمام «نیروی تروریستی قدس» در لیست سیاه و تحریم‌ها می‌باشد.

در این رابطه هماهنگ‌کننده سیاست خارجی در اتحادیه اروپا در تاریخ ۱۷ اردیبهشت طی مصاحبه‌ای با روزنامه فایننشال تایمز ضمن تائید این واقعیت، ازجمله گفته بود: «برای خروج از بن‌بستی که سد راه احیای برجام شده در پی یافتن «راهی میانه» برای حل مشکل سپاه پاسداران» است.
.
خامنه‌ای به‌خوبی می‌داند که بدون خروج این ارگان نظامی، امنیتی و اقتصادی که شیرازه‌های کشور را در چنبره خود قرارداده، وضعیت رژیم همچنان شکننده و ضربه‌پذیر باقی خواهد ماند.
وی نیاز شدیدی به «دلارهای نفتی» برای بازسازی سپاه، تجهیزات نظامی، زیرمجموعه‌های فرسوده و زهوار دررفته و به‌ویژه پرداخت حقوق کادرها و پرسنل آن دارد و این امر تنها از طریق باز شدن منابع مالی، مراودات بانکی و برداشته شدن تحریم‌ها امکان‌پذیر می‌باشد.

سخن از ارگانی سرکوبگر می‌باشد که پایه‌گذاری آن بر اساس دو هدف اصلی صورت گرفته است، نخست سرکوب داخلی که امروزه در شهرهای بپا خاسته میهن شاهد آن می‌باشیم و دیگر صدور بنیادگرایی و کشورگشایی باهدف ایجاد «حیاط‌خلوت» برای تحکیم پایه‌های نظام آخوندی، به‌ویژه در منطقه خاورمیانه و کشورهای اسلامی.
اما آنچه که تا به امروز تحقق‌نیافته و خامنه‌ای نیز به شکست آن‌ها واقف می‌باشد، همان «دو هدف» فوق است.
 
همچنین خطیب زاده در ادامه ضمن ریختن آب پاک بر دستان کشور «واسطه» و تحقیر طرف مقابل با بکار گیری عامدانه جمله «به امیر قطر فرمودند»، می‌افزاید: «رهبر معظم انقلاب (خامنه‌ای) هیچ سخنی از سازش به میان نیاورده بلکه به امیر قطر فرمودند "ما همیشه گفته‌ایم که مذاکرات باید نتیجه دار باشد نه وقت تلف کردن. آمریکایی‌ها می‌دانند که برای این کار باید چه اقدامی انجام بدهند». (سایت حکومتی انتخاب ۱ خرداد ۱۴۰۱)