کنفرانس «فراخوان به محاکمه سران رژیم آخوندی به جرم نسلکشی، جنایت علیه بشریت و تروریسم، توقف مصونیت سران رژیم - نه به آزادسازی تروریستها» در پاریس روز شنبه ۱۹شهریور ۱۴۰۱ ساعت۱۵ بهوقت اروپا - ۱۷۳۰ بهوقت ایران برگزار شد.
این کنفرانس را ژان فرانسوا لوگاره را آغاز کرد و سپس رئیس جمهور برگزیده مقاومت سخنرانی کردند. در ادامه شخصیتهای سیاسی و نمایندگان مجلس ملی فرانسه از جمله خانم اینگرید بتانکور – کاندیدای پیشین ریاستجمهوری کلمبیا، سیداحمد غزالی نخستوزیر پیشین الجزایر، پروفسور اریک داوید دکترای حقوق، خانم دومینیک آتیاس معاون سابق کانون وکلای پاریس، طاهر بومدرا وکیل بینالمللی .نماینده سابق ویژه دبیرکل ملل متحد در عراق، دکتر آلخو ویدال کوادراس از معاونین سابق پارلمان اروپا و آقای محمد محدثین مسئول کمیسیون خارجه شورای ملی مقاومت ایران سخنرانی کردند.
ژان فرانسوا لوگاره- شهردار سابق منطقه یک پاریس:
درود بر مجاهدین اشرفی که با سفر به آنجا شگفتزده شدیم. ما این کنفرانس را تشکیل دادیم در رابطه با پرونده اسدالله اسدی و معاهده ننگین و بخشی از صحبتهایمان در رابطه با ابراهیم رئیسی است.
سؤال از خانم اینگرید بتانکور: میدانیم شما چقدر نقش فعالی در مبارزه مردم ایران دارید و مدتهای مدیدی است که همراه این جنبش هستید و آن روز هم در مراسم بودید. سؤال اول از شما این است: خانم رجوی هدف اصلی این سوءقصد بود. توضیح دهید که چطور یک دولت میتواند دست به این کار بزند؟
اینگرید بتانکور ـ کاندیدای پیشین ریاستجمهوری کلمبیا
این موضوع خیلی جدی ای است و سؤالی که باید از خودمان بپرسیم این است که چرا باید تلاش کنند که خانم مریم رجوی را در یک کشور اروپایی ترور کنند و همه ریسکهایش را بپذیرند و یک مأمور را اعزام کنند که خودش در وین مستقر است و یک بمب را از کشورهای مختلف اروپایی عبور بدهد، در چمدان دیپلماتیک خودش منتقل کند و بعد آن را به فرانسه بیاورد و بخواهد همه ما را بهقتل برساند.
بنابراین باید سؤال کرد چرا مریم رجوی؟ اول از همه باید گفت خانم مریم رجوی یک مبارز است و وقتی تاریخ ایران را میبینیم مشاهده میکنیم که چطور ایران برای رسیدن به دموکراسی، مبارزه میکند، اینکه شاه را سرنگون کردند و یک بهار ایرانی آنجا وجود داشت. با این زنان و مردان که در خیابانها مبارزه کردند تا اینکه حکومت دست خمینی افتاد و خمینی رژیم ترور را بنیاد نهاد و این رژیم که در ایران است در برابر آن یک زن توانست در برابر همه تضادها به پیروزی برسد و این قیمتی است که از خانواده خودش قیمت بدهد و خواهر خودش شهید بشود و با همه اینها او هدایت این مبارزه را بهعهده گرفته است.
سؤال از آقای سیداحمد غزالی: نخستوزیر سابق الجزایر: شما از شاکیان خصوصی این پرونده هستید و امروز هم جزء ۱۱شاکی هستید که انتقال اسدالله اسدی موقتاً متوقف شد. محکومیت اسدی به ۲۰سال زندان و رویکرد دولت بلژیک را چطور ارزیابی میکنید؟
سیداحمد غزالی نخست وزیر سابق الجزایر:
درود به همه دوستان و حامیان شورای ملی مقاومت. بهخوبی روشن است که آنچه در بلژیک در جریان است یک مبارزه سیاسی ـ قضایی است. آنچه در میان است بحث اعتبار است. خانم بتانکور هم گفت و شما هم گفتید که دولت بلژیک قصدش آزادی دیپلمات محکوم شده ایرانی است که میتوانست هزاران نفر را قربانی کند. موضوع چیست؟ بلژیک و سرویسهای بلژیک و قضاییه بلژیک توانستند با اقداماتشان یک عمل تروریستی را علیه گردهمایی ۲۰۱۸ که در آن دهها هزار تن از حامیان مقاومت و صدها تن از برجستهترین نمایندگان اروپایی و غیره حضور داشتند، با یک روند قضایی به پیش ببرد و احکام زندان تا ۲۰سال را اعلام کرد.
در حالیکه درود میفرستم به شجاعت بلژیک که از جلوداران اقدامات بینالمللی است، در همین بلژیک این تهدید وجود دارد که این مبارزه به شکست کشیده شود و این من را نگران میکند. من نمیخواهم باور کنم که نهادهای بلژیکی این معاهده شرمآور را اجرا کنند.
لوگاره: از پروفسور اریک داوید سؤال میکنیم که شما از اولین حقوقدان هایی هستید که برای اعتراض به این معاهده ننگین نامه نوشتید. شما میگویید دولت بلژیک با این کار معاهده و قانون بینالملل را نقض میکند. منظور از این نقض چی است؟
پروفسور اریک داوید ـ استاد حقوق بینالملل ـ بلژیک
بلژیک ملتزم است تصمیمات شورای امنیت از جمله قطعنامههای شورای امنیت را اجرا کند. همچنین قطعنامه ۱۳۷۰۳ بعد از عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر را و از جمله قطعنامه بعد از حادثه سپتامبر که التزام رعایت و قانون شورای امنیت بر اساس ماده ۲۵ سازمان ملل است که دولتها باید قوانین را رعایت کند.
قانون تبادل زندانیان را پارلمان امضا کرده است، اما اولویت با رعایت قانون شورای امنیت است و اگر چنین موردی باشد ماده ۱۰۳ بینالملل میگوید همواره اولویت با آن است و نه با معاهده کشوری که تصمیم گرفته
علاوه بر این دهها قانون در شورای امنیت است که از کشورها میخواهد بهطور سیستماتیک علیه مصونیت اقدام کنند. کسانی مانند تروریستها که جنایت و نسلکشی کردهاند که مصونیت ندارند و بلژیک نمیتواند این قوانین را نادیده بگیرد. قانون دادگاه بینالمللی نیز بر این تأکید میکند که دولتها باید قوانین را رعایت کنند.
دومینیک آتیاس رئیس هیات مدیره بنیاد وکلای اروپایی
به یمن تلاشهای شماست که من الآن اینجا هستم و همچنین به یمن تلاشهای کمیسیون زنان شورای ملی مقاومت، من از قتلعام سال۶۷ مطلع شدم و از آن موقع به خودم گفتم عدالت باید برقرار شود.
قتلعام بیش از سی هزار جوان و نوجوان و زنان و مردان، اولین قتلعامی است که در تاریخ بشریت در زندان صورت گرفته است، زیرا همه افرادی که قتلعام شدند، بدون محاکمه زندانی بودند و از سال۱۳۶۰ زندانی بودند، قتلعام شدند و بدار آویخته شدند و همه اینها توسط فردی صورت گرفت و کسی در آن نقش داشت که اکنون رئیسجمهور رژیم است.
امروز این جلاد قاتل، این تروریست خونریز رئیسجمهور رژیم ایران است و این بدترین کابوسی است که میشود تصور کرد و جامعه بینالمللی، سازمانهای بینالمللی، و کشورهای جهان بهشدت همدستی دارند و متهم هستند زیرا این جلاد خونریز بهخاطر مصونیتی که از آن بهره میبرد و وقتی میگویم مصونیت یعنی یک مماشات شرمآور ادامه دارد- بهخاطر مصونیتی که دارد، در سال۲۰۱۹ باز هم دست به قتلعام زد. قتلعام ۱۵۰۰ جوان در قیام آبان وقتی که یک حکومت تروریستی را اجازه میدهیم که رشد بکند حالا تصور کنید که آیا میشود اصلاً چنین جلاد خونریزی برود به سازمان ملل و در مجمع عمومی ازش استقبال کنند؟
لوگاره: اکنون سخنران بعدی آقای طاهر بومدرا هستند. از ایشون سؤال میکنم که شما خیلی در این مورد کار کردید میتوانید توضیح بدهید؟
طاهر بومدرا وکیل بینالمللی .نماینده سابق ویژه دبیرکل ملل متحد در عراق:
من ۴سال در عراق بودم و اقدامات رژیم و قربانیان را در کمپ اشرف دیدم و شخصاً من تجربه داشتم. با یک سفیر کشور بزرگ صحبت کردم، برای اینکه وضعیت قربانیان سال۶۷ را توضیح بدهم.
او به من گفت: رژیم ایران یک کشور دوست است نمیشود به همین سادگی محکومش کنیم. اینجا بحث مصونیت مطرح میشود.
اما خوشبختانه ما متخصصان و کارشناسان مستقلی داریم، مانند گزارشگران ویژه اینها افرادی هستند که مجانی کار میکنند مانند گروه کاری ناپدید شدگان اجباری و گزارشگر ویژه وضعیت حقوقبشر که کارشناس و داوطلب هستند. گروه کاری ناپدید شدگان و اعدامهای فراقضایی بهروشنی گفتند که ناپدید شدگان همچنان پروندهشان باز است تا زمانی که به این نتیجه برسیم که چه اتفاقی بر سر آن زندانیان که در سال۶۷ اعدام شدند، افتاده است.
البته پروفسور اریک داوید بهخوبی توضیح دادند، اما باید بگویم ماده ۵۳ کنوانسیون را رژیم ایران هم امضا کرده است. این ماده هر گونه اقدامی را که علیه قانون بینالملل باشد، منتفی میکند. این موضوع توسط یک کنوانسیون در رابطه با اعدامها و تروریسم تضمین شده است. کنوانسیونی که بلژیک هم در سال۲۰۰۶ امضا کرده و موظف است اجرا کند.
به ماده ۱۳ توافق بین رژیم ایران و بلژیک بپردازیم. این ماده تماماً مخالف التزاماتی است که بلژیک در ارتباط با مبارزه با تروریسم دارد و موضوع تروریسم بهخوبی روشن شده و در مورد اسدالله اسدی صدق میکند. بنابراین معاهده با رژیم ایران نقض قانون بینالملل و منتفی است.
لوگاره: سؤال از آقای ویدال: ما همه از پلیس و قضاییه بلژیک تشکر کردیم، چطور میشود که بعد از این کار نمونه که انجام دادند، این کار را خراب میکنند؟
دکتر آلخو ویدال کوادراس:
بعد از ۲سال تحقیقات قضاییه بلژیک، قاطعانه اسدالله اسدی را به حبس ابد محکوم کرد و گفت او به نیابت از رژیم ایران این حمله تروریستی را سازماندهی کرده است و این اولین بار بود که یک دیپلمات شاغل در قلب اروپا محکوم شد. مقامات رژیم هم بارها گفتند محکومیت اسدی را قبول ندارند.
سران رژیم ایران خواهان آزادی فوری و بدون پیششرط اسدی شدند. دیپلماسی رژیم ایران با دیپلماسی تروریستی در هم آمیخته است. هر زمان رژیم ایران دچار چالش میشود یک بیگناه خارجی را گروگان میگیرد. این اتفاقی نیست که رژیم ایران شهروندان سوئدی، آلمانی و بلژیکی را دستگیر کرده و منبع گروگانهایش را تقویت کرده است باید به این سیاست غیرانسانی پایان داد. این منجر به تقویت سیاست تروریستی ایران خواهد شد.
اجرای معاهده بلژیک و آزادی اسدالله اسدی حکومت قانون را تضعیف میکند و این پیام را میفرستد که رژیم ایران میتواند از مسئولیت در برابر جنایتهای بینالمللی فرار کند. قتلعامی که میتوانست در فرانسه صورت بگیرد و من از خودم میپرسم که چطور دولت فرانسه که متعهد است در برابر مبارزه با تروریسم چطور میتواند در برابر این معاهده شرمآور بیتفاوت باشد.
بلژیک باید صریحاً بگوید این معاهده در مورد اسدی صدق نمیکند و همه دستگیر شدگان باید محکومیتشان را طی کنند. الآن ۳۴مین سال قتلعام زندانیان سیاسی است و این شرمآور است که یک دیپلمات تروریست آزاد شود.
لوگاره: از آقای محدثین سؤال بعدی را میپرسیم. شما یکی از مبارزین جوان در زمان شاه بودید. آیا شما احساس میکنید که رژیم آخوندها با اعمال تروریستی توانسته روحیه مقاومت را در ایران تضعیف کند یا از بین ببرد؟
محمد محدثین ـ مسئول کمیسیون خارجه شورای ملی مقاومت ایران
پنجاه وهشتمین سال تأسیس سازمان شروع شده، ۵۸سال است سازمان ما درگیر یک مبارزه مرگ و زندگی است همچنین سالگرد قتلعام زندانیان سیاسی است.
ما در ۶دهه، فقط با یک قتلعام مواجه نشدهایم، بلکه با چندین قتلعام مواجه بودیم و این سؤال محوری پیش میآید که این مقاومت چطور توانسته مقاومت کند؟
سازمان ۵۷سال با این مشکلات مبارزه کرده و این جنبش توانسته علیه این ناملایمات و قتلعامها به حیات خود ادامه دهد.
در مراسم ایران آزاد ۲۰۲۲ که در اشرف۳ برگزار شد و بعضی دوستان هم شرکت کردند کانونهای شورشی شرکت داشتند و در یک سال گذشته بسیاری از فعالیتها توسط آنها انجام گرفته و همچنین جنبشهای اجتماعی در این یک سال همواره ادامه داشته اشت.
قتلعام سال۶۷ بخشی از پروژه قتلعامی است که خمینی علیه مجاهدین در نظر داشته، همچنانکه ابراهیم رئیسی نیز هماکنون اذعان میکند که مجاهدین را در همه جا باید مورد پیگرد قرار داد.
مبنای جنایات آنها مبنی بر این است که اسلام را پیاده میکنند در صورتی که اعمال آنها مطلقاً با اسلام در تضاد است.
تز مجاهدین در رابطه با اسلام این است که دین از دولت جدا است و این برخلاف ایدئولوژی خمینی است این ایده و آرمان با اعدام و سرکوب از بین نرفته بلکه همواره در حال گسترش بوده و اعضا و هواداران مجاهدین که توسط رژیم اعدام شدهاند و خون شهدا پشتوانه این است که در آینده یک ایران دمکراتیک وجود خواهد داشت.
نکته دیگر اینکه مقاومت در جامعه ایران رگ و ریشه پیدا کرده است و انتصاب رئیسی برای مقابله با مقاومت و جنبشهای اجتماعی است اما این رژیم نمیتواند مقاومت و جنبشهای مقاومت را از بین ببرد.
معاون قوه قضاییه به قدرت مجاهدین اعتراف کرد و گفت ما روشمان این بود که اسمی از مجاهدین نیاوریم اما اکنون آنها با فعالیتهایشان ما را ناگزیر کرده است تا اینکه همواره با آنها مبارزه کنیم و اقدامات آنها علیه رژیم را یادآوری کنیم.
لوگاره: همه شما خیلی کمک کردید که این اطلاعات ثبت شود. اکنون میخواهم از همه شما یک سؤال مشابه را بکنم. در یک وضعیت سیاسی استثنایی هستیم. با این موضوع بلژیک و مقامهای بلژیکی باید اعضای مقاومت را خطاب قرار بدهیم
از خانم بتانکور پرسیدم چرا خانم رجوی مورد هدف بود چرا همیشه مجاهدین هدف هستند؟ نظر شما خانم بتانکور چیه؟
اینگرید بتانکور: من به پیشرفت مجاهدین در تاریخ نگاه میکنم. چیزی که خودم دیدم و همیشه تعجب کردم که مجاهدین و مریم رجوی همیشه با مشکلات مقابله کردند. اولین چالش بزرگ موضوع اشرفیها بود که در عراق گروگان بودند و این واقعیت که حمایت کردیم و صدایشان را رساندیم. کسانی که در معرض تهدید مرگ بودند و توانستند دوباره سرجمع شوند.
اکنون مجاهدین و مبارزان اشرفی در سلامت کامل هستند. باید همچنین اذعان کنم که موضوع وحشتناک لیستهای تروریستی را رژیم موفق شده بود، مجاهدین را لیستگذاری کند و باز هم موفق شدیم این چالش سخت را به پیروزی برسانیم.
البته این کار با شواهد صورت گرفت. بهنظر من امروز در وضعیتی به سر میبریم که مشابه است و مواجه هستیم با حکومت ایران با همه قدرتش و تهدید اتمی و شانتاژهایش علیه این سازمان و این سازمان دوستان قوی در سراسر جهان دارد. وقتی با مجاهدین هستیم احساس میکنیم داریم دفاع میکنیم از مبارزه و آزادی و دمکراسی وقتی با مجاهدین هستم میدانم در طرف درست قرار گرفتم.
آلخو ویدال کوادراس: شما پرسیدید چرا رژیم ایران این جنون را دارد علیه دوستان ما در مقاومت و علیه خانم رجوی. شما حتماً شنیدید که این استدلال را که میگویند بله اگر رژیم سرنگون شود، بعد از آن هرج و مرج میشود… الآن یکی را داریم که با او مذاکره کنیم.
پاسخی که این استدلال را از بین میبرد این مقاومت ایران است و سازمان مجاهدین خلق و شورای ملی مقاومت. شما برنامه ۱۰مادهای خانم رجوی را دارید، حقوقبشر و منع سلاح اتمی و آزادی زنان و … وقتی مقاومت ایران وجود دارد این یک تهدید دائمی علیه رژیم ایران است و این نشان میدهد که چرا این عطش را دارند که مقاومت ایران را از بین ببرند. تصور کنید اگر موفق میشدند در آن بمبگذاری چه میشد این به ما نشان میدهد که تهدید همیشه وجود دارد و باید همیشه آماده باشیم.
سیداحمد غزالی: اجازه بدهید من تکمیل کنم صحبتها را بهعنوان یک شاهد. این سؤال الآن مطرح نیست، بلکه حداقل ۴۲سال است که مطرح است. در سال۱۹۸۰ مسعود رجوی میتینگهایی برگزار میکرد با صدها هزار نفر جمعیت، همان زمان خمینی گفت یا به من تسلیم شوید یا نابودتان میکنم: بگذارید ۲شهادت شخصی را بگویم. در سال۱۹۶۰ که هنوز جنگ استقلال وجود داشت … یک بازدید از اسنادی که فاش شده نقش خمینی را در آن سالها نشان میدهد. در سال۱۹۷۵ همه سران کشورها شرکت داشتند. من همیشه این گفته شاه را بهخاطر دارم که فخرمیفروخت. شنیدم که گفت در سال۱۹۸۰ ایران چهارمین قدرت اقتصادی و نظامی جهان خواهد بود. این رژیم ادامه دیکتاتوری رژیم شاه است. این مقاومت وارثان مصدق هستند و نه خمینی. اما یک توطئه بینالمللی وجود دارد که میخواهد واقعیت را وارونه نشان دهد.
رژیم میداند تنها یک قدرت میتواند جلوی آنها را بگیرد، و آن مجاهدین هستند با این حال بهرغم همه قتلعامها و تهدیدها و توطئهها مجاهدین از بین نرفتند. چیزی که جدید است این است که وضعیت بهشدت تغییر یافته. بعد از ۴دهه وضعیت اقتصادی به قدری پایین آمده که رژیم هیچ راهحلی ندارد. هر چه این حکومت ادامه داشته باشد اعتراضات بیشتر میشود و حامیان مجاهدین هم بیشتر میشوند. زمان این موضوع را نشان میدهد.
طاهر بومدرا: میخواستم به موضوعی اشاره کنم و آن اینکه مقاومت ایران از ۲۰۱۲ موفقیت باور نکردنی را کسب کردند پیشرفت کردند بهنحوی که سازمان ملل خیلی جدی گرفته این موضوع را و من اطلاع میدهم به شما که بهتازگی در جلسهیی شرکت داشتم در رابطه با پیشنویس قطعنامه سازمان ملل که پیشنهاد بشود یک موضوع مهم. در این پیشنویس میخواستند دمکراتیک باشند و سازمانهای غیردولتی را در این پیشنویس دخالت دادند و منهم در همین چارچوب شرکت کردم. پیشنهاد مشخصی را مطرح کردند و دبیرکل موافقت کرد. به ما گفتند ما شما را میفهمیم با شما همدردی داریم شما موضوعات خاصی را مطرح میکنید اما ما هم حد و حدودی داریم. ما بهعنوان اعضای مللمتحد نمیتوانیم خواهان تحقیقات مستقل در رابطه با رژیم ایران شویم. ما سازمانهای و افراد غیردولتی مانند عفو بینالملل به ما پیوست ادامه دادیم. عفو به ما پیوست و خواهان تحقیقات شد وبا این حال اشاره کردند به اعدامهای فراقضایی اشاره کرد.
پروفسور اریک داوید: باید همیشه ایمان داشت. وقتی عقب هستیم باز هم باید ایمان داشت. من ایمان دارم که وقتی به این حکم فکر میکنیم که حکم دادگاه استیناف بروکسل ملزم میکند وزیر بلژیک را که هر گونه انتقال اسدی را متوقف کند چیزی است که من هرگز روی آن شرط نمیبستم. اگر فکر کنیم که چنین تصمیمی گرفته میشود توسط دولت درباره این انتقال در واقع شورای حکومت باید تصمیم بگیرد نه دادگاهها و این نشان میدهد که باید همه راهها را آزمایش کرد. یک نفر در دانشگاهی که بودیم قبلاً میگفت کیفیت اصلی وکیل این است که قوه تصورش قوی باشد و وکلای شورای ملی مقاومت همین را داشتند و رفتند شکایتی را کردند. پس باید همه چیز را آزمایش کرد و تلاش کرد و باید ایمان داشت.
خانم دومنیک آتیاس: وکلا به موکلینشان نیاز دارند. برای اینکه قانون جلو برود باید گاهی از بیرون حقوق را پیش ببریم. من دیدم از مدتی پیش که شورای ملی مقاومت ایران این هوشیاری را داشته که به بیرون خودش فراخوان بدهد و در داخل خودش بسته نماند. یعنی مبارزهیی که صورت میگیرد فقط به مردم ایران مربوط نمیشود به همه ما و جوامع اروپایی ربط دارد. این نیاز وجود دارد که به بیرون مراجعه کنیم و بفهمانیم که چه اتفاقی میافتد. اروپاییها مقداری ناسیونالیست ملیگرا هستند و برای پیش بردن امور باید بهسادگی موضوع را فهماند. باید این موضوع را در معرض دید همگان قرار دهیم و نشان دهیم که چه ریسکهایی وجود دارد چه ریسکهایی برای حاکمیت قانون وجود دارد چون دولتهای ما در حال حاضر تحت فشارهای رسانهها و غیره است که وادار به اقدام میشوند.
لوگاره: ممنون از خانم آتیاس و همه سخنرانان. خیلی موضوعات زیادی را به اطلاع ما رساندید. ما در روحیه مقاومت شریک هستیم و احساس دلگرمی میکنیم. من از همه شما به گرمی تشکر میکنم فقط با این جمله صحبتهایم را به پایان میرسانم: مبارزه برای آزادی ادامه خواهد داشت.