فرانسوا کلکومبه از بنیانگذاران سندیکای قضات فرانسه، عضو پیشین مجلس ملی این کشور و یار دیرین مجاهدین و مقاومت ایران در پاریس درگذشت.
آقای کلکومبه که طی سه دهه و بویژه پس از کودتای ننگین ۱۷ژوئن همواره از مقاومت ایران حمایت میکرد، از حقوقدانان نزدیک به فرانسوا میتران رئیسجمهور پیشین فرانسه، قاضی مشاور در دیوانعالی فرانسه و رئیس کمیته پارلمانترهای عضو لیگ حقوقبشر بود.
فرانسوا کلکومبه همراه با زنده یاد سناتور ژان پیر میشل و شماری دیگر از شخصیتهای برجسته فرانسوی کمیته فرانسوی برای ایران دمکراتیک را در حمایت از مقاومت ایران پایه گذاری کرد.
کلکومبه در کارزار حقوقی و سیاسی برای درهم شکستن برچسب استعماری و ارتجاعی علیه مجاهدین و در حفاظت از مجاهدان اشرفی نقشی ارزشمند داشت.
کلکومبه در سخنان خود در تالار تاریخی کولبر در مجلس ملی فرانسه با حضور رئیسجمهور برگزیده مقاومت ایران در ۲اسفند ۱۳۹۱ فاش کرد یک نخستوزیر سابق، در حالی خبر حمله ۱۷ژوئن ۲۰۰۳ به مجاهدین را میداد که در ایران قراردادی را به امضا میرساند و بر حسب تصادف همین نخستوزیر در حال حاضر مشغول تجارت است. تعجب میکنم که چطور سیاست مردانی که مواضع سیاسی مهمی داشتند هنگامی که بازنشسته میشوند، از آشناییهایی که دارند برای معامله استفاده میکنند، بجای اینکه از ارزشهایی دفاع کنند، که هنگامی حضور در دولت از آنها دفاع میکردند.
آقای کلکومبه در این سخنان افزود: من شوکه شدم، هنگامی که به این افراد نزدیک شدم و از آنها برای پرونده شما یا پرونده های دیگر کمک خواستم، در پاسخ میگفتند به دستیارم مراجعه کن و دستیارش هم میگفت قیمت این کار اینقدر است. به راستی این یک افتضاح است. در این مبارزه طولانی، اکثراً منتخبین مردم فرانسه اولین نفراتی بودند که در کنار شما قرار گرفتند و از طریق آنها اندک اندک سازمان مجاهدین خلق ایران محبوب منتخبین مردم فرانسه شد. این منتخبین ارزشهای مردم فرانسه را بهتدریج به کسانی که در قدرت هستند و به آنها که چشمان خود را میبستند، یادآوری کردند.
آقای کلکومبه افزود: دادگاههای مجاهدین یک الگو است که نشان میدهد چطور بارهای متمادی یک دادگاه تصمیم میگیرد و سیاسیون نمیخواهند کوتاه بیایند و قبل از اینکه دادگاه حکم دهد، آنها باز هم تصمیم خودشان را تمدید میکنند. سپس در فرانسه قاضی بروگیر مورد انتقاد قرار میگیرد و قاضی ترویدیک در مورد مقاومت ایران تصمیم درست را اتخاذ میکند. دادگاههای انگلستان، سپس فرانسه و سرانجام ایالات متحده به خارج کردن مجاهدین از لیست تروریستی حکم میدهند. این یک مورد نمونه است و به احتمال زیاد تنها مورد در تاریخ. من ۱۵سال مورد حمله افراد قرار میگرفتم و به من میگفتند که «مجاهدین خلق ایران تروریست هستند، فرقه هستند، کسی از آنها در ایران حمایت نمیکند». اما اینها اتهامات بی پایه هستند.
فرانسوا کلکومبه در این سخنان همچنین افزود: به یاد دارم که در مقابل یک سؤال بسیار حساس بودم: «چه کسی از آنها حمایت میکند، پولشان از کجا میآید؟». اخیراً من نتایج یک همیاری را دیدم که توسط یک کانال تلویزیونی انجام شده است و شما رقمی کمی بالاتر از ۴میلیون دلار جمع آوری کردید، مبلغی که در طی چند روز قابلتوجه است و باید لحظاتی روی آن مکث شود. چیزی که خیلی تکاندهنده بود، پیامهایی بود که از داخل ایران میآمد و اکثر این پیامها از طرف کسانی بود که با پذیرش خطر این پیامها را دادند. این افراد با یک اسم مستعار پیام میدهند ولی قابل شناسایی هستند. سازمان مجاهدین حمایت دارد، سازمان مجاهدین در تقدیر خود دارد که در تغییر در ایران شرکت کند.
آقای کلکومبه در اوج بیماریش در مرداد ۱۴۰۱ در نامهیی بهخانم مریم رجوی نوشته بود:
خانم رئیسجمهور، از شما خواهش میکنم که عذر مرا بهخاطر غیبت در آخرین میتینگی که حساب میکردم بتوانم در آن شرکت کنم، بپذیرید. مشکلات سلامتی من که در سه ماهه ابتدای سال نمود پیدا کرده بود، بعداً حالت نگران کنندهتری به خود گرفت. من ملزم شدم که به پزشکان متعددی مراجعه کنم و رفت و برگشتهایی بین پاریس و شهرستان داشته باشم... و اینها درست مصادف شد با برگزاری این گردهمایی بزرگ.
البته مهمترین چیز این است که گردهم آیی شما به موفقیتی که شایسته آن است دست یابد و نبرد شجاعانه شما به سرانجام برسد.
نیاز به تصریح ندارد که من از بابت بزدلی دولتهایی که رفتاری ترسان و حتی انزجارآور در برابر رژیم ایران دارند متأسفم.
خانم رئیسجمهور، لطفاً خاطر جمع باشید که من یک هوادار وفادار نبرد شما هستم و علاوه بر آرزوی پیروزی که برایتان دارم، دوستی صادقانه با شما و جنبش شما را نیز ابراز میکنم.
فرانسوا کلکومبه
خانم مریم رجوی درگذشت رادمرد و حقوقدان برجسته از بنیانگذاران سندیکای قضات در تاریخ معاصر فرانسه و نماینده مجلس ملی، آقای فرانسوا کلکومبه را به بستگان و همکارانش و به مردم فرانسه تسلیت گفت و تأکید کرد خاطره کلکومبه بهعنوان یک مدافع راستین عدالت و حقوقبشر و دمکراسی و حامی بزرگ مقاومت مردم ایران در تاریخچه مقاومت و نبرد مردم ایران برای آزادی همواره ماندگار و فراموشی ناپذیر است. او به راستی از افتخارات معاصر فرانسه محسوب میشود.