کاهش درآمدهای نفتی ایران

سایت رادیو آلمان  روز چهارشنبه بهای نفت کشورهای عضو اوپک با کاهشی اندک به مرز بشکه‌ای ۷۳ دلار رسید. با ادامه‌ این روند درآمدهای نفتی ایران در سال جاری کاهش پیدا خواهد کرد. مشکل مهمتر ایران کمبود خریدار و ارزان‌فروشی اجباری است. دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک ) روز چهارشنبه (۲۷ مرداد / ۱۸ اوت)، گزارش داد، بهای سبد نفتی اعضای این سازمان که روز سهشنبه یک دلار افزایش یافته بود بار دیگر به حدود ۷۳ دلار تنزل پیدا کرد. در صورت ادامه یافتن این روند درآمد ایران از فروش نفت و گاز در سال جاری کمتر از پیشبینی‌های مسئولان جمهوری اسلامیخواهد بود.
 برآوردهای خوشبینانه؟

. . . به گفته‌ی محمود بهمنی، رئیس بانک مرکزی، پیش‌بینی درآمدهای نفتی ایران بر اساس فروش نفت به بهای ۷۰ دلار در هر بشکه انجام شده است. بهمنی اخیرا در یک نشست خبری درآمد نفتی کشور را در سال جاری ۵۸ میلیارد دلار اعلام کرد. بسیاری از کارشناسان این رقم را خوش‌بینانه ارزیابی می‌کنند و معتقدند به دلایل فراوانی ممکن است کسب این درآمد میسر نشود. نخستین خطری که درآمدهای ارزی را تهدید می‌کند کاهش احتمالی بهای نفت است. با توجه به صادرات ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت در روز با کاهش هر دلار از بهای مورد محاسبه بانک مرکزی برای هر بشکه نفت، ایران سالانه ۸۰۰ میلیون دلار کمتر درآمد خواهد داشت.
تحریمها و معضل کمبود خریدار- نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس، ناصر سودانی، اول خرداد ماه ۸۹ هشدار داد، در صورت تشدید تحریمها ایران برای فروش نفت با مشکلات جدی روبهرو خواهد شد. در این فاصله با افزوده شدن تحریمهای یک‌جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا به تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل، این اتفاق افتاده است. در مورد مشکل جمهوری اسلامی در فروش نفت گزارش‌های زیادی در ماه‌های گذشته منتشر شده که معمولا از سوی مقامهای رسمی تکذیب می‌شوند. بهرغم این یکی از باسابقه‌ترین مدیران وزارت نفت این معضل را جدی می‌داند. علی‌اکبر ترکان، معاون پیشین برنامه‌ریزی وزارت نفت که در دولتهای مختلف فعالیت کرده و سال گذشته برکنار شد، اول خرداد گفته است «در حال حاضر ایران مشکل جذب خریدار دارد». ترکان در گفتگو با «خبر آنلاین» می‌گوید «در حال حاضر تولید نفت ایران پایین آمده که مقداری از آن بهدلیل مشکلات بازار و نبود خریدار است. . .».