دومین دور مذاکرات رژیم ایران و آمریکا در رم، تأکید بر ادامه گفتگوها در سایه تهدیدهای ترامپ و خطوط قرمز خامنه‌ای

 

دومین دور مذاکرات رژیم و آمریکا ظهر روز شنبه در محل سفارت عمان در رم با حضور عراقچی و ویتکاف فرستاده ویژه ترامپ برگزار شد. این مذاکره با رفت و آمدهای مکرر وزیر خارجه عمان بین طرفین همراه بوده است. دور بعدی مذاکرات شنبه ۶ اردیبهشت اعلام شده است.

رسانه‌ها و مقامات رژیم مانند هفته گذشته، از ترس ماشه و مهمتر از همه ترس از تهدیدهای جنگی ترامپ، این دور از مذاکرات را هم سازنده و رو به جلو توصیف کردند اما از زهر خوردن اتمی یا نخوردن آن حرفی نزدند.

 

بقایی، سخنگوی وزارت‌خارجه رژیم پس از شروع مذاکرات گفت:

سخنگوی وزارت‌خارجه رژیم ـ ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

نحوه انجام مذاکرات کماکان مثل دور نخست است، دو هیأت در سالنهای مجزا مستقر هستند. من میتونم خدمتتون عرض بکنم که امروز وزیر خارجه عمان، بسیار روز پر مشغله‌ای داشتند مدام بین دو هیأت بین وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران و طرف آمریکایی در حال رفت و آمد است برای انتقال پیامها و مواضع.

قبل از شروع مذاکرات غیرمستقیم به سبک همیشه ما دیدار داشتیم با وزیر خارجه عمان. در مورد نحوه انجام کار صحبت شد همانجور که عرض کردم. مذاکرات یا گفتگوها کاملاً شبیه دوره نخست توسط عمان داره وساطت میشه به‌صورت غیرمستقیم.

 

عراقچی، نیز در مصاحبه‌یی که رسانه‌های حکومتی همزمان با شروع مذاکرات منتشر کردند، گفت: اگر مذاکرات به شرایط سخت منجر شود، برای مسیرهای دیگر آمادگی کامل داریم.

خبرگزاری حکومتی ایلنا به‌نقل از عراقچی نوشت: ما به‌خاطر فشارها منافع ملی خود را زیر پا نخواهیم گذاشت. تهدیدهای نظامی بعید است به مرحله اجرا برسد، چرا که حتی خود آمریکایی‌ها می‌دانند ایران به‌خوبی می‌داند چگونه از خود دفاع کند.

با این‌حال عراقچی پس از پایان مذاکرات، آنرا رو به جلو و تفاهم در یکسری اصول و اهداف توصیف کرده است.

عراقچی تلویزیون شبکه خبر (رژیم) ـ ۳۰فروردین ۱۴۰۴

امروز حدود چهار ساعت ما مذاکره داشتیم فکر می‌کنم تقریباً در ادامه جلسه گذشته این‌بار هم جلسه خوبی بود و می‌تونم بگم که روبه‌جلو است مذاکرات و ما این بار موفق شدیم در خصوص یک‌سری اصول و اهداف به یک تفاهم بهتری برسیم و نهایتاً قرار شد که مذاکرات ادامه پیدا بکنه و وارد مرحله بعدی بشه به این ترتیب که جلسات کارشناسی شروع بشه. لذا ما از چهارشنبه این هفته فکر می‌کنم مذاکرات کارشناسی (تپق) مذاکرات فنی در سطح کارشناسان و در عمان آغاز خواهد شد و خب طبیعی هستش که کارشناسان فرصت بیشتری دارن برای این‌که وارد جزئیات بشن وارد طراحی یک چارچوب برای توافق بشوند و بعد مجدداً شنبه آینده ما در عمان ملاقات خواهیم کرد و نتیجه کار کارشناسان رو بررسی می‌کنیم تا ببینیم که چقدر به حصول یک توافق نزدیک هستیم.

خبرنگار رژیم: در مجموع سازنده شما توصیف می‌کنید این دور از گفتگوها را دیگه؟

عراقچی: مذاکرات در فضای سازنده‌یی برگزار شد و می‌تونم بگم که رو به جلو است و ما در حال حرکت به جلو هستیم.

خبرنگار رژیم: این فضاسازی که در برخی از رسانه‌ها مطرح می‌شه درباره جزئیات با توجه به این‌که هیچ خبرنگاری به محل این گفتگوها دسترسی نداشته را شما چطور ارزیابی می‌کنید چقدر ممکنه حالا از طرف هیأت آمریکایی درز پیدا کرده باشه

عراقچی: به‌هرحال گمانه‌زنی و تفسیر و تحلیل‌های شخصی یا با اهداف مختلف همیشه در هر مذاکره وجود داره ما این را بارها تجربه کردیم ممکنه که افرادی طرف‌هایی با اغراض مشخصی یا بعضی‌هارو علاقه خودشون به‌هرحال گمانه زنی‌هایی انجام بدهند. من هیچکدوم از این گمانه‌زنی‌ها را تأیید نمی‌کنم و آنچه که پشت میز مذاکرات می‌گذره طبیعی هست که برای میز مذاکرات هست و تا وقتی که نتیجه مذاکرات به نتیجه برسه آن موقع نتایج خودش را نشان خواهد داد. من فکر می‌کنم که بهتره که نه مردم نه رسانه‌ها خیلی به این گمانه‌زنیها توجه نکنند اجازه بدهند که ما یک مسیر معقول و معمولی رو حرکت کنیم تا ببینیم کی به نتیجه برسیم همان‌طور که مقام معظم رهبری هم فرمودند این حالا یکی از کارهای وزارت امور خارجه هست و در آرامش داره انجام می‌شه من احتیاجی، نیازی نمی‌بینم که بخواهد هیجان ایجاد بشه التهاب ایجاد بشه، نه ما کارمان رو داریم خیلی با طمأنینه و با آرامش انجام می‌دیم با دقت البته همون‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند نه دلیلی برای خوش‌بینی زیاد هست ما نمی‌تونیم بگیم واقعاً خوش‌بین هستیم حتماً خیلی محتاطانه داریم برخورد می‌کنیم دلیلی برای بدبینی زیاد هم وجود نداره یک مسیر میانه و کاملاً معقولی را با آرامش باید طی بکنیم و من امیدوار هستم که ما هفته آینده در بعد از جلسات فنی در موقعیت بهتری باشیم برای قضاوت در مورد امکان رسیدن به تفاهم. هنوز با احتیاط برخورد می‌کنیم.

 

وال استریت ژورنال پس از آغاز دومین دور مذاکرات در رم، به‌نقل از منابع مطلع نوشت: یک سخنگوی استیو ویتکاف، فرستادهٔ ویژه ترامپ گفت، ”ترامپ روشن کرده که ایران نمی‌تواند یک سلاح اتمی یا غنی‌سازی اورانیوم داشته باشد."

وال استریت ژورنال افزود: رژیم ایران و مقامات غربی قصد دارند در مورد مدیریت ذخایر اورانیوم غنی‌شده موجود در ایران گفتگو کنند؛ تهران آمادگی دارد بخشی از این ذخایر در روسیه تحت کنترل باشد.

 

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا روز جمعه ۲۹ فروردین در پاسخ به سؤالی مبنی بر این‌که آیا او موافقت خواهد کرد که رژیم ایران برنامه هسته‌یی خود را برای استفاده غیرنظامی نگهدارد، گفت: «من کاملاً با این موافقم که باید جلوی ایران را از دستیابی به سلاح هسته‌یی گرفت. آنها نباید سلاح هسته‌یی داشته باشند».

 

از سوی دیگر خبرگزاری رویترز روز قبل از مذاکرات نوشت: ایران هرگز با برچیدن سانتریفوژهای اورانیوم موافقت نخواهد کرد. یک مقام رژیم ایران در گفتگو با رویترز گفت خطوط قرمز تهران «به دستور خامنه‌ای» در مذاکرات قابل خدشه‌دار شدن نیست. او می‌گوید این خطوط قرمز به این معناست که ایران هرگز موافقت نخواهد کرد که سانتریفوژهای خود را برای غنی‌سازی اورانیوم از بین ببرد، غنی‌سازی را به‌طور کامل متوقف کند، یا میزان اورانیوم غنی‌شده‌ای را که ذخیره می‌کند به سطحی کمتر از سطحی که در توافق ۲۰۱۵ که ترامپ آن را کنار گذاشته بود، کاهش دهد. هم‌چنین درباره برنامه موشکی خود که تهران آن را خارج از محدوده هر توافق هسته‌یی می‌داند، مذاکره نخواهد کرد.

رویترز افزود: استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده ارشد ایالات متحده، روز سه‌شنبه در پستی در ایکس نوشت که ایران برای دستیابی به توافق با واشنگتن باید «غنی‌سازی هسته‌یی خود را متوقف کند و حذف کند».

 

شمخانی مشاور خامنه‌ای نوشت: مذاکره‌کنندگان ‎ایران با اختیارات کامل راهی ‎رم شدند تا توافقی جامع را بر پایه ۹ اصل دنبال کنند: جدیت، تضمین، توازن، رفع تحریم، نه به مدل لیبی/امارات، اجتناب از تهدید، سرعت، مهار مزاحمین (مثل اسراییل) و تسهیل سرمایه‌گذاری. ایران برای ‎توافق متوازن آمده، نه تسلیم.

 

شریعتمداری نیابتی خامنه‌ای در کیهان نوشت: اظهارات استیو ویتکاف بعد از پایان دور اول مذاکرات غیرمستقیم در عمان، نشان داد که پیشنهاد قبلی او در دور اول، ارزشی بیشتر از یک ترفند پلشت سیاسی نداشته است کمترین تردیدی نباید داشت که چالش هسته‌یی فقط یک بهانه است و چاره کار خروج از NPT است.

شریعتمداری افزود: پیشنهاد کیهان درباره ضرورت خروج از پیمان NPT چه ولوله‌ای در مقامات غربی به راه انداخت؟! تنها به این علت که خروج ما از NPT، از یکسو، نجات گریبان برنامه هسته‌یی از چالش تحمیلی و از سوی دیگر پاشنه آشیل آمریکا و متحدانش است. و در این خصوص، روال مذاکرات امروز تعیین‌کننده است.

 

احمد خاتمی امام جمعه خامنه‌ای در تهران:

در مذاکرات سه خط قرمز داریم که امکان مذاکره در مورد آن وجود ندارد

مسأله غنی‌سازی، فعالیت‌های دفاعی و موشکی و حضور منطقه‌یی

در غیرهسته‌یی مذاکره نداشته نداریم و نخواهیم داشت

 

علم‌الهدی نماینده خامنه‌ای در مشهد

مذاکرات یک دست‌انداز در مسیر حرکت است

از این دست‌انداز هم ما رد می‌شویم

نباید ما کشور را با مذاکره شرطی کنیم

 

همدانی امام جمعه رژیم در کرج

باید طوری آماده باشیم که گویا فردا جنگ خواهد شد

 

آخوند احمد خاتمی امام جمعه خامنه‌ای در تهران ـ ۲۹ فروردین ۱۴۰۴

اما این‌که این مذاکرات غیرمستقیم است به‌دلیل این‌که ما اعتماد به اینها نداریم. چون اعتماد نداریم غیرمستقیم که ملاحظه هم فرمودید در دو سالن می‌نشینند پیام رد و بدل می‌کند و به صراحت بگویم تنها و تنها در قصه هسته‌یی هست. در غیرهسته‌یی مذاکره نداشته و نداریم و نخواهیم داشت. ا نکته‌یی که دارم این است که پذیرش این مذاکرات غیرمستقیم از سوی نظام عمل به این آیه است... ... آقا فرمود ما به طرف مقابل بدبینیم حقمونم هست که بدبین باشیم اون کسی که آمد برجام را پاره کرد این اهل مذاکره است. . … در این چند روزه بعد از اون مذاکره ویتکاف طرف آمریکایی اصل غنی‌سازی اورانیوم اصل هسته‌یی را زیر سؤال برده... ... چند بار ترامپ گفته همه گزینه‌ها روی میز هست گزینه‌های ما هم روی میزه گزینه اول ما این است ایران تحمیل‌پذیر نیست تسلیم پذیر نیست... ... .

این یک گزینه ما، دو تهدیدمون کنید تهدیدتون می‌کنیم هیچ تردید نکنید.  اگر اقدامی علیه ما داشته باشید،.... . داشته باشید مقابله به مثل می‌کنیم بی‌تردید... ... . آقا فرمود خطوط قرمز ما کاملاً روشن است یعنی طرف آمریکایی بداند حداقل ما سه خط قرمز داریم

۱- موضوع غنی‌سازی قابل مذاکره نیست

۲- موضوعات دفاعی و موشکی جای مذاکره ندارد

۳- حضور منطقه‌یی ما هم حضور منطقه‌یی ما هم جای مذاکره نیست.

وارد این سه مقوله نشوید که جواب نمی‌گیرید فقط در عرصه... چماقم به ما نشون ندید تهدید هم به ما نشون ندید اینا دیگه زمانش گذشته...

 

علم‌الهدی نماینده خامنه‌ای در مشهد ـ ۲۹ فروردین ۱۴۰۴

حالا این مذاکرات خب یک به‌اصطلاح دست‌اندازی در مسیر حرکت هست از این دست‌انداز هم ما رد می‌شویم یک سرعت‌گیری باشه برای این‌که جلوی دشمن را سرعتش رو بگیره ما کارمان را پیش ببریم ولی آنچه مسلم است ما با آمریکا جز مسأله دشمنی چیز دیگری بین ایران و آمریکا وجود نداره و اینها دشمن هستند... ... .

الان نباید ما کشور را شرطی کنیم با مذاکره، عزیزان ما در مسئولان کشور چه قوه قضاییه چه دولت چه مجلس مسأله مذاکره را با مسائل دیگه داخل نکنند. این فرمان مقام معظم رهبری است شرطی نکنند کشور، کشور کار خودش را انجام بده مسئولان کار خودشان را انجام بدهند. .

 

آخوند همدانی امام جمعه رژیم در کرج ـ ۲۹ فروردین ۱۴۰۴

بیانات اخیر حضرت آقا با فرماندهان رو حتماً ملاحظه فرمودید. باید طوری آماده باشیم که گویا فردا جنگ خواهد شد& یعنی در آمادگی دفاعی باید طوری باشیم که بدون این‌که کسی را تهدید بکنیم اجازه ندهیم کسی جرأت تهدید ما رو داشته باشد... ... . پس باید امنیت نظامی و انتظامی و توان دفاع خودمون رو به بهترین وجه ممکن تا اونجا که شرع اجازه می‌ده بالا ببریم. بالا بردن توان بازدارندگی در مقابل دشمن دستور شرع است دستور عقل است کسی با این مهم مخالفت نمی‌کنه و لذا به بیگانگان هم نباید اجازه داد که در این حوزه وارد بشوند... ... . ایشون فرموده بودند که به‌هیچ‌وجه اجازه داده نشود که دشمنان به بهانه نظارت بر تأسیسات هسته‌یی به حریم امنیتی و دفاعی کشور نفوذ کنند مطلقا، مسئولان نظامی کشور به‌هیچ‌وجه مأذون نیستند که به بهانه نظارت و به بهانه بازرسی و مانند این حرف‌ها بیگانگان را به حریم و حصار امنیتی و دفاعی کشور راه بدهند یا توسعه دفاعی کشور را متوقف کنند.