۳۰۰کارشناس و حقوقدان بین المللی دربیانیهای که روز۳۱تیر منتشر شد هشدار دادند رژیم ایران درآستانه تکرار قتل عام سال ۱۳۶۷ قرار دارد که طی آن، بیش از ۳۰ هزار زندانی که عمدتاً اعضای سازمان مجاهدین بودند بر اساس فتوای آیتالله خمینی اعدام شدند.
گزارش ژوئیه ۲۰۲۴ گزارشگر ویژه ملل متحد در امور ایران، این اعدامهای فراقضایی و ناپدید شدن اجباری را به عنوان جنایات ادامه دار علیه بشریت و نسلکشی توصیف کردهاست.
امضاکنندگان شامل مقامات پیشین سازمان ملل، قضات دادگاههای بینالمللی، روسای جمهور، وزرای خارجه، برندگان جایزه نوبل، اساتید دانشگاه و کارشناسان برجسته حقوق بشر هستند.
از جمله : دکتریواخیم روکر-رئیس شورای حقوق بشر ملل متحد (۲۰۱۵)
پرفسور لیلا سادات، استاد حقوق کیفری بینالمللی، مشاور ویژه دادستان دیوان بینالمللی جنایی ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۳
استیون رپ - سفیر آمریکا برای عدالت کیفری جهانی۲۰۰۹تا ۲۰۱۵؛ دادستان دادگاه ویژه سازمان ملل برای سیرالئون ۲۰۰۷تا ۲۰۰۹
جفری رابرتسون - اولین رئیس دادگاه ویژه ملل متحد برای سیرالئون؛ «حقوقدان ممتاز» در سازمان ملل ۲۰۰۸تا۲۰۱۲
لرد آلتون، رئیس کمیسیون مشترک حقوق بشر مجلسین انگلستان
جودی ویلیامز – برنده جایزه صلح نوبل
دکتر روان ویلیامز -اسقف اعظم کانتر بری (۲۰۱۲)
عدالت برای قربانیان کشتار 1367 (JVMIفدراسیون ایتالیایی حقوق بشر
بیانیه 300کارشناس و حقوقدان تصریح میکند این هشدار در پاسخ به تشدید نگرانکننده اعدامها و تحریک رسمی حکومت ایران به قتلهای فراقضایی صادر شده است.
در 17 تیر خبرگزاری سپاه پاسداران(فارس) در سرمقالهای، اعدامهای سال ۱۹۸۸ را به عنوان «تجربهای موفق در تاریخ» ستود و بهصراحت خواستار تکرار آنها شد.
بیانیه تاکید میکند که سه فعال اپوزیسیون به نامهای فرشاد اعتمادیفر، مسعود جامعی و علیرضا مرداسی، پس از دو سال شکنجه و حبس انفرادی، به اتهام «محاربه» بهدلیل حمایت از مجاهدین خلق به اعدام محکوم شدند
کارشناسان سازمان ملل نیز پیشتر هشدار دادهاند که رژیم ایران از فرصت آتشبس پس از جنگ دوازدهروزه برای سرکوب گسترده مخالفان بهره گرفته است
بیانیه تأکید میکند که از زمان روی کار آمدن پزشکیان، روند اعدامها بهشدت افزایش یافته و به ۱۳۰۰ مورد رسیده است. تنها در نیمه اول سال ۲۰۲۵، بیش از ۶۵۰ زندانی اعدام شده اند.
بیانیه 300 کارشناس و حقوقدان به سازمان ملل، دولتها و جامعه مدنی فراخوان میدهد که فوراً و بهصورت هماهنگ برای جلوگیری از وقوع یک جنایت مشابه وارد عمل شوند.
سعید ماسوری، زندانی سیاسی، یکی از چهرههای کلیدی کارزار « سه شنبه های نه به اعدام»، اخیرا پس از تلاش زندانبانان برای تبعید او به یک زندان دورافتاده، در نامه ای نسبت به اعدام زندانیان سیاسی هشدار داد و نوشت این مانند سال 1367 است، «جنایتی در حال وقوع است»
امضاکنندگان از گزارشگر ویژه ملل متحد، دکتر مای ساتو، کمیسر عالی حقوق بشر آقای فولکر تورک، و دیگر نهادهای ذیربط سازمان ملل میخواهند که تحریک به اعدام و اعدامهای سیاسی در ایران را بهصراحت محکوم کنند.
300کارشناس و حقوقدان بین المللی از مجمع عمومی ملل متحد میخواهند در قطعنامهی امسال خود درباره ایران، به قتل عام 1367 بپردازد. جامعه جهانی در سال ۱۹۸۸ سکوت کرد. این بار نباید چنین اشتباهی تکرار شود