صنعت قند و شکر ایران در حال ویرانی است

با اجرای قانون هدفمندسازی یارنه‌ها، کارخانه‌های تولید کننده شکر که بیشترین مصرف آب، برق، گاز و گازوئیل و دیگر حامل‌های انرژی را دارد؛ در آستانه تعطیلی و در نتیجه هزاران کارگر شاغل در این صنعت بیکار خواهند شد.

خبرگزاری حکومتی ایلنا: یک فعال کارگی در صنعت شکر می‌گوید: به دلیل پایین بودن تعرفه واردات شکر و ساختار فرسوده خطوط تولید شکر با اجرای قانون هدفمندسازی یارنه‌ها، کارخانه‌های تولید کننده شکر در ایران در آستانه تعطیلی و درنتیجه هزاران کارگر شاغل در این صنعت بیکار خواهند شد.

رضارخشان، عضوسندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفت: هرچند در سال گذشته به دلیل افزایش جهانی بهای شکر خام، فروش تولیدات کارخانه هفت‌تپه نسبت به گذشته مطلوب ارزیابی می‌شود اما در شرایط کنونی صنایع قند و شکر ایران تنها با کمک سیاست‌های حمایتی دولت قادر به ادامه فعالیت هستند.

وی می‌گوید: یکی از مهمترین مشکلات کارخانه‌های تولید شکر، به فرسودگی ماشین آلات و دستگاه‌های تولید بازمی‌گردد به طوری که این موضوع باعث پایین آمدن بهروری وافزایش هزینه تمام شده تولید در کارخانه‌های شکر داخلی شده است.

این فعال کارگری یادآورشد: تنها در کارخانه نیشکر هفت تپه که از آن به عنوان یکی از پروژه‌های مهم و بزرگ صنعت نیشکر ایران یاد می‌شود؛ تمامی دستگاه‌ها و ماشین آلات در حدود 60 سال پیش به صورت دست‌دوم و مستعمل از هلند خریداری و به ایران منتقل شده‌اند.

وی همچنین از پایین بودن تعرفه‌های واردات به عنوان یکی دیگر از مشکلات صنایع شکر ایران نامبرد و افزود: هر چند در یکی دو سال گذشته به دلیل نوع نگاه مدیریت وضع کارخانه نیشکرهفت تپه بهبود پیدا کرده‌است اما در طی این مدت کارخانه‌های قند و شکر متعددی چون قند دزفول و توسعه نیشکر خوزستان دچار بحران شده‌اند.

رخشان افزود: به دلیل این فشارها از چند سال گذشته تاکنون کارخانه‌های تولید شکر به ناچار مجبور شده‌اند تا در رقابت با وارد کنندگان شکر خام و برای جلوگیری از خطر تعطیلی متحمل ضرر و زیان شده و محصولات خود را زیر قمیت تمام شده بفروشند.

وی مدعی شد: که در نتیجه ادامه یافتن این وضع تنها در سال گذشته کارخانه نیشکر هفت‌تپه با 100 تومان ضرر در هر کیلو، شکر تولید شده خود را به قیمت 900 تومان فروخته‌است.
به باور رخشان درصورت اجرای قانون هدف کردن یارنه‌ها نیز وضع صنعت قند و شکر ایران بدتر خواهد‌شد.
این فعال کارگری بایادآوری اینکه صنعت تولید نیشکر در میان دیگر صنایع غدایی بیشترین مصرف آب، برق، گاز و گازوئیل و دیگر حامل‌های انرژی را دارد؛ گفت: در صورت آزاد سازی قیمت مواد اولیه کارخانه‌های تولید کننده قند و شکر و کارگران آنها با موج جدید تعطیلی و بیکاری مواجه خواهند بود.

رخشان تصریح کرد: تا زمانی که مشکل فرسوده‌ بودن ماشین‌آلات، پایین بودن تعرفه واردات و نیز تبعات ناشی از آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی وجود داشته باشد، کارخانه‌های تولیده‌کنند شکر نیاز به حمایت جدی دولت دارند.
با این حال رخشان بر بهبود سافتن وضع کارگران نیشکر هفت تپه در مقایسه با چند سال اخیر تاکید کرد و گفت: صرفه نظر از مثبت بودن نگاه مدیریت کارخانه، به دلیل تامین شدن آب مورد نیاز برای زمین های کشاورزی پیش بینی می‌شود که امسال در هفت تپه تا 60 هزار تن شکر‌خام تولید شود.

وی یادآورشد: تولید شکر در هفت تپه از نیمه دوم مهرماه و هم‌زمان با برداشت محصول نیشکر زمین های کشاورزی آغاز خواهدشد و تا اردیبهشت ماه سال آینده ادامه خواهد یافت.
به گفته رخشان گرچه میزان تولید شکر کارخانه هفت تپه در مقایسه با سال گذشته بهبود یافته است اما به دلیل بدهی 120 میلیارد تومانی این کارخانه به دستگاه‌های مختلف، هنوز مشکل وجود دارد.

عضو سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه افزود: به دلیل همین مشکلات 5 هزار کارگر نیشکر هفت تپه پس از گذراندن موج تعدیل‌های مربوط به بازنشستگی و لغو قرارداد و نیز محروم شدن از حق انجام کار درساعت اضافه‌ هنوز حقوق ناچیز خود را با تاخیر جزئی دریافت می‌کنند.