تولید بنزین به قیمت ویرانی صنعت پتروشیمی

دولت پاسدار احمدی‌نژاد ادعا کرده که می تواند در تولید بنزین به خودکفایی برسد. برای اثبات این ادعا و مقابله با تحریم بنزین، احمدی نژاد اقدام به تبدیل ریل تولید در مجتمع‌های پتروشیمی نموده و این مجتمع ها را به تولید بنزین اختصاص داده است. این اقدام با واکنش جناحهای رقیب روبرو شده است. رئیس کمیسیون انرژی مجلس ارتجاع، خودکفایی پایدار ایران در زمینه تولید بنزین را غیر ممکن و زیانبار دانست.
مسعود میرکاظمی وزیر احمدی نژاد، روز ۱۴ شهریور و در آستانه "هفته دفاع مقدس" اعلام کرد جمهوری اسلامی در زمینه تولید بنزین به مرز خودکفایی رسیده است. مسعود میرکاظمی که دروغگویی و وقاحت را در مکتب احمدی نژاد آموخته است، از این هم پیش تر رفته و مدعی شد که ایران در آینده نزدیک عنوان صادرکننده بنزین به سایر کشورها را نیز کسب خواهد کرد!

خودکفایی به کدام قیمت؟
سه هفته پس از طرح اظهارات غیرمنتظره وزیر نفت، حمیدرضا کاتوزیان، رئیس کمیسیون انرژی مجلس رژیم، در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: «خودکفایی بنزین قابل تقدیر است، اما امکان ادامه ندارد».
کاتوزیان گفت: «هزینه تمام شده برای هر لیتر بنزین، از بهای بنزین سبد خلیج فارس که در بنادر جنوب تخلیه می‌شود خیلی بیشتر است. از طرف دیگر، بخش‌هایی از پتروشیمی که با هدف خودکفایی در تولید بنزین مورد استفاده قرار می‌گیرد، دچار مشکل تعمیر و نگهداری، فرسودگی و کمبود منابع می‌شوند».
به گفته رئیس کمیسیون انرژی مجلس، مراکز پتروشیمی از قبل تعهداتی برای تولید برخی محصولات دارند که باید بتوانند به آن عمل کنند. اما استفاده از مجتمع‌های پتروشیمی برای تولید بنزین، مانع از اجرای این تعهدات می‌شود.

توقف ساخت پالایشگاه‌ها
بر اساس اظهارات حمیدرضا کاتوزیان در کنفرانس خبری روز دوشنبه ۴ مهر، کمیسیون انرژی قبلا از دولت خواسته بود که در مورد بهینه‌سازی پالایشگاه‌های موجود اقدام کند و به ساخت پالایشگاه‌های جدیدی مثل پالایشگاه ‌ستاره خلیج فارس سرعت ببخشد.
احمدی‌نژاد در دوره ریاست‌جمهوری خود تاکید کرده بود که برای خودکفایی ایران در زمینه تولید بنزین، ۶ پالایشگاه جدید ساخته خواهد شد. پالایشگاه ستاره خلیج فارس قرار بود مهم‌ترین آن‌ها باشد. اما گسترش تحریم‌های بین‌المللی مانع تحقق این طرح‌ها شد.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی در ایران معتقدند که اختصاص دادن مجتمع‌های پتروشیمی به تولید بنزین، سبب کاهش درآمد ایران از طریق صدور تولیدات پتروشیمی می‌شود. مصنوعات پتروشیمی، پس از نفت، دومین رقم مهم صادرات ایران را تشکیل می‌دهند. درآمد ایران از این محل سال‌گذشته حدود ۷ میلیارد دلار بوده است.

مجلس، بی‌خبر از قراردادهای بزرگ نفتی
دولت احمدی نژاد نه تنها به خاطر سوء مدیریت صنایع نفت و گاز و پتروشیمی مورد انتقاد است، بلکه بارها متهم شده که قراردادهای نفت و گاز را بدون آگاهی مجلس امضا کرده است.

 رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با تایید این مطلب به خبرنگاران گفته است: «به صراحت می‌گویم که در مورد قراردادهای نفتی و گازی چیزی به مجلس گفته نمی‌شود. ممکن است مردم بپرسند چرا با دولت برخورد نمی‌کنید؟ در حالی که ما فقط می‌توانیم تذکر بدهیم، سئوال و استیضاح کنیم».
کاتوزیان عقد قراردادهای نفت و گاز را بدون تصویب مجلس، نقض قانون اساسی دانسته و از مردم ایران خواسته است که در جریان این تخلفات قرار بگیرند تا اگر مجلس خواست اقدامات جدی‌تری انجام بدهد، بدانند دلیل آن چیست.
برگرفته از دویچه وله