لولا داسیلوا، کارگر قدیمی ریخته گری، رهبر سندیکا و بنیانگذار حزب کار گران طی 21 سال گذشته، همواره از نامزدهای شرکت کننده در انتخابات ریاست جمهوری برزیل بود اما در این دور، به دلیل ممنوعیت قانونی تصدی سه دوره پیاپی ریاست جمهوری، در انتخابات حاضر نیست. با این حال، نظرسنجی ها حاکی از این است که سایه لولا بر انتخابات امروز ریاست جمهوری سنگینی می کند و همکار او در حزب حاکم کارگران، یعنی خانم دیلما روسف، شانس بیشتری در برابر سه رقیب دیگر خود دارد.
دیلما روسف، نامزد ریاست جمهوری برزیل، چندین سال رئیس دفتر لولا بوده است. وی 62 ساله، چریک سابق ، اقتصاددان، وزیر پیشین امور شهروندی برزیل می باشد.
در صورتی که خانم دیلما روسف بیشترین آرا را بیاورد، اولین رئیس جمهور زن در تاریخ 200 ساله استقلال این کشور از پرتغال خواهد بود.
خانم روسف برای پیروزی در مرحله اول انتخابات که 4 کاندیدا در آن شرکت دارند، به بیش از 50 درصد آرا نیاز دارد، در غیراین صورت انتخابات به مرحله دوم در تاریخ 31 اکتبر موکول خواهد شد.
آخرین نظرسنجی ها که روز گذشته توسط موسسات معتبر 'داتافولها' و 'ایبوپه' منتشر شد، موید آن است که خانم روسف با کسب حدود 51 درصد آرا در مرز پیروزی در مرحله اول انتخابات قرار دارد.
اما حتی اگر انتخابات به مرحله دوم هم بکشد، باز هم به عقیده ناظران، زمان جشن پیروزی جانشین لولا را از امروز به چهار هفته بعد به تعویق خواهد انداخت اما در اصل پیروزی نامزد حزب کارگران برزیل نمی تواند خدشه ای وارد کند، چراکه اختلاف رای 'خوزه سرا' نامزد حزب سوسیال دموکراسی برزیل که در میان چهار نامزد ریاست جمهوری، نزدیکترین رقیب به خانم روسف است، طبق نظرسنجی ها، بیش از 25 درصد با او است.
از نظر مردم برزیل و صاحبنظران، انتخاب خانم دیلما روسف ، نامزد رسمی حزب کارگران به معنای تداوم سیاستهای اجتماعی و اقتصادی دولتی خواهد بود که لولا هدایت آن را در دست داشت. سیاستهایی که در طول 8 سال گذشته بیش از 30 میلیون برزیلیایی را از دامن فقر نجات داد و برزیل را به عنوان کشوری قوی و در مقام هشتمین اقتصاد برتر جهان معرفی ساخت.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران مسائل اقتصادی امریکای لاتین، ارتقای سطح زندگی بیش از 30 میلیون نفر برزیلی را به طبقه متوسط، موفقیتی کلیدی در کارنامه لولا ارزیابی می کنند اما علاوه بر این، برقراری ثبات اقتصادی در برزیل را که موجب اعتماد سرمایه گذاران و تبدیل این کشور به یک صادرکننده بزرگ شد، نیز مورد تحسین قرار می دهند.
لولا برای تحقق ثبات اقتصادی، وعده خود را برای کاهش نرخ سالانه تورم در برزیل به رقم 6/6 درصد و افزایش نرخ رشد اقتصادی کشور به 6/3 درصد با چشم اندازهای بسیار مطلوب عملی کرد، به گونه ای که روزنامه اقتصادی معتبر 'وال استریت ژورنال' ششم سپتامبر گذشته می نویسد:' رشد اقتصادی برزیل بهتر و فراتر از پیش بینی ها است و این وضعیت، اقتصاددانان را وادار کرده است در ارزیابیهای خود در مورد این کشور برای سال 2010 بطور جدی بازنگری کنند.'
ثبات سیاسی و اقتصادی کنونی برزیل که ثمره 8 سال دوران ریاست جمهوری لولا است، به عقیده همه تحلیلگران در طول تاریخ این کشور بزرگ امریکای لاتین سابقه ندارد.
یکی از آثار سیاستهای دولت لولا، کاهش نابرابری در کشوری بوده است که بطور تاریخی از تبعیض و بی عدالتی رنج می برد. کشوری که فقر شدید برای دهه های متوالی بخشی از هویت ملی و زندگی اجتماعی مردم آن را تشکیل می داد.
خانم روسف، که قبلا رئیس دفتر رئیس جمهور بوده، قول داده است که به سیاست های اقتصادی موفقیت آمیز لولا داسیلوا ادامه دهد.
تحلیلگران می گویند دیلما روسف، در مبارزات انتخاباتی بسیار با دقت عمل کرده و از محبوبیت لولا داسیلوا و نیز اقتصاد پر رونق برزیل به نفع خود استفاده کرده است.
خانم روسف که 62 سال دارد از سال 2005 تا سال جاری میلادی سمت رئیس دفتر آقای داسیلوا را داشته است و اولین بار است که نامزد پست ریاست جمهوری شده است.
در دهه های 1960 و 1970، وی سرگرم مبارزه مسلحانه علیه رهبران نظامی برزیل بود و مدت سه سال را در زندان گذراند.
رقیب وی آقای سرا، که 68 سال دارد، در سمت فرماندار سائوپولو، و وزیر بهداشت فرناندو کاردوسو، رئیس جمهوری سابق برزیل خدمت کرده است.
برزیل همچنان در جهت پیشرفت اقتصادی گام برمی دارد و در سال جاری میلادی دو میلیون شغل جدید در این کشور ایجاد شده است.