فریاد زکریا از علاوی سوال کرد:
س : اول راجع به این انفجار بمب برای ما توضیح بدهید. یک نفر از افراد مرتبط به شما کشته شده است چه کسانی مسئول اینگونه کارها هستند؟
ج : من فکر میکنم که متأسفانه تمام فضایی که هست کاملاًً برای تروریزم و افراطگرایی مهیا شده است تا هرچه بیشتر بتوانند به عراق آسیب وارد کنند.
بنابراین، واقعیت این است که هیچ نشانی از اینکه بتوان گفت چه کسی پشت این کار هامیباشد وجود ندارد، اما قطعاً آنها مصمم هستند به پروسه سیاسی عراق صدمه بزنند، پروسهیی که پیشاپیش درجا میزند.
س : اما تصور میرود دو گروه در عراق عمل کردهاند یکی نشان داده که دست به شیوه های افراط گرایی میزند و متمایل به القاعده است و دیگری متمایل به شبهنظامیان شیعی بوده که اغلب از طرف ایران مورد حمایت مالی و تسلیحاتی قرار گرفته است.
از آنجا که شما نشان دادهاید که یک شیعه مدره هستید که اغلب زمینههای مشترک بین سنیها و شیعیان ایجاد کردهاید، آیا منصفانه است که مفروض بگیریم که این شبهنظامیان تحت حمایت ایران هستند که احتمالاً این بمبها را کار گذاشتند؟
ج : مجدداً باید بگویم که گذشته از اینکه اینها تحت حمایت ایران یا غیرایران هستند، اما شما میدانید که متأسفانه ایران خود را موظف میداند که در این منطقه هرجومرج و آشوب ایجاد کند و قصد بیثبات ساختن این منطقه را از طریق بیثبات ساختن عراق دارد، کما اینکه لبنان و مقوله فلسطینیها را بیثبات میکند و این چیزی است که متأسفانه عراق و بقیه خاورمیانه بزرگ اکنون قربانی این فعالیتهای تروریستی واقع شدهاند.
آنها قطعاً تحت حمایت ایران بوده و دولتهای مختلف در این منطقه نیز به آنها کمک میکنند.
س: شما گفتید فضایی که هست زمینهساز این نوع از افراطگرایی و تروریزم میباشد، منظورتان چیست لطفاً توضیح بدهید؟
ج: ما هنوز در وضعیتی هستیم که پروسه سیاسی به سرقت میرود، که این یک توقف است وآنطور که باید به پیش نمیرود، ثانیاً اقتصاد راکد و بیکاری بسیار بالاست و در حقیقت هنوز کمبود خدمات عمومی در کشور وجود دارد، لذا این، فضای عمومی در عراق است و اگر شما به تصویر بزرگتر، به تصویر خاورمیانهی بزرگ نگاه کنید، تماماً در تنش است، از افغانستان تا پاکستان، سومالی، سودان، ایران، لبنان، عراق، فلسطین و غیره، این محیطی مناسب برای رشد نیروهای افراطگرا است.
بنابراین ما در یک دور تسلسل گرفتار شدهایم که این محیط سیاسی، مشوق نیروهای افراطگراست، نیروهای افراطی نیز تلاش میکنند که در این محیط با خرابکاری خود بیثباتی ایجادکنند، تا که زمینه بیشتری برای عملیات خود فراهم سازند.
س: آقای نخست وزیر، کسانی هستند که میگویند دخالتهایی هم از جانب کشورهای سنی وجود دارد، از جانب عربستان، که مشخصاً بر روی سیاستمداران سرمایهگذاری میکند و به آنان میگوید که با شیعیان معامله نکنند، آیا این واقعیت دارد؟
ج: چنین چیزی واقعیت ندارد، من اخیراً در قاهره بودم و با عالیجناب حسنی مبارک ملاقات کردم، به عربستان سعودی رفته با ملک عبدالله پادشاه عربستان ملاقات کردم .
زمانی که در قاهره بودم با بسیاری از رهبران ملاقات کردم، از جمله محمود عباس رئیسجمهور و رهبر فلسطین و آنان نیز از مشکلات مشابهی رنج میبرند، بهدلیل دخالتهای نیروهای افراط گرا که تلاش میکنند پروسه صلح و مذاکرات که شروع شده بود را خراب کنند.
پادشاه عربستان بسیار روشن و صریح گفت که آنها در اولین فرصت ممکن خواهان یک دولت باثبات، قوی و فراگیر در عراق میباشند که بازتاب اراده مردم عراق بوده و هرکاری که لازم است را انجام دهد تا ثبات را به عراق بازگرداند و او اشتیاق خود را جهت انجام حداکثر کمکی که بتواند، برای چنین دولت و برای آینده کشور فراهم کند، ابراز داشت.
بنابراین من اعتقاد ندارم که رهبرانی در منطقه هستند که تلاش میکنند به افراط گرایی سوخت رسانده و به فرقهگرایی دامن بزنندبلکه تنها ایران است که تلاش میکند در منطقه مشکلاتی ایجاد کند.
در عراق من میتوانم قاطعانه بگویم که ایران حتی تلاش میکند در پروسه سیاسی برحسب تمایلات و نیازهای خود تغییرات ایجاد کند.
س: ایاد علاوی از اینکه با ما گفتگو کردید از شما تشکر میکنیم.