معاون وزیر خارجه انگلستان: دولت عراق باید در کادر استانداردهای بین‌المللی انسانی با ساکنان اشرف رفتار کند

لرد هاول معاون وزیر خارجه انگلستان در یک جلسه در مجلس اعیان این کشور اعلام کرد دولت انگلستان در مورد موضوع اشرف با نخست‌وزیر، وزیر خارجه، وزیر حقوق‌بشر و وزیر کشور عراق و کمیته دولتی کمپ اشرف گفتگو کرده و به مقامات عراقی تأکید کرده است باید در کادر استانداردهای بین‌المللی انسانی با ساکنان اشرف رفتار کنند. وی افزود مقامات سفارت بریتانیا در بغداد طی سال گذشته ۴ نوبت از کمپ اشرف بازدید کرده‌اند و دولت انگلستان در مورد اشرف در ارتباط و تماس با یونامی و دولت آمریکا نیز می‌باشد.
در این جلسه رسمی مجلس اعیان، در جریان بحث پیرامون اشرف و حفاظت و حقوق ساکنان آن، لرد هاول معاون وزیر خارجه به سؤال لرد آرچر دادستان پیشین انگلستان پاسخ می‌داد که رسماً از دولت سؤال کرد چه اقداماتی در مورد اطمینان از تضمین سلامتی و امنیت ساکنان اشرف به‌عمل آورده است؟

لرد هاول: ما در مورد موضوع کمپ اشرف با نخست‌وزیر عراق، وزیر خارجه، وزیر حقوق‌بشر و وزیر کشور و کمیته دولتی کمپ اشرف صحبت کرده‌ایم. بریتانیا به مقامات عراقی تأکید کرده است نیاز است با ساکنان اشرف به‌گونه‌ای رفتار کنند، که در کادر استانداردهای بین‌المللی انسانی باشد. مقامات سفارت بریتانیا در بغداد طی سال گذشته ۴ نوبت از کمپ اشرف بازدید کرده‌اند و در این رابطه در تماس با یونامی و دولت آمریکا نیز هستیم. ما تحولات را دنبال می‌کنیم.

لرد آرچر: من از گزارش فعالتهای انجام شده تشکر می‌کنم. از آنجایی که نیروهای اشغالگر یعنی آمریکا و بریتانیا ساکنان اشرف را در دسترس نیروهای عراقی قرار داده‌اند، آیا این دو دولت در رابطه با وضعیت و حفاظت ساکنان اشرف در مقابل حملات مرگبار و ممانعت از ورود غذا و مواد دارویی اقدامی کرده‌اند؟ لرد آرچر به ذکر یک مثال گفت آیا می‌شود فقط با گفتن این‌که ما تعهدات خودمان را به دیگری منتقل کرده‌ایم، می‌توانیم در هر لحظه و بدون دردسر قرضهای خود را به دیگران منتقل کنیم؟ آیا دولت انگلستان موافق است که مسئولیتی در قبال حفاظت ساکنان اشرف به‌عهده دارد؟

معاون وزیر خارجه: همان‌گونه که اشاره کردم، ما تماس مستمر با دولت عراق داریم، سازمان یونامی از این سایت هفته‌ای یکبار بازدید می‌کند، اگر‌چه در حال حاضر مانیتورینگ دائم لغو شده است اما فشار بین‌المللی برای مانیتورینگ دائم وجود دارد.

لرد وادینگتون وزیر کشور پیشین انگلستان: ما به‌عنوان شریک آمریکا در جنگ عراق، یک مسئولیت روشن اخلاقی داریم، که از خشونت و بدرفتاری بر علیه ساکنان اشرف جلوگیری کنیم؟ من در مورد بازدیدهایی که از اشرف توسط سفارت ما شده سپاسگزارم، ولی شاید زمان آن فرار رسیده باشد، که ما از سازمان ملل خواهان یک حضور دائمی سازمان ملل در اشرف تا زمانی که وضعیت در آنجا به‌طور واقعی بهبود یابد بشویم.

لرد دسایی: اعضای محترم، بنظرم اگر ساکنان اشرف در بریتانیا بودند و در حالی که دقیقاً می‌دانستیم اگر آنها را به عراق بفرستیم مورد شکنجه قرار می‌گیرند، ما آنها را به عراق نمی‌فرستادیم.

معاون وزیر خارجه: این یک فرضیه است، در صورتی که وضع این‌طور بود من با نظر شما موافق بودم، (چنین افرادی را به عراق نمی‌فرستادیم) ولی متأسفانه وضعیت این‌طور نیست. ما با یک وضعیت بسیار پیچیده‌تری مواجه هستیم، که عراق تلاش می‌کند یک دولت جدید داشته باشد و یک دولت مستقل باشد. هم‌چنین یک پیشینه تاریخی نیز هست و تأثیرات سوء رژیم ایران در تمامی خاورمیانه، که ما نباید هرگز آن را نادیده بگیریم و باید همواره آن را به‌دقت زیر نظر داشته باشیم.

بارونس سیمونز معاون سابق وزیر خارجه: ما فارغ از مسئولیتهای قانونی‌مان، ما یک تعهد مستمر در رابطه با ساکنان اشرف داریم، همان‌گونه که لرد وداینگتون گفت. وی با اشاره به این‌که عراق دولت مستقلی است گفت، بهرحال ما کسی را به هیچ دولت مستقلی که فکر کنیم ممکن است، به هر شکلی مورد شکنجه یا بدرفتاری قرار گیرد، تحویل نمی‌دهیم. آیا می‌توانید به ما اطمینان بدهید، که مقامات ما به بازدید از کمپ ادامه می‌دهند؟ آیا هیچ امیدی وجود دارد، که در آینده بازرسان سازمان ملل، همان‌گونه که لرد وادینگتون به درستی درخواست کردند، در کمپ اشرف حضور پیدا کنند؟

معاون وزیر خارجه گفت واضح است ما قصد داریم، به دسترسی داشتن و مانیتورینگی که الآن داریم ادامه بدهیم. ما به فشار گذاردن روی سازمان ملل که به‌نظر می‌رسد در حال حاضر آماده بازدید و زیر نظر نگاه داشتن وضعیت است، ادامه می‌دهیم… . جهانیان از نزدیک عراق را زیر نظر دارند و انتظار می‌رود، که این مسأله را به طرز متمدنانه‌ای حل کنند.

لرد کلارک در این جلسه تأکید کرد ما باید به آن زنان و مردانی که در اشرف با زنجیر از سوی نیروهای عراقی مورد حمله قرار گرفته‌اند درود بفرستیم. آن افراد مستحق بیشتر از کلمات هستند. از سوی این مجلس، باید حرفهای مشخص و قوی در مورد آن جوانان حمله شده بود زده شود. همان‌گونه که من در تصاویری که مشاهده کرده‌ام، از زنجیر برای زدن زنان معترض استفاده شده است. آیا آقای وزیر به سازمان ملل مراجعه خواهند کرد، تا بگویند روندهای معمول یک چیز هستند، ولی باید وارد عمل شد و حفاظت این افراد را تضمین کرد؟

معاون وزیر خارجه در پاسخ گفت تمامی این متدها هر کجا که رخ بدهد، باید عمیقاً و عمیقاً محکوم شوند، اینها چیزهایی نیست که ما انتظار دیدنش را در عراق جدید داشته باشیم که در حال تلاش برای باز یافتن جای خود در میان جامعه جهانی به‌عنوان یک کشور مسئول است. ما هرگز نباید از فشار گذاردن روی عراق در جهت حفظ بالاترین استاندارها کوتاه بیاییم و نباید از محکوم کردن هرگونه عملی مشابه آن‌چه لرد گرامی توصیف کردند کوتاه بیاییم.