مصاحبه با استیونسون رئیس هیئت رابطه با عراق در پارلمان اروپا

استیونسون: اتحادیه اروپا بسیار علاقمند است که انتخابات عراق غیر فرقه ای باشد
رژیم ایران برای تولید سلاح اتمی و سیستمهای پرتاب موشک سرعتش را افزایش می دهد. حکومت ایران نه تنها به آشوب و هنجار شکنی در عراق کمک مالی و همکاری می کند, بلکه به حزب الله و حماس و آشوب طلبها که موجب ایجاد هرج ومرج در مرزهای بین یمن و عربستان سعودی شده است, نیز پول می دهد.

ایلاف سه شنبه 6 بهمن 88
مصاحبه با استیونسون رئیس هیئت رابطه با عراق در پارلمان اروپا
نزار جاف
بن: استروان استیونسون عضو پارلمان اروپا و رئیس هئیت پارلمانی رابطه با عراق در پارلمان اروپا نسبت به حذف تعدادی از شخصیتهای سیاسی عراق از کاندیداتوری انتخابات آینده هشدار داد و سیاست مماشات اروپا با ایران را آنگونه که توصیف میکرد مورد انتقاد قرار داد. از این جهت که ایران کاری جز حمایت از هنجار شکنی علیه روند سیاسی در عرا ق نکرده است. استروان استیونسون بعنوان شخصیت سیاسی است که تحولات صحنه عراق را دنبال میکند و در زمینه هایی نسبت به آن اشراف دارد. ایلاف در این گفتگو درمورد انتخابات عراق و مسائل مربوط به آن با او دیدار داشت:
س- این احتمال وجود دارد که انتخابات مارس در عراق, خروج نیروهای آمریکا از عراق را در برداشته باشد آیا معتقدید که بیرون رفتن آنها  امیدوار کننده  و خوشبینی بر انگیز است اگر انتخابات موفق شود یا این که تأثیر آن معکوس خواهد بود؟
ج- قطعا این جزء توجه و خواست همسایگان عراق و سایر کشورها نیست که ببینند رژیم در ایران بعنوان نیروی مسلط رهبری کننده در منطقه باشد وتا کنون سیاست کنونی در غرب موجب بروز چنین وضعیتی بوده است. سیاست مماشات اروپا درقبال ایران یک اشتباه فاحش است. درحالیکه ما راه مماشات را ادامه میدهیم, رژیم ایران برای تولید سلاح اتمی و سیستمهای پرتاب موشک با زمان سرعتش را افزایش میدهد. ایران نه تنها به آشوب و هنجار شکنی در عراق کمک مالی و همکاری می کند, بلکه به حزب الله و حماس و آشوب طلبها که موجب ایجاد هرج ومرج در مرزهای بین یمن و عربستان سعودی شده است, نیز پول میدهد.
اتحادیه اروپا می باید سیاستی را درپیش بگیرد که نه مماشات باشد ونه دخالتهای نظامی. بر اساس چنین سیاستی باید از مردم شجاع ایران حمایت کرد کسانی که روزانه زندگی خود را با آمدن به خیابانها برای سرنگون کردن دولت سرکوبگر, به خطر می اندازند, تا تغییر رژیم درایران را محقق کنند, من بر این باور هستم که (درصورت خروج نیروهای آمریکایی) از همین حالا استقلال عراق در تهدید قرار دارد.
این احتمال وجود دارد که خروج نیروهای نظامی آمریکایی این تهدید را افزایش دهد. جامعه بین المللی واتحاده اروپا باید سرکوبی ایرانیان توسط رژیم را بدون هرگونه تردیدی محکوم کنند. هرچند که باید مجازاتها علیه ایران از سوی اتحادیه اروپا و جامعه جهانی اعمال گردد این مجازاتها باید دقیقا مورد مراقبت باشد واگر کمپانیهایی آن را نقض کردند باید باقاطعیت با آنها برخورد شود. دررابطه با جهان متمدن, ادامه روند به سیاق ”وضعیت موجود” با ایران همه نشانه های غلط را به مخالفین میدهد و در آنها احساس منزوی شدن وعدم وجود حمایت بین المللی می دهد.
س. نظر شما در مورد مکانیزمی که درانتخابات عراق به کار گرفته میشود چیست؟
جواب: میزان دخالتهای رژیم ایران موضوعی است که بسیار نگران کننده است. موضوع مشخصا نگران کننده تلاش برای جلوگیری از شرکت بیش از 500 سیاسی سنی در انتخابات است و ازجمله این افراد اعضای پارلمان مانند دکتر صالح مطلک, است, این امری است که براساس درخواست تهران و یا از سوی احزاب سیاسی که بیشتر به ایران وفادارند تا به عراق صورت گرفته است. تأثیر این چنین کاری بی ثباتی در روند انتخابات است و بنابرین غیر مترقبه نیست که جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا به میزان زیادی درگیر این امر شده تا تلاش کند این مشکل را که قابل انفجارست حل کند.
س. آیا اعتقاد دارید آمادگیهایی که در داخل عراق برای انجام انتخابات بوجود آمده خوب است و چه تضمینهایی هست که این انتخابات شکست نخورد؟
جواب: من تا اوائل ژانویه, اطمینان داشتم که موانع اصلی برای برگزاری یک انتخابات خوب آزاد و سالم, پشت سر گذاشته شده و دولت عراق پختگی و قدرت مدیریت خود را در گذاشتن قواعد و پایه هایی برای انتخابات سالم وقابل اعتماد, به صورت کامل در روز هفتم مارس ازخود نشان داده است. در حالیکه ممنوعیت بیش از 500 از سیاستمداران سکولار که ایده انتخابات دروغین و تقلبی در ایران را رد کرده بودند, به میزان زیادی اعتماد مرا کاهش داد. این مسئله است که باید به سرعت روشن شود, به ویژه در رابطه با سیاستمداران ممنوع شده باید بدون هر گونه به عقب انداختن باید بررسی شود در غیر این صورت مشروعیت انتخابات ضعیف خواهد بود.
س. نظر شما در مورد حذف شخصیتهای سیاسی مشخص و به ویژه دکتر صالح مطلک چیست؟
جواب: این تصادفی نیست که دیدار وزیر خارجه ایران منوچهر متکی به بغداد که با هدف حل وفصل مسئله حوزه نفت فکه انجام شد. رژیم ایران در گروگانگیری و شانتاژ خبره است و برای من به نظر روشن میآید که تحت تسلط در آوردن حوزه نفتی فکه به آنها مهمات برای یک معامله مفید را  داده است. به نظر روشن می آید که متکی در بغداد خواستار کنارگذاشتن 500 سیاسی لائیک که علیه ایران بوده اند از روند انتخابات شده است به ویژه صالح مطلک که همیشه از مخالفین شدید مداخله ایران در عراق بوده است. به این صورت که در ازای آن ایران از حوزه نفتی فکه عقب نشینی کند. بی شک متکی هم چنین متقاضی بستن قرارگاه اشرف و اخراج سازمان مجاهدین خلق ایران بوده است.
س. بعنوان رئیس هیئت روابط با عراق در پارلمان اروپا, آیا معتقدید که شرایط حاضر در عراق و منطقه برای برگزاری این انتخابات مناسب است؟
جواب: هیئت روابط با عراق مسئول ایجاد مناسباتی خوب بین اتحادیه اروپا و عراق است و این کار را  از طریق تضمین کردن آینده مسالمت آمیز و دمکراتیک برای مردم عراق و نظارت بر مصرف میلیاردها پول مالیات دهندگان اتحادیه اروپا برای بازسازی عراق, انجام میدهد. به این خاطر, اتحادیه اروپا بسیار علاقمند است که انتخاباتی برای روی کار آمدن یک حکومت غیر فرقه ای ومذهبی که مؤید مهین پرستی باشد در انتخابات آینده در هفتم مارس انجام شود. چنین حکومتی باید وفاداری ویژه ای نست به مردم عراق داشته و نمی باید تن به هیچ گونه مداخله ای از سوی همسایگان عراق و به ویژه از سوی ایران بدهد. به منظور دستیابی به چنین هدفی, اتحادیه اروپا خواستار برگزاری یک انتخابات آزاد  و سالم با مشارکت جهانی است که بتواند نماینده حقیقی مردم در پارلمان در وضعیت سردرگم عراق ونمایندگان برآمده از  نظام لیست باز که هم اکنون مورد موافقت قرار گرفته است باشند. درهرحال اگر کنار زدن 500 سیاسی سکولار به قوت خودش باقی بماند من اعتقاد ندارم که نتیجه انتخابات, قابل اعتماد و قانونی باشد.
س. نقشه ها وبرنامه های بین المللی و محلی است که دررابطه با عراق با هم در تناقض هستند ونیز درمورد انتخابات ونتائج آن. آیا شما اعتقاد دارید که این انتخابات با هیچ مشکل و یا اشکالات بازدارنده روبرو نیست؟
جواب: تیمی از کارشناسان از سوی کمیسیون اروپا در هفته ای که از 25 ژانویه شروع میشود  به عراق اعزام میشود تا در جریان آمادگیهای پیش از انتخابات قرار گیرد و توصیه های خودش را درمورد نحوه اجرای انتخابات بدهد. من هم فکر میکنم که در رأس گروه کوچکی از اعضاء پارلمان اروپا باشم.
من ایمان دارم که برای نظارت کنندگان اتحادیه اروپا مهم این است که در جریان اجرای انتخابات در عراق حاضر باشند برای اینکه تضمن کننده انجام یک انتخابات آزاد و سالم باشند و اینکه هیچ تلاشی برای خرابکاری علیه انتخابات از طریق دسته بندیهای فرقه مذهبی و یا مداخلات بیگانه ای مثل ایران وجود نداشته باشد. اتحادیه اروپا به میزان زیادی برای بازسازی عراق سرمایه گذاری کرده است. این امری است که نه اعلام شده و نه در سطح گسترده درک شده است حتی از سوی عمومی عراقیها, چرا که پروژه هایی که از سوی اتحادیه اروپا در عراق تأمین مالی میشود تقریبا بطور قطع میتوان گفت که توجه وابستگان به رژیم ایران را برمی انگیزد. در هر حال این سرمایه گذاریها برای آینده عراق دارای یک اهمیت واقعی است به ویژه در شرایطی که هنوز از همه  امکانات تمام عیار برای بهره برداری از نفت عراق استفاده نشده است.
و به این خاطر به دلیل این سطح از سرمایه گذاری مستمر, بسیار ریشه ای و حیاتی است که دولت عراق توجه بسیار زیادی به چشم اندازها و خواسته های اتحادیه اروپا داشته باشد. اتحادیه اروپایی که عادت نکرده است از یک طرف اقدام به دادن میزان زیادی کمکهای مالی کند و از سوی دیگر به طور کامل نادیده گرفته شود. این دقیقا وضعتی بود که در جریان حمله به قرارگاه اشرف در شمال عراق در ژوئیه 2009 پیش آمد و این علیرغم راه حلی بود که در آوریل 2009 در پارلمان اروپا به تصویب رسیده بود و خواستار حفاظت کامل از هواداران بی سلاح  اپوزیسیون ایران که در آنجا ساکن هستند بود. مناسبات آینده دار بین اتحادیه اروپا و عراق ایجاب میکند که دیالوگ و اتفاق نظر ثابتی وجود داشته باشد.