http://www.youtube.com/watch?v=XLI37YiUoHc
تجمع مردم هرات در مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در روز پنجشنبه، ۲۳ دیماه نیز، صدها نفر در کابل در اعتراض به این مسدود سازی و همچنین برخورد «نامناسب» ایران با مهاجران افغان، در مقابل سفارت ایران در کابل دست به تظاهراتزده بودند.
بهدنبال این اقدام، تهران ضمن اعتراض به این تظاهرات، سفیر افغانستان در ایران را نیز به وزارتخارجه فراخواند.
برپایه گزارشهای منابع افغان، ایران بیش از یک ماه است که از ورود حدود دو هزار تانکر سوخت به خاک افغانستان جلوگیری بهعمل آورده است و به گفته انورالحق احدی، وزیر تجارت افغانستان، در حال حاضر روزانه تنها ۴۰ تانکر سوخت اجازه دارند از مرز دو کشور وارد افغانستان شوند.
آقای احدی همچنین با اشاره به اینکه حدود «۴۰ درصد» از سوخت مورد نیاز افغانستان از مرز خاکی ایران وارد افغانستان میشود، افزود: «متوقف کردن تانکرهای سوخت مشکلات بسیار و همچنین بحرانی را در زمینه عرضه سوخت (در افغانستان) ایجاد کرده است».
پیشتر افغانستان اعلام کرده بود که ایران بهدلیل احتمال استفاده از این سوختها توسط نیروهای ناتو، از ورود این تانکرها جلوگیری بهعمل آورده است.
این در حالی است که ایران میگوید «کند شدن» واردات سوخت به افغانستان به «دلایل تکنیکی» مرتبط با حذف یارانههای انرژی است و میافزاید که این مسأله در دست بررسی است.
معاون رئیسجمهور افغانستان چندی پیش بر سر توقف این تانکرها با تهران وارد مذاکره شد و اعلام کرد که در گفتوگو با مقامات جمهوری اسلامی به آنها اطمینان داده است که این سوخت تنها مصرف شهروندی دارد و ایران نیز با ورود سوخت به افغانستان موافقت کرده است.
با اینحال وزیر تجارت افغانستان روز یکشنبه اعلام کرد که این مشکل همچنان به قوت خود باقی است.
رویترز میافزاید که این مسأله، بر قیمت سوخت در افغانستان تأثیر گذاشته و در برخی مناطق قیمت سوخت تا «۳۵ درصد» افزایش یافته است.
در حال حاضر افغانستان برای تأمین سوخت به قزاقستان روی آورده و خواستار خرید فوری ۲۰۰ هزار تن سوخت از این کشور شده است.
همچنین به گفته آقای احدی شرکتهای خصوصی نفتی نیز در تلاش هستند تا با شرکتهای نفتی روسیه وارد معامله شوند.