عراق، رژیم ایران را متهم به آلوده ساختن آبهای مرزی می کند

سایت نشنال، روز 26دی، طی مقاله یی به مشکل حاد ساکنان منطقه مرزی بصره و آلودگی آبهای این منطقه اشاره کرد و نوشت: انتظار بر این است که مرزبانان عراقی که در حال مرزبانی ازمرزهای عراق با ایران هستند در جستجوی قاچاقچیان، سوداگران مواد مخدر و تجار سلاح باشند. در شش ماه گذشته مرزبانان در جنوب عراق عمده وقت خود را صرف تلاش برای مقابله با آبهای آلوده کرده‌اند.


1. بنا‌به گفته مقامات و ساکنانی که در منطقه مرزی بصره در 540 کیلومتری جنوب بغداد زندگی می‌کنند، مشکل حاد و جدی این مناطق آبهای آلوده فاضلاب است که از ایران به این مناطق سرازیر می‌شوند و مملو از نمک و مواد سمی بوده و باعث مسمومیت زمینهای این مناطق شده و زمینها را برای زراعت توسط کشاورزان غیرممکن می‌کنند…
2. ژنرال ظافر ندیمی جمال فرمانده گاردهای مرزی عراق در استان بصره گفت ”نیاز داریم که آلودگی زمینها را محدود نما‌ئیم، وضعیت غمگینی است و شرایط به حدی بد هست که امسال هیچ محصول گندمی نخواهیم داشت ”…
3. آلودگی آبها به نمک، تاثیرات مخربی داشته است که ناشی از کم شدن حجم آب رودهای فرات و دجله بوده است…
4. تاثیرات این مسأله بر روی آبهای زیرزمینی و کشاورزی بسیار شدید بوده است و تعداد زیادی از کشاورزان زمینهای خود را از دست داده‌اند و آبهای این مناطق غیرقابل نوشیدن اعلام شده‌اند. دولت محلی سال گذشته مجبور به دخالت و ارسال تانکرهای آب آشامیدنی برای ساکنان شد.
5. لایه‌های ضخیمی از نمک در سطح زمین در هر دو طرف مرز ایران و عراق شکل گرفته است که در حال از بین بردن گیاهان می‌باشد.
6. برای زدودن نمک از خاک زمینهای کشاورزی نمک آن باید شسته شود، ولی این پروسه نمک زدائی تولید آبهای آلوده بیشتری می‌کند.
7. این مسأله تبدیل به یک موضوع مجادله بین ایران و عراق گردیده است، چرا که آبهای آلوده به نمک تولید شده از نمک زدایی زمینهای ایران بجانب عراق کانالیزه شده است، در صورتی‌که ایران می‌تواند با تکنیکهای پرهزینه‌تری نمک زدائی را در خاک خودش تماما انجام دهد.
8. در روستای سیبا  از تابستان گذشته این مشکل تشدید شده است. ابو دهام که یکی از کشاورزان این روستا هست گفت ”زمین کشاورزی من نمکزار است چونکه ایرانیها نمک آبهای آلوده خود را مستقیم به آن سرازیر می‌کنند ”. تمامی محصول گندم او به‌دلیل نمک سرازیر شده به زمینهای او از بین رفته و او کاری بجز ترک زمین خود و کار در بصره از دستش بر نمی‌آید.
9. ابو دهام گفت ”حداقل 30 کشاورز دیگر که مشکل مشابه من را (در مورد زمینهای کشاورزیشان) دارند در سیبا حضور دارند ”او ادامه داد ”نیاز داریم که دولت عراق این مشکل ما را حل‌وفصل نماید ”.
10. هفته گذشته موضوع آبهای مورد اختلاف یکی از اولویتهای اصلی در گفتگوهای علی اکبر صالحی وزیر خارجه ایران با هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق بود.
11. علاوه بر تخلیه آبهای آلوده ایران در زمینهای عراق، موضوع دیگری که برای مدتهای طولانی مورد مجادله دو کشور بوده است موضوع رودخانه‌های کارون و کرخه می‌باشند. ایران مسیر این رودخانه‌ها را تغییر داده است و از سرازیر شدن آنها به جنوب عراق ممانعت می‌کند، این مسأله باعث اخلال از تأمین آب آشامیدنی سالم در بصره می‌شود…
12. استاندار بصره گفت ”تاثیرات محیط زیستی این مسأله برای مدتهای طولانی باقی خواهد ماند ”او ادامه داد ”این مشکل و زدودن، تصفیه و نظافت خرابی های ایجاد شده کار ساده‌یی نیست.