قربان حق جو، رییس اتاق تجارت افغانستان، روز سه شنبه گفت که هزاران تاجر مستقل این کشور موافقت کرده اند که تجارت با ایران را متوقف کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در صورتی که این اقدام صورت گیرد میلیون ها دلار تجارت میان طرفین به حال تعلیق در آمده و اقتصاد ضعیف افغانستان صدمه خواهد خورد.
آقای حق جو در یک نشست خبری در کابل گفته است: «این یک تصمیم مستقل از سوی تاجران افغانی است و از امروز اجرا خواهد شد.»
وی اظهار داشت که دولت باید تولید داخلی را بهبود بخشد تا شکاف ناشی از کمبود واردات از ایران جبران شود.
رییس اتاق تجارت افغانستان گفت که «چنین اقدامی به دو کشور ایران و افغانستان صدمه جدی خواهد زد ولی ما چاره دیگری نداریم.»
اتاق تجارت افغانستان متشکل از ۲۱ انجمن بازرگانی این کشور است که واردات و صادرات تمام کالاها از میوه خشک گرفته تا جواهرات را در دست دارد.
قربان حق جو اشاره نکرد که قرار است چگونه این ممنوعیت اعمال و کمبود ناشی از عدم واردات از ایران جبران شود.
پیشتر، انورالحق احدی، وزیر امور تجارت افغانستان گفته بود که ایران توضیح قانع کننده ای در باره محدودیت عبور تانکرهای حامل سوخت به این کشور نداده و این ممنوعیت موجب بروز بحران در افغانستان شده است.
اتاق تجارت افغانستان هفته گذشته اعلام کرده بود که مقام های ایران گفته اند سوخت این تانکرها از سوی نیروهای آمریکایی و ناتو مورد استفاده قرار می گیرد.
این در حالی است که ناتو بارها اعلام کرده از سوخت ارسالی از مسیر ایران استفاده نمی کند.
به گفته رییس اتاق تجارت افغانستان، ایران سالانه ۸۰۰ میلیون دلار کالا شامل لباس، مواد غذایی، مواد شوینده و سایر محصولات به این کشور صادر می کند.
افغاستان نیز ۵۰ میلیون دلار کالا که عمده آن گلیم و سنگ های قیمتی است به ایران صادر می کند.
افغانستان به دلیل کمبود صنایع تولیدی برای واردات سوخت و کالاهای اساسی به همسایگان خود وابسته است. بر اساس اظهارات وزیر امور تجارت افغانستان، این کشور بیش از ۴۰ درصد مواد سوختی خود را از طریق ایران وارد می کند.
محدودیت های اعمال شده از سوی حکومت ایران باعث بالا رفتن قیمت سوخت در ولایات همجوار افغانستان با این کشور به میزان ۳۵ درصد شده است.
در یک هفته اخیر مردم کابل و هرات بارها علیه اقدام رژیم ایران دست به راهپیمایی زده و عکسهای احمدی نژاد و خامنه ای را در برابر سفارت ایران در کابل و کنسولگری ایران در هرات به آتش کشیده اند.
کابل از قزاقستان خواسته تا ۲۰۰ هزار تن سوخت به افغانستان بفروشد و بخش خصوصی نیز در حال امضای قراردادهایی با روسیه برای واردات مواد سوختی از این کشور است.