مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز پنجشنبه گفت ”ما انتظار هیچ گشایش عمدهیی را نداریم ولی خواهان مشاهده, ظهور یک پروسه سازنده هستیم”... تونر احتمال برگزاری دور بعدی از گفتگوها در مورد طرح معاوضه سوخت اتمی را باز گذاشت...
روز قبل از برگزاری آخرین دور گفتگوها، یک گروه از مقامات بلندپایه سابق آمریکا در سمیناری در واشینگتن گفتند زمان برای گفتگوها در حال اتمام است.
این مقامات بلندپایه سابق در کنفرانسی در واشینگتن سخنرانی می کردند، که توسط گروه ” اقدام اجرائی” از جانب موکلین ایرانی ـ آمریکایی خود برگزار گردید, آنها مخالف رژیم تهران بوده و از گروه اپوزیسیون مجاهدین خلق حمایت میکنند.
مایکل موکیزی که وزیر دادگستری در دولت پرزیدنت بوش بود گفت از انقلاب سال 1979 به بعد, هر تلاشی از جانب ایالات متحده امریکا برای تعامل با رژیم تهران ” موفقیت تقریبا کمتری, از اقدام قبلتر خود ( در جهت تعامل ) داشته است ” .
تام ریج رئیس سابق امنیت داخلی امریکا گفت او معتقد نیست که تحریمات میتوانند به نتیجه مطلوب دست پیدا کنند. او گفت ” آنها [رژیم ایران] به فشار سیاسی واکنشی نشان نمیدهند, آنها واکنشی نسبت به تحریمات نشان نخواهند داد” ریج اضافه کرد ” لذا هر اقدام مشروع با هر انگیزه خوبی نیز که صورت گرفته است ثابت شده که ناموفق بودهاند”.
ولی جیمز جونز مشاور امنیت ملی سابق اوباما و وزیر انرژی سابق بیل ریچاردسون از تحریمات حمایت میکنند ولی جیمز جونز گفت تحریمات اخیر باعث تقویت بیشتر تحریمات سازمان ملل گردید و بین شش ماه تا یک سال برای تاثیرگذاری کامل وقت نیاز دارد.
یک شرکت کننده دیگر سناتور سابق رابرت توریسلی از ایالت نیوجرسی گفت یک حمله نظامی پیشگیرانه ممکن است که تنها جواب باشد.
ژنرال بازنشسته, آنتونی زینی گفت, عامل دیگری در این میان وجود دارد که تاثیر بیشتری روی ایران خواهد داشت.
زینی گفت, ” آنها از اپوزیسیون , بیش از هر چیز دیگری می ترسند. آنها همچنین از همکاری منطقه ای که آنها را منزوی می کند, می ترسند”.
این فرمانده سابق نیروها در منطقه خلیج فارس افزود,” کار بد و بی قواره ای که ما کردیم این بود که تلاش کردیم در منطقه, آن نوع از همکاری منطقه ای, و تضمینهای امنیتی را ایجاد کنیم که ایران را منزوی می سازد”. وی گفت, گزینه نظامی باید روی میز باقی بماند, اما تنها بعنوان آخرین راه حل.
به جز جونز, تمامی شرکت کنندگان در این کنفرانس, آشکارا مایل به حذف ام ئی کی از لیست تروریستی آمریکا بودند.
مایکل ریس مقام سابق وزارت خارجه آمریکا گفت, ” هیچ دلیلی برای شرمندگی بخاطر حمایت بیشتر کردن از اپوزیسیون ایران وجود ندارد. یک گام مطلوب این است که ام ئی کی از لیست خارج شود”.
ام ئی کی , که با رژیم ایران مخالف است, در سال 1997 , در تلاش برای گشایش به سمت آنچه که در آن زمان آن را, یک رهبری لیبرال تر ایران می نامیدند, توسط دولت کلینتون در لیست تروریستی گذاشته شد.
موکیزی بر روی کمک ام ئی کی به آمریکا و توانایی آن در متزلزل کردن رژیم تاکید کرد. او گفت, ” این قطعا مفید است که ام ئی کی بعنوان استخوانی در گلوی ایران باقی بماند ... (نقطه چین از متن است-م) . آنها اطلاعات باارزش, و اطلاعاتی در مورد برنامه اتمی ایران برای آمریکا فراهم کرده اند. منصفانه خواهد بود که بگوییم, آمریکا بدون اطلاعاتی که توسط ام ئی کی بدست آورد, چیز بیشتری در مورد برنامه اتمی ایران نمی دانست”...