رویتر: شکست مذاکرات هسته ای غرب با ایران بدون توافق بر سر مذاکرات بعدی

وین شنبه 22 ژانویه 2011 رویترز - شکست آشکار قدرت های جهان و ایران در دستیابی به هر گونه پیشرفت به سوی حل و فصل اختلاف بر سر برنامه های هسته ای ایران ممکن است دولت امریکا را به برداشتن قدمهای بیشتری برای افزایش فشار و تحریمهای وادارد.

 روز شنبه دو روز بحث بی ثمر در استانبول بین ایران و شش قدرت -- ایالات متحده آمریکا، فرانسه، آلمان، چین، روسیه و بریتانیا -- به پایان رسید، بدون این که طرفین حتی به توافقی بر سر زمان و مکان دیدار مجدد برسند.  

کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: درب همچنان باز ماند اما نتیجه به وضوح ناامید کننده است،.

مقامات غربی امیدوار بودند که ایران علائمی از این که نگرانی های غربی ها را نسبت به برنامه اتمی اش ـ که آنها می ترسند به قصد تولید بمب اتمی باشد، از خود نشان دهد. اما تهران می گوید برنامه هسته ای اش برای تولید انرژی صلح آمیز طراحی شده شده است.

اما هیئت ایرانی از ابتدا روشن ساخته شده بود که به گفته این کشور "حقوق هسته ای" قابل مذاکره نیست.

اشتون ، که هیئت قدرتهای بزرگ را رهبری می کرد، گفت: هیچ جلسه جدید در حال حاضر برنامه ریزی نشده است. رئیس هیئت ایرانی گفت که مذاکرات از سر گرفته خواهد، اما هیچ تاریخ و یا محل برگزاری تعیین نشده است.        

در گفتگوهای دور قبلی بین دو طرف که اوایل ماه دسامبر، در ژنو برگزار شد و آنهم از هیچ پیشرفت در کاستن در اختلافات در بر نداشت، اما حداقل دو طرف به این  توافق رسیدند که جلسه دیگری در استانبول در اوخر ماه ژانویه داشته باشند.

مذاکرات استانبول این موضوع را روشن ساخت که طرفین تا چه حد از هم دور هستند و چگونه تحریم های فزاینده علیه ایران، تولید کننده عمده نفت، تا کنون تاثیر کمی در متقاعد کردن حکومت اسلامی برای تغییر آن مسیر داشته است.

تحریمهای بیشتر؟
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، اوایل این هفته از احتمال افزایش فشار تحریمها سخن به میان آورده است. کلینتون به شبکه ای بی سی گفت که دولت اوباما ممکن است اقدامات یک جانبه جدید علیه ایران پیشنهاد کند.