تظاهرات هزاران شهروند معترض در قاهره و چند شهر دیگر مصر

روز گذشته 15هزار شهروند معترض مصری به خیابانها آمدند و خواستار برکناری حسنی مبارک و انحلال هیات دولت شدند.
تظاهر کنندگان که شعارهایی در مخالفت با قدرت حاکم مصر سر می‌دادند، در چند محله قاهره، به‌خصوص در اطراف اماکن دولتی در مرکز شهر تحت کنترل شدید پلیسی تجمع کرده بودند. خبرگزاری آلمان تعداد تظاهرکنندگان روز سه‌شنبه در قاهره را «در حدود ۲۵ هزار نفر» برآورد کرد. حدود 20 تا 30هزار پلیس تظاهرکنندگان را احاطه کرده بودند. پلیس برای پراکنده کردن مردمی که اکثریت آنان جوانان بودند، از گاز اشک‌آور و خودروهای آب‌پاش استفاده کرد. در درگیریها سه نفر از جمله یک پلیس کشته شدند.
بنا‌به گزارش خبرگزاری فرانسه علاوه بر قاهره در اسکندریه، واقع در شمال و  شهر“اسوان” واقع در جنوب مصر و “دلتای نیل” و “شبه جزیره سینا” نیز تجمعاتی بود اما بزرگترین تظاهرات در قاهره برگزار شد.

تظاهرکنندگان خواستار برکناری حسنی مبارک، و هم‌چنین انحلال هیأت دولت شدند. برخی از تظاهرکنندگان، شعار “مرگ بر مبارک” و “زنده باد تونس آزاد” می دادند.  در شهری در شمال قاهره به نام «محله» که شهری کارگری است، معترضان پوسترهای بزرگ حسنی مبارک را پاره کردند.
تلوزیون بی.بی.سی گفت: سران اپوزیسیون برای تظاهرات امروز فراخوان داده بودند. آنها از مردم خواسته بودند که به مناسبت روز ملی پلیس به خیابان بیایند و امروز را به روز مخالفت با شکنجه، فقر، فساد مالی و بیکاری تبدیل کنند. این دعوت مورد پذیرش جوانان قرار گرفت و از طریق اینترنت خبر آن پخش شد. بنا‌به گزارش خبرگزاری فرانسه 90هزار نفر در فیس بوک اعلام آمادگی کرده بودند که در تظاهرات این روز شرکت کنند. البرادعی هم از حمایت کنندگان این فراخوان بود، اما اخوان المسلمین و حزب “وفد” که بزرگ ترین حزب لائیک مخالف دولت حسنی مبارک است، به‌صورت رسمی در این تظاهرات شرکت نکردند.

تظاهرکنندگان خواستار برکناری حسنی مبارک، و هم‌چنین انحلال هیأت دولت شدند


به گزارش خبرگزاری فرانسه، سازمان‌دهندگان راهپیماییها در قاهره، روز سه‌شنبه را «روز انقلاب علیه شکنجه، فقر، فساد اداری و بیکاری» نامیده‌اند. در صفحه‌یی ضددولتی در فیس‌بوک که خواستار «انقلاب و آزادی» در مصر شده در حدود ۸۷ هزار مصری اعلام همبستگی کرده‌اند.
جان لاین خبرنگار بی.بی.سی در گزارشی از این تظاهرات گفت: خشم جمعیت باعث عقب‌نشینی پلیس شد و تظاهرکنندگان توانستند راه خود را به سوی پارلمان باز کنند. اما در آنجا پلیس با تجهیزات ضدشورش دوباره تجدید قوا کرد و با استفاده از گاز اشک‌آور و دستگاه آبفشان جمعیت را موقتاً عقب زد. با این حال تظاهرکنندگان با پرتاب سنگ موضع خود را حفظ کردند و موفق به فشار آوردن به پلیس شدند به‌طوری که پلیس در نهایت پا به فرار گذاشت. جان لاین می‌گوید که ابعاد درگیریها بدون شک حسنی مبارک را تکان خواهد داد. 
جان لاین خبرنگار بی.بی.سی در قاهره گفت: مصر با بسیاری از مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که تونس از آن رنج می‌برد، روبه‌رو است اما تعداد حضور مردم در تجمعات ضددولتی تا‌کنون چندان زیاد نبوده و بسیاری از کارشناسان، پیش‌بینی نمی‌کنند ناآرامیهایی در سطح تونس، در این کشور شکل بگیرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: جلوی مقر دیوان عالی مصر نیز، تجمع‌کنندگان پوسترهایی با خود داشتند که روی آن نوشته شده بود “تونس، راه‌حل است”.
خبرنگار سی.ان.ان گفت: تظاهرکنندگان مصری پوستر بزرگ مبارک را پاره کردند و آن را پایین کشیدند. این صحنه ای بود که من هرگز تصورش را نمیکردم.

تظاهرات دیروز همه را شوکه کرد. تظاهرکنندگان، پلیس و خبرنگاران همه شوکه شده بودند. هیچکس انتظار چنین تظاهراتی را نداشت. دیروز در قاهره  و در سراسر مصر، تظاهرات عظیمی درگرفت. از کلیه اقشار در این تظاهرات بودند.


 
وی گفت: تظاهرات دیروز همه را شوکه کرد. تظاهرکنندگان، پلیس و خبرنگاران همه شوکه شده بودند. هیچکس انتظار چنین تظاهراتی را نداشت. دیروز در قاهره  و در سراسر مصر، تظاهرات عظیمی درگرفت. از کلیه اقشار در این تظاهرات بودند.
(سی.ان.ان89.11.6)

بنا به گزارشها در تظاهرات دیروز در سراسر مصر، 3 نفر کشته و 49 نفر مجروح شدند. در قاهره، یک مأمور پلیس و دو تظاهرکننده کشته شدند. پزشکان در “سوئز” گفتند که دو تظاهرکننده در آنجا کشته شده‌اند

 


خبرگزاری فرانسه5بهمن طی تحلیلی از اوضاع مصر گفت:
 برای حدود سه دهه، حسنی مبارک، رئیس‌جمهور مصر یکی از ستونهای صحنه سیاست خاورمیانه بوده است، ستونی که همه چیز حول آن می‌چرخد. در حالی که بیش از یک سال به انتخابات ریاست جمهوری مانده، صحنه سیاسی مصر مبهم است و کسی نمی‌تواند آینده را پیش‌بینی کند. حسنی مبارک ۸۲ ساله است. شایعات مبنی بر عدم سلامت او به‌شدت تکذیب شده. این برای کسی در سن و سال او عجیب به نظر می‌رسد. درعین حال، سکوت در مقابل این سؤال کار سختی است که آیا او شایسته این است که برای یک دوره شش ساله طاقت فرسای دیگر براین کرسی تکیه بزند، ‌آن هم در حالی که تا زمان برگزاری انتخابات آینده که ۸۳ ساله خواهد شد؟چند سال پیش حسنی مبارک گفته بود که تا آخرین نفس به مصر خدمت خواهد کرد. او این اظهارات رابه‌دلیل عدم انتصاب یک معاون برای خود بیان کرده بود. بنابراین تا امروز برای او جانشین خاصی تعیین نشده است. در میان این فضای پر التهاب، یک کارزار عجیب برای نامزد کردن جمال مبارک، پسر رئیس‌جمهور در حال شکل گیری ا‌ست تا او را به بالاترین سمت اجرایی کشور برساند. پوستر‌هایی که جمال را در کنار پدر نشان می‌دهند، در همه ‌جای مناطق فقیر نشین نصب شده‌اند. کارزارهای متعدد در اینترنت در حال جمع‌آوری میلیونها امضا برای دعوت از او برای نامزدی برپا شده ‌است.
یادآوری می شود که مصر با 80 میلیون نفر سکنه، پرجمعیت‌ترین کشورعربی است.
بیش از 40 درصد از جمعیت مصر با درآمدی معادل 2 دلار به ازای هر نفر، زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

تظاهرات دیروز همه را شوکه کرد. تظاهرکنندگان، پلیس و خبرنگاران همه شوکه شده بودند. هیچکس انتظار چنین تظاهراتی را نداشت. دیروز در قاهره  و در سراسر مصر، تظاهرات عظیمی درگرفت. از کلیه اقشار در این تظاهرات بودند.