تظاهرات سراسری در روز جمعه در مصر

احزاب سیاسی و گروههای مدنی خود را برای یک تظاهرات گسترده اعتراضی در روز جمعه آماده کرده اند. محمد البرادعی، رئیس پیشین آژانس اتمی که از وین برای پیوستن به تظاهرات به مصر رفته است، اعلام آمادگی برای مدیریت تغییر نظام سیاسی مصر نموده است.

 

روزنامه الحیات می نویسد جمعیت ملی برای تغییر که محمد البرادعی، رییس پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی، در فوریه سال گذشته در مصر بنیان گذاشت نیز از شرکت کنندکان در تظاهرات روز سه شنبه در قاهره بوده است. محمد البرادعی شامگاه پنجشنبه وارد قاهره شد.
محمد البرادعی که ۶۸ سال دارد، روز پنجشنبه وین را به مقصد قاهره ترک کرد تا به تظاهرات‌کنندکان مصری بپیوندد؛ تظاهرات‌کنندگانی که با الهام از تونس علیه حکومت حسنی مبارک دست به اعتراض زده‌اند.

تظاهرات مردم در مصر


محمد البرادعی در گفت‌وگو  با خبرگزاری رویترز اعلام کرد هدف وی از رفتن به مصر «مدیریت» تغییرات در مصر از طریق سیاسی است.
از سوی دیگر شبکه العربیه به نقل از محمد البرادعی گزارش داد که اگر معترضان بخواهند وی آماده در دست گرفتن قدرت در دوران انتقالی است.
مدیرکل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، همچنین از مردم مصر خواست که به اعتراض‌های مسالمت‌آمیز دست بزنند و به مقام‌های مصری هشدار داد هرگونه بکارگیری خشونت، به شدت نتیجه عکس خواهد داشت.



محمد البرادعی تصریح کرد: «مردم فرهنگ ترس را درهم شکستند و به محضی که این فرهنگ ترس در هم شکسته شد، دیگر بازگشتی در کار نخواهد بود.»
محمد البرادعی گفت: «گمان می‌کنم ما به طور قطع شاهد تغییر خواهیم بود.»
وی که پیش از نیز از احتمال نامزد شدن برای انتخابات ریاست جمهوری سخن گفته بود، بار دیگر تاکید کرد که حسنی مبارک نباید بار دیگر برای مقام ریاست جمهوری نامزد شود.
مدیرکل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: «مبارک ۳۰ سال برای کشور خدمت کرد و اکنون وقتش است که بازنشسته شود.»
وی افزود: «به باور من مبارک باید اعلام کند که دوباره رئیس جمهور نمی‌شود.»
محمد البرادعی تصریح کرد: «پییش‌بینی من یک تیم جدید، چینش تازه و یک ساختار دموکراتیک نوین است.»
انتخابات ریاست جمهوری مصر قرار است طبق برنامه در سپتامبر امسال برگزار شود؛ با این حال حسنی مبارک هنوز نگفته که آیا در این انتخابات نامزد می‌شود یا نه.
مخالفان، حسنی مبارک را متهم می‌کنند به نحوی قوانین انتخابات را طراحی کرده که عملا بختی برای دیگر نامزدهای ریاست جمهوری باقی نمی‌ماند.
جنبش جوانان ۶ آوریل که برای دموکراسی و عدالت اجتماعی- اقتصادی در مصر تلاش می کند روز سه شنبه را که روز ملی پلیس بود برای برگزاری این تظاهرات برگزید و به آن عنوان روز خشم داد. به نوشته الحیات گروهها و احزاب سیاسی مخالف دولت از جمله جنبش کفابه، جماعت اخوان المسلمین، حزب الوفد، جبهه دموکراسی، گروه الغد یا فردا و حزب چپ گرای کار در تظاهرات روز سه شنبه در شهر های مختلف مصر شرکت داشتند.



روز چهارشنبه پلیس مصر برای دومین روز پیاپی در خیابان های مصر با تظاهر کنندگان درگیر شد. دولت مصر اعلام کرده است که دستکم ۷۰۰ نفر را بازداشت کرده است. پس از شامگاه چهارشنبه نیز بیش از ۲۰۰۰ نفر به تظاهرات خود ادامه دادند. هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، از دوست مصر خواسته است به جای سرکوب اعتراضات اجازه دهد که تظاهرات مسالمت آمیز، برگزار شوند.

ساعاتی پس از ضرب و شتم معترضان و استفاده از گاز اشک آور توسط پلیس مصر یک گروه اپوزیسیون خواستار ادامه اعتراضات شد. جنبش جوانان ششم آوریل، با استفاده از وبلاگ خود از مردم خواست روز چهارشنبه نیز به اعتراضات خود ادامه دهند؛ اما پلیس از اجتماع آنها در خیابانهای قاهره جلوگیری کرد. وزیر کشور مصر روز چهارشنبه هر نوع تظاهراتی را ممنوع اعلام کرد، و هشدار داد معترضین تحت تعقیب قانونی قرار خواهند گرفت.



روز سه شنبه بزرگترین تظاهراتی در قاهره در اعتراض به سیاستهای حسنی مبارک برگزار شد که در چند سال اخیر بی سابقه بود، معترضین میدان تحریر قاهره را اشغال کرده بودند و تظاهرات به خشونت منتهی شد. در اسکندریه، و شهرهای دیگر مصر نیز هزاران نفر دست به تظاهرات زدند.
در ناآرامیهای روز سه شنبه سه غیرنظامی و یک مأمور پلیس جان خود را از دست دادند. به گفته مقامات دولتی دست کم ۸۵ مأمور پلیس نیز زخمی شده اند. ناظران بر این باورند که مردم مصر با الهام از مردم تونس دست به تظاهرات زده اند.

تظاهرات سراسری در روز جمعه در مصر



وزیر خارجه فرانسه در واکنش به سرکوب تظاهرات گفت: «انسان باید حق اعتراض داشته باشد و این اعتراضات نباید به خشونت و مرگ افراد منتهی شود.» کاخ سفید نیز از همه طرفهای درگیر خواست خویشتنداری نشان دهند و از دست زدن به خشونت، پرهیز کنند. کاخ سفید همچنین گفت دولت مصر فرصتی یافته است تا با انجام اصلاحات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به خواستهای ملت مصر پاسخ دهد.



تظاهرات ضد دولتی در قاهره، اسکندریه و چند شهر بزرگ دیگر مصر در روز سه شنبه در مطبوعات دنیای عرب بازتب نسبتا گسترده ای یافته است.گزارشگران رسانه های خبری کشور های عرب از حضور پررنگ نیروهای امنیتی و پلیس مصر برای جلوگیری از گسترده تر شدن دامنه تظاهرات، خبر داده اند. مطبوعات عرب می نویسند تظاهرکنندگان خواستار استعفای دولت و مجلس مصر در مسیر بر گزاری انتخابات آزاد در این کشور شده اند.

روزنامه الاتحاد چاپ امارات عربی متحده می نویسد تظاهرات ضد دولتی در روز سه شنبه در قاهره و چندین شهر بزرگ در مصر بزرگترین تظاهرات از زمان تظاهرات موسوم به انتفاضه ی نان در سال ۱۹۷۷ در مصر، بوده است. در انتفاضه نان که در اعتراض به افزایش قیمت نان رخ داد هرچند دولت با عقب نشینی به قیمت سابق نان موافقت کرد اما سه نفر در اثر تیر اندزای نیروهای دولتی کشته شدند.




مطبوعات دنیای عرب تعداد کشته شدگا ن در تظاهرات روز سه شنبه را ۴ نفر گزارش داده اند. روزنامه الحیات می نویسد تظاهرات روز سه شنبه به دعوت جنبش جوانان ۶ آوریل که از طریق شبکه ی اینترنت به عمل آمد روی داد اما این دعوت پاسخی آنگونه که بسیاری انتظار داشتند، بدست نیاورد.
روزنامه الشرق الاوسط ضمن گزارش خود در باره رویداد های مصر اظهارات هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، را نیز در این زمینه بازتاب داده که گفته است: «ما بیان عقاید سیاسی را حق اساسی همگان می دانیم.» الشرق الاوسط می نویسد خانم کلینتون در عین حال همه ی طرف های درگیر در عرصه ی سیاسی کنونی مصر رابه خویشتنداری دعوت کرده است.
روزنامه بحرین الایام چون دیگر رسانه های عرب تظاهرات ضد دولتی در مصر را به سقوط زین العابدین بن علی در تونس، تشبیه کرده است. این در حالیست که روزنامه نیمه دولتی الاهرام در قاهره اظهارات حسام زکی، سخنگوی وزارت خارجه مصر، را بازتاب داده که گفته است: «رویداد های مصر شباهتی به رویداد های تونس ندارد چرا که هرکشوری شرایط خاص خود را دارد.» سخگوی وزارت خارجه مصر می گوید آنچه درخیابانهای مصر رویداد امر تازه ای نیست زیرا از سال ۲۰۰۴ مصر شاهد چنین رویداد هایی بوده و این حق شهروندان مصر است که مانند شهروندان هرکشور دیگر عقاید و وخواسته های خود را در تظاهراتی که برپا می کنند، ابراز کنند.



محمد البرادعی  خواستار آن شده است که در وهله نخست، قانون اساسی مصر عوض شود و  دولت انتقالی شش ماه تا یک سال اداره امور را در دست بگیرد.
وی در این زمینه گفت: «نخستین اولویت من بردن کشور از نقطه الف به نقطه ب است؛ به این معنا که چارچوبی ایجاد شود که تضمین‌کننده یک دموکراسی کارآمد برای ما باشد.»
در همین حال تظاهرات‌کنندگان در شهرهای مختلف مصر برای سومین روز پیاپی خواستار استعفای حسنی مبارک شدند.
برپایه گزارش‌های منتشر شده، بزرگترین درگیری‌ها میان معترضان و نیروهای امنیتی در قاهره و سوئز روی داده است.

نیروهای امنیتی در روز پنجشنبه از گلوله‌های پلاستیکی و گاز اشک‌آور برای متفرق ساختن تظاهرات‌کنندگان استفاده کردند و در مقابل معترضان با کوکتل مولوتوف و سنگ به آنها پاسخ گفتند.
در فیس بوک فعالان سیاسی با ایجاد صفحه‌ای مردم را به تظاهرات دیگری در روز جمعه فرا خوانده‌اند که در کمتر از ۲۴ ساعت ۵۵ هزار نفر حمایت خود را از این فراخوان اعلام کرده‌اند.