به گزارش رایو فردا سودان جنوبی به عنوان جدیدترین کشور دنیا معرفی خواهد شد. بیش از ۹۸ درصد مردم جنوب سودان، رای به جدایی و استقلال دادند. حدود یک و نیم درصد از رای دهندگان به وضع فعلی رای داده اند. این رفراندوم در روزهای نهم تا ۱۵ ژانویه، ماه گذشته میلادی برگزار شده و روز دوشنبه، نتایج قطعی آن اعلام شد.
ریاست جمهوری سودان در بیانیه ای اعلام کرد روند انتخابات و نتیجه آن را می پذیرد و به رای مردم احترام می گذارد. عمر البشیر، رییس جمهوری سودان هم گفت: «هرچند جنوب سودان رای به جدایی داده، اما ما روابط را نگه می داریم و با جنوب سودان روابط و همکاری نزدیک خواهیم داشت.»
به گزارش رویترز، عمر البشیر همچنین اعلام کرد روند جدایی دنبال می شود و حدود پنج ماه دیگر به طور رسمی انجام خواهد گرفت.
غرب هم به این رفراندوم واکنش مثبت و خوبی نشان داده است. هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا ضمن استقبال از رفراندوم مردمی، خواستار حفظ همکاری و ارتباط نزدیک میان سودان شمالی و جنوبی شد.
کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم خواستار روابط نزدیک و طولانی مدت با کشور جدید سودان جنوبی شد.
بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد از همه کشورهای جهان خواست به امنیت و ثبات هر دو کشور سودان، شمال و جنوب کمک کنند و از آمادگی سازمان ملل برای کمک به هر دو کشور خبر داد.
هرچند نگرانی هایی در مورد مخالفت و یا کارشکنی از سوی دولت مرکزی سودان در جریان رفراندوم اعلام شده بود، ولی این رفراندوم بدون حادثه و یا تنش انجام شد.
طرف های درگیر در سودان پس از ۲۲ سال تنش و درگیری میان مسیحیان جنوب و مسلمانان عرب شمال که به کشته شدن حدود دو میلیون تن منتهی شد، در سال ۲۰۰۵، حدود شش سال پیش توافق صلح امضا کردند.
«سالوا کییر» (Salva Kiir) رهبر جنوب سودان هم در جلسه ای مشترک با عمر البشیر گفت: «استقلال جنوب سودان پایان راه نیست و ما باید روابط نزدیک و قوی با شمال سودان داشته باشیم.»
وی همچنین وعده داد مرز آزاد با سودان شمالی را حفظ کند تا مردم به راحتی بتوانند در رفت و آمد باشند.
در جوبا، پایتخت سودان جنوبی مردم جشن و پایکوبی به راه انداخته و فریاد «پیروزی و آزادی» سردادند.