او هشدار داد، ”این تنها شروع یک راه طولانی به سمت تغییر پایدار است و به ”اقتصاد عادلانهتر و نظم اجتماعی بر مبنای حکومت قانون“ فراخواند. “ … ».
نخست وزیر ژاپن از اقدام مبارک استقبال میکند
خبرگزاری فرانسه 23/11/89: «نخستوزیر ژاپن نائوتو کان (naoto kan)، که کشور فاقد منابع وی یک اهدا کننده اصلی مصر است، روز شنبه از تصمیم حسنی مبارک برای کناره گیری استقبال نمود. … ».
خروج مبارک باعث جشنهایی در سراسر خاورمیانه میشود
آسوشیتدپرس 23/11/89: «بهدنبال کناره گیری حسنی مبارک بهعنوان رئیسجمهور مصر، مردم در روز جمعه در حال جشن و شادی در سراسر خاورمیانه به خیابانها ریختند. از بیروت تا غزه، دهها هزار تن آب نبات توزیع میکردند، آتشبازی میکردند و به مناسب جشن تیر در میکردند و دولتهای اردن، عراق و سودان دعای خیر خود را بدرقه نمودند…
دولتهای اردن، مصر و سودان روز جمعه گفتند که آنها به خواست مردم مصر احترام میگذارند. یک بیانیه توسط نخستوزیر عراق نوری مالکی گفت، ”استعفای حسنی مبارک یک گام در مسیر درست است. “. . . ».
دولت موقت تونس، مصریها را تحسین نمود
آسوشیتدپرس 23/11/89: «دولت موقت تونس که ماه گذشته بعد از قیام ماه پیش که موجب سرنگونی دولت شد بر سر کارآمده، مردم مصر را برای وادار نمودن حسنی مبارک رئیسجمهور مستبد این کشور به استعفا، تحسین نمود.
دولت موقت همچنین ارتش را بهخاطر “حس بالای میهنپرستیاش“ تحسین کرد و نسبت به قابلیت مصر“ در راستای حرکت با خاطر جمعی و کفایتی فراتر از این گام، ”و “یافتن جای متعالی خود“ در جهان، ابراز اعتماد و اطمینان نمود.
شورای عالی نیروهای ارتش مصر گفت روز جمعه وارد خواهد شد تا هدایت کشور را به دست گیرد».
سودان به اراده مردم مصر احترام خواهد گذاشت
خبرگزاری فرانسه 23/11/89: «سودان روز جمعه بعد از اینکه حسنی مبارک قدرت را به ارتش واگذار کرد، در اولین واکنش رسمی خود نسبت به حوادث پرآشوب در همسایگی خود، “اراده مردم مصر“ را تحسین نمود. . . .
دولت خارطوم که تظاهراتهای پراکنده هفتههای پیش در شمال کشور را سرکوب کرده است، نسبت به تظاهرات تودهیی سراسری که کشور همسایه شمالی خود را متشنج نموده، سکوت اختیار کرده بود.
مقامات ارشد سودان گفتهاند از قیامهای مردمی، مشابه مصر و تونس ترسی ندارد و تظاهراتی را که در خاطوم و شهرهای شمال درماههای اخیر به وقوع پیوسته را بومی، لفظی و غیرقانونی توصیف کرد.
عمر البشیر رئیسجمهور سودان که در کودتای نظامی با حمایت اسلامگراها به قدرت رسیده است، در ژانویه متعهد شد که هیچگاه از کشورش فرار نخواهد کرد و گفت “زمانی از مصدر قدرت پایین خواهم آمد که بدانیم این خواسته مردم سودان از ما میباشد“».
ایتالیا از برکناری مبارک به سردی استقبال کرد
خبرگزاری فرانسه 23/11/89: «ایتالیا روز جمعه نسبت به سرنگونی مبارک رئیسجمهور [اسبق] مصر به سردی استقبال کرد ضمن اینکه سیلویو برلوسکونی نخستوزیر این کشور قبلاً از این حاکم کهنهکار خواسته بود که طی دوران انتقال بر سر کار بماند. . . ».
رئیس ناتو مطمئن است که مصر کماکان نیرویی برای ثبات باقی خواهد ماند
خبرگزاری فرانسه 23/11/89: «آندرس فوگ راسمسون روز جمعه گفت، او خوشبین است که انتقال قدرت در مصر، امنیت خاورمیانه را بیثبات نخواهد ساخت. راسمسون پس از اینکه بهدنبال تصمیم رئیسجمهور حسنی مبارک به استعفا، ارتش مصر کنترل کشور را بهدست گرفت گفت، ”من مطمئنم که مصر کماکان نیرویی برای ثبات و امنیت خواهد بود“.
راسمسون که اهل دانمارک است با اشاره به یک شمارش معکوس برنامهریزی انتخابات، بهدنبال 18روز اعتراضات مردمیگفت، ”من مستمراً خواستار یک انتقال سریع، منظم و مسالمتآمیز به دمکراسی با احترام به آرزوهای مشروع مردم مصر بودهام“. . .».
مصاحبه با ویلیام کوهن وزیر دفاع پیشین، در مورد قیام مردم مصر و اشاره به ایران
تلویزیون سی ان ان 23/11/89: «مجری سی. ان. ان ولف بلیتزر، مصاحبه با ویلیام کوهن وزیر دفاع زمان کارتر: وزیر کوهن، دیکتاتور تونس کنار رفت و دیکتاتور مصر نیز کنار رفت، کدامیک از دیکتاتورها در منطقه درحال حاضر باید کاملاًً نگران باشند؟
ویلیام کوهن: هرکسی که با قدرت دیکتاتوری بر سر کار است اکنون باید نگران باشد، هر کشوری شرایط اقتصادی متفاوتی دارد که ممکن است به این نوع انقلاب ختم شود، … مردم مصر که این انقلاب را به شیوه مسالمتآمیز به ثمر رساندند فکر میکنم نمونهای برای بسیاری دیگر باشد. خوشبختانه به یک پروسه دموکراتیک ختم خواهد شد که در زمان قابل پیشبینی جایگزین خواهد شد، بنابراین مردم مصرمیتوانند از ثمرات و میوه یک جامعه دموکراتیک برخوردار گردند.
ولف بلیتزر: این لحظات برای آمریکا از آن زمانهایی است که بتواند از آن برای ارتقا اصلاحات دموکراتیک در منطقه استفاده کند.