قیامهای آزادیخواهانه در شمال آفریقا و خاورمیانه

قیامهای آزادیخواهانه در شمال آفریقا و خاورمیانه همچنان روند گسترش یابنده ای دارد  و لیبی در صدر این تحولات قرار گرفته است.
در حالی که نیروهای مخالف قذافی در شرق لیبی منسجم تر می شوند، منطقه ای که تحت کنترل حکومت قرار دارد به طور فزاینده ای کوچکتر می گردد.

به گزارش رسانه های خبری پلیس و نیروهای ارتش مقرهای خود در 120 کیلومتری طرابلس را ترک کرده اند و این مقرها در کنترل نیروهای مردمی درآمده است.
در شهر بنغازی، مردم محلی برای تحویل گرفتن سلاح که از قرارگاه های ارتش و پلیس به غارت رفته است، صف کشیده اند تا به آنچه نبرد طرابلس نام گرفته، ملحق شوند.
مقام های ارتشی در شرق لیبی می گویند در حمایت از معترضان، فرماندهی واحدها با یکدیگر متحد شده اند.
علی محمود هویدی، رئیس پلیس بنغازی استعفا داد.
رهبران قبایل و سیاستمداران مخالف حکومت لیبی در شهر البیضاء، تشکیل جلسه داده اند تا نشان دهند علیه قذافی جبهه ای متحد دارند.
مصطفی عبدالجلیل، وزیر سابق دادگستری لیبی که به معترضان پیوسته است گفت با سرهنگ قذافی مذاکره نخواهد شد و خواستار کناره گیری فوری او گردید.
سرتیپ سلیمان محمود سلیمان فرمانده منطقه شرقی، پیوستن خود را به انقلاب لیبی اعلام کرد.
شبکه خبری العربیه گزارش داد شهر الکَفره در جنوب شرقی لیبی تحت کنترل مخالفان حکومت در آمده است.
در مصراته، 200 کیلومتری طرابلس که سومین شهر بزرگ لیبی است، نبرد جریان دارد.
به گزارش فدراسیون بین المللی برای حقوق بشر آمار کشته شدگان 700 نفر شده است. فرانکو فراتینی وزیر خارجه ایتالیا روز گذشته این رقم را حدود 1000 تن اعلام کرد.
از سوی دیگر شب گذشته بان کی مون دبیرکل ملل متحد در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: خشونت و حمله به غیرنظامیان باید متوقف شود. بان کی مون افزود: ما بسیار نگران اوضاع لیبی هستیم و از کشورهای شمال افریقا می‌خواهیم که از پناهندگان استقبال کنند. باید کسانی که مرتکب جنایت علیه غیرنظامیان در لیبی شده‌اند، محاکمه و مورد تعقیب قرار گیرند.

دبیرکل ملل متحد تاکید کرد فرستادگان عالی‌رتبه سازمان ملل را برای بررسی گزینه‌ها به خاورمیانه خواهد فرستاد.

باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا نیز در کنفرانس مطبوعاتی همراه با کلینتون در باره وضعیت لیبی شب گذشته گفت: همان‌گونه که هفته گذشته گفتم ما قویاً کاربرد خشونت را در لیبی محکوم می‌کنیم .
رئیس جمهور آمریکا افزود: ما از حسابرسی کسانی که مرتکب خشونت میشوند، حمایت کردیم و در کنار مردم لیبی ایستادیم.
حکومت لیبی به خاطر عدم تحقق مسئولیتهایش، باید مورد حسابرسی قرار گیرد و قیمت ادامه خشونتها را بپردازد.
وی تاکید کرد گرچه ما در حال حاضر روی وضعیت اضطراری در لیبی متمرکز هستیم، تلاشهای ما شامل سایر کشورها هم می‌شود.  روشن بگویم تغییری که در سراسر این منطقه در جریان می‌باشد توسط مردم این کشورها به حرکت درآمده است. این حرکت، ناشی از آرمانهای ملتهایی است که به‌دنبال زندگی بهتری هستند.
در همین حال واشنگتن پست نوشت، ”قذافی ‌باید سرنگون شود و به‌خاطر جنایاتی که مرتکب شده محاکمه شود ، و دولت آمریکا ‌باید به‌طور علنی خواهان تغییر رژیم او باشد.
وال استریت ژورنال نیز نوشت،  اگر نیروی هوایی لیبی به کشتار مردم خودش ادامه بدهد غرب ‌باید بمباران فرودگاهای آن را در نظر بگیرد.
این روزنامه افزود: ” نمی‌شود مسلح کردن تظاهر کنندگان را هم در نظر نگرفت . بدترین سیاست و رویکرد تشویق تظاهر کنندگان بدون دادن ابزار مناسب به آنها برای غلبه پیدا کردن، می‌باشد“.
همزمان کشورهای دیگر سرگرم خارج کردن شهروندان خود از لیبی از طریق هوا و دریا میباشند.