سایت رادیو فرانسه 7 اسفند خبر میدهد: به گفته نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، علی اصغر سلطانیه، "براساس درخواست روسیه برای انجام برخی آزمایشها و اقدامات فنی، سوخت از داخل قلب رآکتور خارج و پس از انجام آزمایشها مجددا در قلب رآکتور قرار میگیرد"...
سلطانیه اضافه کرد که "این درخواست روسیه مورد موافقت ایران قرار گرفته است".
بدین ترتیب برای چندمین بار، بهرهبرداری از نیروگاه بوشهر به تعویق افتاد. مقامات ایرانی توضیح بیشتری در باره تصمیم اخیر ندادهاند. علی اصغر سلطانیه به طور ضمنی مسئولیت آن را به گردن روسیه انداخت و گفت: "مسوولیت کامل تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر با ایمنی بالا، به عهده روسیه است و ایران همواره ایمنی نیروگاه را با بالاترین استانداردهای جهانی در اولویت قرار داده است"...
از این سخنان میتوان نتیجه گرفت که شاید کارشناسان روس هنوز از ایمنی کامل نیروگاه خاطرجمع نشده باشند. بر طبق قرارداد، نیروگاه بوشهر باید حداقل ده سال تحت نظر مشترک کارشناسان روس و ایرانی بماند.
در تابستان گذشته، دخول سوخت به رآکتور، یا "بارگذاری"، با تبلیغات فراوان مقامات ایرانی انجام شد. در مرحله بعد، مسئولان اعلام کردند که نیروگاه بوشهر از نهم آوریل – بیستم فروردین آینده- برق تولید خواهد کرد.
بروز اشکالات و نقص فنی، یکی از دلایل اصلی تأخیرها بوده است. از جمله سرایت یک ویروس کامپیوتری موسوم به "استاکسنت" به تأسیسات اتمی ایران، موانع سنگینی در مقابل راهاندازی نیروگاه ایجاد کرد. احتمال داده میشود که این ویروس توسط متخصصان اسراییلی و آمریکایی طراحی شده باشد.
در این حال، در اروپا اعلام شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاعات تازهای در مورد برنامه هستهای ایران به دست آورده که سوءظن در مورد وجود یک برنامه نظامی را دوباره تقویت میکند.
خبرگزاریهای رویترز و فرانسه که به آخرین گزارش آژانس دست یافتهاند، مینویسند در این گزارش آمده است که "اطلاعات تکمیلی دیگری در این اواخر و همچنین در ماه آگوست ۲۰۰۸، توجه آژانس را جلب کرد و باعث نگرانیهای تازهای شد".
گزارش چنین ادامه مییابد که "ایران حاضر نیست در باره حدس و گمانهای موجود مبنی بر ساخت کلاهک هستهای در چارچوب برنامه موشکیاش، با آژانس به گفتگو بنشیند".
در همین گزارش به تصمیم اخیر ایران مبنی برخروج سوخت از قلب رآکتور نیز اشاره میشود، اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم از دلیل این کار اظهار بیاطلاعی میکند.
در مقابل، علی اصغر سلطانیه بار دیگر بر قانونی و غیرنظامی بودن فعالیتهای هستهای ایران تأکید کرد و گفت: "برای بیست و ششمین بار، انحراف نداشتن فعالیتهای هستهای ایران به اهداف نظامی نشان داده شد"
قرار است که گزارش جدید آژانس هفته آینده در شورای حکام بررسی شود.