گزارش کارگروه بازداشتهای خودسرانه شورای حقوق بشر

گزارشگر ویژه ملل متحد در گروه کاری بازداشتهای خودسرانه،  گزارشی در باره گروگانگیری مجاهدان اشرف  توسط نیروهای کمیته سرکوب تحت امر نوری مالکی؛  به شانزدهمین اجلاس شورای حقوق بشر ملل متحد ارائه کرد و تاکید نمود: دستگیری و بازداشت این افراد  بر خلاف منشور جهانی حقوق بشر و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی میباشد.

گروه بازداشتهای خود سرانه در ملل متحد در گزارش خود که در تاریخ 11 اسفند انتشار یافته  خاطرنشان میکند: کمپ اشرف محل سکونت حدود 3400 عضو یا هوادار سازمان مجاهدین خلق ایران است که اعضای آن سالیان است که  در آن مستقر بوده اند. آنها تحت حفاظت نیروهای چند ملیتی در عراق بوده و از استاتو ”اشخاص حفاظت شده” تحت کنوانسیون چهارم ژنو برخوردار بوده اند.

گزارش گروه بازداشتهای خودسرانه، به جزئیات گروگانگیری مجاهدان اشرف توسط نیروهای مالکی پرداخته واسامی بازداشت شدگان را همراه با جزئیات دستگیری و شکنجه های اعمال شده علیه آنان منتشر کرده است . اسامی اعلام شده عبارتند از:
جلیل غلام زاده گلمرزی، عزیزالله غلامی زاده، همایون دیهیم، محمدعلی طاطایی، محمدرضا قاسمزاده، ایرج احمدی جیهون آبادی، جمشید کارگرفر، ابراهیم کماری زاده، جواد گوگردی، مهربان بالایی، حمید اشتری، مهدی عبدالرحیمی، حسین سروآزاد، حسین فارسی، علی تولَمی مقدم، سید حسین احمدی جیهون آبادی، کریم محمدی، میررحیم قریشی دانالو، اسد شهبازی، مشفق کنگی، احمد تاجگردون، جلیل فرقانی، ابراهیم مَلایی پور، غلامرضا خرمی، محسن شجاعی، امید قادرمزی، منوچهر مجیدی، حسن بشارتی، عزت لطیفی، مصطفی سَنایی، حبیب غراب، رحمان حیدری، محمدرضا هوشمند، عباس محمدی، غلامرضا محمدزاده و حسین فیلی.
در گزارش گروه بازداشتهای خودسرانه به شورای حقوق بشر ملل متحد آمده است: براساس اطلاعات دریافتی، در 28 ژوئیه 2009، (6 مرداد 88) گروگانها توسط پلیس به هنگام اعتراض علیه دایر شدن یک ایستگاه پلیس در کمپ اشرف دستگیر شدند. دست کم 32 تن از آنان سپس به یک ایستگاه پلیس در خالص در استان دیالی منتقل شدند. در آنجا توسط پلیس با چوب و کابلهای آهنی بر قسمتهای سینه، سر و دستها مورد ضرب و جرح قرار گرفتند که باعث جراحات جدی برای 7 تن از این افراد گردید (شکستگی ساعد، دست، انگشتان، ترک خوردگی استخوانهای پشت و سر).
 گزارش کارگروه بازداشتهای خودسرانه به شورای حقوق بشر ملل متحد می افزاید: طی انتقال، یکی از این افراد، آقای ابراهیم ملایی پور،  وی توسط یک افسر نیروی ویژه عقرب از ناحیه سر مورد اصابت قرار گرفت و نیاز به رسیدگی فوری پزشکی داشت. بطور کلی،  به تشخیص پزشکان ، حداقل 7 تن از این افراد ،  نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشتند ، اما آنها از رسیدگی پزشکی مناسب محروم ماندند.
گروه بازداشتهای خود سرانه در ملل متحد خاطرنشان میکند: کمپ اشرف محل سکونت حدود 3400 عضو سازمان مجاهدین خلق ایران است که اعضای آن سالیان است که  در آن مستقر بوده اند. آنها تحت حفاظت نیروهای چند ملیتی در عراق بوده و از استاتو ”اشخاص حفاظت شده” تحت کنوانسیون چهارم ژنو برخوردار بوده اند.

این گزارش می افزاید: در 28 ژوئیه 2009، (6 مرداد 88) پلیس وارد کمپ شده و از زور بیش از حد استفاده کرد که به کشته شدن 11 تن از ساکنان کمپ منجر شد و بیش از 450 تن دیگر مجروح شدند. اکثر این افراد در شرایط وخیم پزشکی بسر میبرند و از رسیدگی پزشکی مناسب محروم بوده اند. این گروه نسبت به وضعیت روحی و فیزیکی نفرات مجروح شده ابراز نگرانی میکند.
همچنین در 24 اوت 2009، قاضی تحقیق دستور آزادی این افراد را صادر کرد و تاکید کرد که هیچ اتهامی به این افراد وارد نیست . اما آنها همچنان در شهرک خالص در بازداشت نگه داشته شدند. علاوه براین، قاضی دادگاه حکم قبلی خود به تاریخ 24 اوت 2009 را تأیید کرده و دستور آزادی بازداشت شدگان را صادر کرد. دادستان عمومی، که به حکم اولیه قاضی تحقیقاتی درخواست استیناف داده بود، هیچ اعتراضی به آزادی آنها بدون اتهام مطرح نکرد. اما، مقامات پلیس محلی در شهرک خالص از آزادی این بازداشت شدگان خودداری کردند.
کارگروه دستگیری های خود سرانه در گزارش خود تاکید میکند مقامات پلیس هیچ دلیل یا توجیه قانونی برای ادامه بازداشت آنها ارائه نکرده اند.
گروه بازداشتهای خودسرانه در گزارش خود به شورای حقوق بشر ملل متحد تصریح کرد: دستگیری و بازداشت این افراد  بر خلاف منشور جهانی حقوق بشر و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی میباشد.