لارس لویکه راسموسن، نخستوزیر دانمارک، چهارشنبه اعلام کرد که کشورش در چارچوب گام مشترکی با سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، سطح نمایندگی سیاسی فلسطینیها در کپنهاگ را به سفارت ارتقا میدهد.
نخستوزیر دانمارک در نشست خبری در کپنهاگ، در کنار محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، گفت که این تصمیم بلافاصله اجرایی شده است.
محمود عباس که در چارچوب یک تور اروپایی به کپنهاگ رفته بود، با سپاسگزاری از این تصمیم دانمارک، گفت این امر، مناسبات دیرینه دانمارک و فلسطین را عمیقتر خواهد کرد.
دوشنبه این هفته ویلیام هیگ، وزیرخارجه بریتانیا، در کنفرانس خبری مشترک با محمود عباس، اطلاع داد که دولت لندن سطح هیأت نمایندگی سیاسی فلسطین در بریتانیا را به «سفارت» ارتقا داده است.
ویلیام هیگ تأکید کرد که هرچند تحولات منطقه و خیزشها در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا توجه جهانی را به خود معطوف کرده است اما پیشبرد روند صلح اسرائیلی- فلسطینی باید همچنان در دستور کار جامعه بینالمللی باقی بماند.
افزون بر بریتانیا و دانمارک، در روزهای گذشته، فرانسه، ایرلند، پرتغال و اسپانیا، که همگی آنها عضو اتحادیه اروپا هستند، اعلام کردند که سطح نمایندگی سیاسی فلسطینی در پایتخت کشور خود را به «سفارت» ارتقای مقام میدهند. نروژ که عضو اتحادیه اروپا نیست، دسامبر گذشته، پیشاهنگ ارتقای مقام هیأت سیاسی فلسطینی در اوسلو، به سطح سفارت بود.
در همین حال، کشورهای اروپایی گفتهاند که تبدیل نمایندگیهای سیاسی فلسطینی به سفارت، هنوز به این مفهوم نیست که آنها مانند کشورهای آمریکای لاتین، کشور مستقل فلسطین را به رسمیت میشناسند.
در ماههای اخیر اکثریت کشورهای آمریکای لاتین، در بیانیههای رسمی تأکید کردهاند که کشور مستقل فلسطین را در مرزهای سال ۱۹۶۷، به پایتختی شرق بیتالمقدس، به رسمیت میشناسند.
خوسه لوییس ایناسیو لولا داسیلوا در آستانه پایان دوران ریاست جمهوریاش در برزیل، رهبر نخستین کشوری شد که اقدام به شناسایی کشور مستقل فلسطین کرد؛ گامی که کشورهای دیگر حوزه آمریکای لاتین از آن پیروی کردند و اکنون این موج به اروپا رسیده و فلسطینیها میگویند که کشورهای دیگری در آفریقا و خاور دور بهزودی به آن خواهند پیوست.
اسراییل و آمریکا اقدام دولتهایی را که کشور مستقل فلسطین را به رسمیت میشناسند، «یکجانبه» دانسته و میگویند که این امر به روند صلح سودی نمیرساند.
اما آمریکا خود نیز دراقدامی بیسابقه از دو ماه پیش اجازه داده است که پرچم فلسطین، بر فراز ساختمان هیأت سیاسی فلسطینی در واشنگتن به اهتزاز درآید.
تشکیلات خودگردان فلسطینی که از رکود در روند صلح سرخورده شده، برای شناسایی کشور مستقل فلسطین از سوی جامعه جهانی، بهشدت تلاش میکند.
رهبران فلسطینی میگویند امیدوارند که تا ماه سپتامبر، شهریور، که مجمع عمومی سازمان ملل متحد نشست سالیانه خود را برگزار میکند، فلسطین بهعنوان یک کشور مستقل، عضو جدید جامعه جهانی شود.
رسانههای اسراییل در هفته اخیر میگویند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، درحال تنظیم طرح تازهای برای ازسرگیری مذاکرات راکد مانده صلح اسرائیلی- فلسطینی است. . . . .».
سایت رادیو فردا 19/12/89: