در همین حال، به گفته خبرگزاریها، دولتهای روسیه و چین، به انتقاد از این حملات پرداخته اند.
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، شامگاه شنبه، اعلام کرد، دخالت نظامی در لیبی در پاسخ به درخواست مردم این کشور که در معرض تهدید واقع شدهاند، صورت گرفته است.
اوباما با اشاره به صدور دستور آغاز عملیات «محدود» به نیروهای نظامی این کشور، این اقدام را در راستای منافع ایالات متحده و جهان و برای حفاظت از غیرنظامیان در لیبی خواند.
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا نیز که برای رایزنی با رهبران عرب و اروپایی در پاریس به سر میبرد، اعلام کرده بود که کشورش از توانایی «منحصر به فرد خود» برای کمک به متحدانش در اقدام علیه نیروهای قذافی استفاده خواهد کرد.
ساعتی پس از اظهارات کلینتون، وزارت دفاع آمریکا تأیید کرد که بیش از یکصد موشک کروز از ناوها و زیردریاییهای بریتانیا و آمریکا شلیک شده و سیستم پدافند هوایی لیبی را هدف قرار داده است.
دو کشور چین و روسیه که به قطعنامه شورای امنیت برای ممنوعیت پرواز بر فراز لیبی رأی ممتنع داده بودند، ساعتی پس از تلاش کشورهای غربی برای اجرای این قطعنامه، از این اقدام ابراز تأسف کردهاند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت قطعنامه شورای امنیت که راه را برای مداخله نظامی در لیبی باز کرده است، «با شتاب» تصویب شده است.
وزارت خارجه چین نیز اعلام کرده است که این کشور «همچنان با استفاده از زور در روابط بینالمللی مخالف است» و از تمامی کشورها خواسته تا «به حق حاکمیت، استقلال، یکپارچگی و تمامیت ارضی لیبی احترام بگذارند».
به گزارش آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتهای مستقر در بروکسل، ناتو نیز اعلام کرده است که مشغول بررسی نحوه شرکت در این عملیات می باشد. شورای ناتو روز یکشنبه در مورد پیوستن به نیروهای ائتلاف و یا صرفاً همکاریهای تدارکاتی و اطلاعاتی با ائتلاف بینالمللی اتخاذ تصمیم میکند.
واکنش قذافی
معمر قذافی، دیکتاتور لیبی، ساعتی پس از آغاز عملیات بینالمللی برای اجرای منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی، با توصیف اقدام نظامی غرب به عنوان «دومین جنگ صلیبی»، تهدید کرد که به اهداف نظامی و غیرنظامی در دریای مدیترانه حمله خواهد کرد.
قذافی همچنین از هواداران خود خواست برای مقابله با حملات نیروهای ائتلاف، مسلح شوند. وی گفت با گشودن انبارهای سلاح، هوادارانش را مسلح خواهد کرد.
سخنان معمر قذافی پس از آن صورت گرفت که جنگندههای فرانسوی با حمله به اهدافی در نزدیکی بنغازی، چندین تانک و خودروی نظامی متعلق به هواداران قذافی را منهدم کردند.
کشتیهای جنگی و زیردریاییهای آمریکا و انگلستان، با پرتاب بیش از صد موشک کروز سیستم پدافند هوایی لیبی را مورد حمله قرار داده اند.
در همین حال گزارشها حاکی است که معمر قذافی در اطراف محل اقامت خود، اقدام به برپایی سپر انسانی کردهاست، تلویزیون دولتی لیبی در گزارشی مدعی شد که در حمله موشکی شماری از غیرنظامیان در اطراف طرابلس زخمی شدهاند. دولت قذافی میگوید که طی این عملیات که از شامگاه شنبه در جریان بوده است، دست کم ۴۸ شهروند لیبیایی کشته و ۱۵۰ نفر دیگر مجروح شدهاند.
اوباما، رئیس جمهور آمریکا، جمعه شب تصریح کرده بود که کشورش آماده است تا در قالب ائتلافی بینالمللی در اقدام نظامی علیه لیبی شرکت کند اما «قصد ندارد نیروی زمینی به خاک لیبی گسیل کند.»
نیروهای بینالمللی برای آغاز حمله به لیبی توافق اتحادیه عرب را که لیبی از اعضای آن است جلب کردند اما در مقابل اتحادیه آفریقا، دیگر نهاد بینالمللی که لیبی در آن عضویت دارد، با انتقاد از مداخله نظامی در لیبی خواستار توقف آن شده است.