سارکوزی: سرنوشت لیبی ممکن است در انتظار دیگر کشورهای عربی باشد

 

نیکلا سارکوزی، رئیس‌جمهور فرانسه در سخنانی که با واکنش منفی آلمان روبه‌رو شد، هشدار داد که اگر سران دیگر کشورها، به‌ویژه کشورهای عربی به سرکوب اعتراضها مسالمت‌آمیز دست بزنند، سرنوشت لیبی در انتظار آنها خواهد بود.

سارکوزی روز پنجشنبه پس از جلسه سران اتحادیه اروپا در بروکسل، در یک کنفرانس خبری با اشاره به قطعنامه شورای امنیت و زمینه اقدام حقوقی عملیات نظامی در لیبی و واکنش در مورد درگیریهای معترضان در سوریه گفته است: «تمامی رهبران جهان، به‌ویژه رهبران کشورهای عربی باید بدانند که واکنش جامعه جهانی و اتحادیه اروپا همواره این طور (مانند واکنش به لیبی) خواهد بود. ما در کنار معترضان مسالمت‌جو خواهیم بود؛ معترضانی که نباید با خشونت سرکوب شوند».
سارکوزی گفت که درصدی از خشونت را می‌توان مورد مدارا قرار داد ولی اگر هر کشوری به نیروهای نظامی دستور دهد به مردم شلیک کنند، از خط قرمز گذشته است.
این اظهارات با واکنش منفی آلمان روبه‌رو شده و وزیر خارجه آلمان آن را «خطرناک» توصیف کرده است.
گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان، درگفتگو با یک شبکه رادیویی آلمان گفت: «این بحث خیلی خطرناک است که ممکن است عواقب سخت در منطقه و به‌ویژه کشورهای عربی داشته باشد».
رسانه‌های اروپایی اروپایی نیز با انتقاد از گفته «تند» نیکلا سارکوزی، نوشته‌اند این سخنان در حالی است که انتقادها از عملکرد دوگانه اروپا به‌طوری جدی مطرح شده و این‌که چرا اروپا همین موضع را در قبال سوریه یا یمن ندارد.
هم‌چنین دیپلوماتهای فلسطینی گفته‌اند که «چرا اتحادیه اروپا زمانی که جنگنده‌های اسراییلی در سال ۲۰۰۹ شهروندان غزه را هدف قرار دادند ، هیچ واکنشی نشان نداد».
سارکوزی در سخنرانی خود گفت: «در هر جامعه دموکراسی این احتمال هست که تظاهرات و اعتراضها به خشونت گرایش پیدا کند ولی هیچ دموکراسی اجازه نمی‌دهد نیروهای نظامی به مردم شلیک کنند. این موضع فرانسه است و ربطی به این‌که درباره چه کشوری بحث می‌کنیم ندارد. این موضع فرانسه ثابت است».
رئیس‌جمهور فرانسه در سخنان خود البته تفاوت موقعیت‌ها در مورد مصر، تونس و حتی یمن را شرح داده ولی وضعیت در لیبی را جدای اینها خوانده و گفته است که « قذافی به هواپیماها و نیروهای نظامی دستور داده به شهروندان لیبی حمله کنند».
سایت رادیو فردا 5 فروردین