شرکت‌کنندگان در نشست لندن: قذافی باید برود

در جریان نشست نمایندگان بیش از ۴۰ کشور جهان در لندن در روز 29 مارس، در باره آینده لیبی، قدرتهای بزرگ بر ادامه اعمال فشار بر معمر قذافی و واداشتن وی به ترک لیبی تاکید کرده‌اند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نمایندگان بیش از ۴۰ کشور و سازمان بین‌المللی که روز سه‌شنبه برای رایزنی درباره آینده لیبی در لندن گردهم آمده بودند، درباره تشکیل یک گروه تماس بین‌المللی به توافق دست یافتند.

ویلیام هیگ، وزیر امورخارجه بریتانیا، که ریاست نشست لندن را برعهده داشت، گفته است، همه شرکت‌کنندگان در این نشست به این نتیجه رسیده‌اند که «قذافی و رژیم وی به‌طور کامل مشروعیت خود را از دست داده‌اند».
هم‌چنین فرانکو فرانتینی، وزیر امورخارجه ایتالیا، که پیشتر کشورش طرحی برای تبعید معمر قذافی و آغاز گفت و گوها در این کشور ارایه داده بود، اعلام کرده است، شرکت‌کنندگان در نشست لندن «به اتفاق آرا» پذیرفته‌اند که قذافی باید لیبی را ترک کند.
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، نیز در سخنان افتتاحیه خود در کنفرانس بین‌المللی لیبی نیروهای وفادار به معمر قذافی را متهم به انجام «حملات مرگبار» به مردم در شهر مصراته، سومین شهر بزرگ لیبی متهم کرده و بر ادامه فشارها به رهبر لیبی برای تن‌دادن به قطعنامه شورای امنیت تاکید کرده است.
هم‌چنین هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا نیز گفته است تا زمانی که معمر قذافی به مفاد قطعنامه سازمان ملل ‌متحد عمل نکرده و به اعمال خشونت علیه غیرنظامیان پایان ندهد، عملیات نظامی نیروهای ائتلاف علیه نیروهای وفادار به رهبر لیبی هم‌چنان ادامه خواهد یافت.
وی در این باره اظهار داشته است: «همه ما باید به اعمال فشار علیه معمر قذافی و و تلاش برای منزوی کردن وی از طریق ابزارهای گوناگون ادامه دهیم».
وزیر امورخارجه آمریکا هم‌چنین افزوده است: «این اقدام‌ها شامل تشکیل جبهه‌ای متحد برای اعمال فشارهای سیاسی و دیپلوماتیک علیه قذافی است، تا از این طریق به وی فهمانده شود که باید برود».
در آستانه برگزاری نشست بین‌المللی لیبی در لندن، شورای ملی لیبی که در بنغازی مستقر است و خود را نماینده قانونی مردم لیبی می‌داند، با انتشار یک بیانیه هشت ماده‌ای برنامه‌ها و اهداف خود را برای آینده لیبی اعلام کرده است.
در بخشی از این بیانیه اعلام شده است، شورای ملی لیبی پیش‌نویس یک قانون اساسی جدید را برای این کشور تهیه خواهد کرد که در آن حق تشکیل احزاب سیاسی و تشکل‌های تجاری به رسمیت شناخته شده باشد.
شورای ملی لیبی هم‌چنین خود را متعهد دانسته است که حق شهروندان لیبیایی را برای شرکت در یک انتخابات آزاد و عادلانه برای انتخاب نمایندگان پارلمان و رئیس‌جمهور تضمین کند.
در بخش دیگری از بیانیه شورای ملی لیبی تاکید شده است، همه مردم این کشور باید از درآمدهای نفتی این کشور بهره‌مند شوند.
از سوی دیگر محمود جبرئیل، یکی از رهبران شورای ملی لیبی که برای شرکت در نشست لندن به بریتانیا سفر کرده است، با هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا دیدار کرده است.
در همین حال خبرگزاری فرانسه به‌نقل از منابع دولتی در این کشور اعلام کرده است، فرانسه یکی از دیپلوماتهای وزارت امورخارجه را به‌عنوان سفیر خود در بنغازی، راهی این شهر کرده است که در کنترل مخالفان دولت لیبی قرار دارد.
هم‌چنین ایتالیا که پیشتر روابط نزدیکی با حکومت معمر قذافی داشت، طرحی را برای پایان بحران در لیبی ارائه کرده است که از جمله شامل اعلام آتش‌بس، تبعید قذافی و گفتگو میان مخالفان و سران قبایل لیبی است.
گفته می‌شود، بریتانیا نیز از پیشنهاد تبعید دیکتاتور لیبی استقبال کرده و آن را راهی برای کنار گذاشتن معمر قذافی دانسته است.
گفتنی است در کنفرانس لندن، علاوه بر هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا، و وزیران امورخارجه حدود ۴۰ کشور دیگر، دبیرکل سازمان ملل، دبیرکل ناتو و نیز نخست وزیر قطر شرکت کرده‌اند.
شرکت‌کنندگان در این نشست توافق کرده‌اند، که «هر چه زودتر» نشست دیگری در امیرنشین قطر برگزار کنند.
قطر که هواپیماهایش را برای مشارکت در عملیات ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی به منطقه فرستاده، در نشست لندن آمادگی خود را برای فروش نفت مناطق تحت کنترل مخالفان معمر قذافی اعلام کرده است.
رادیو فردا