در روز جمعه حدود ۲ هزار معترض در تظاهراتی که نخست مسالمتآمیز بود در جلوی ساختمان سازمان ملل تجمع کردند، اما پس از چندی عدهیی از معترضان بر روی نیروهای انتظامی مستقر در مقر سازمان ملل آتش گشودند.
بنابه گزارشهای رسیده در بامداد شنبه نیز (۱۳ فروردین/۲ آوریل) در شهر قندهار حدود هزار معترض به ”قرآنسوزی“ دست به تظاهرات زدند. این عده قصد داشتند در جلوی مقر فرمانداری منطقه تجمع کنند که با مقاومت صدها نیروی انتظامی مواجه شدند. نیروی پلیس افغانستان برای پراکندن تظاهرکنندگان تیر هوایی شلیک کرد.
آلن لروی، معاون دبیرکل سازمان مللمتحد گفت: تعداد زیادی از تظاهرکنندگان مسلح بودند
به گفته سخنگوی سازمان ملل، چهار تن از کشتهشدگان تبعیت نپالی داشته و جزو نیروهای انتظامی مقر سازمان ملل بودهاند. یک خلبان زن از نروژ و دو کارمند سازمان ملل از کشورهای سوئد و رومانی نیز در میان قربانیان هستند. در تبادل آتش میان نیروهای انتظامی و مهاجمان چهار تظاهرکننده نیز کشته شدهاند.
آلن لروی، معاون بانکی مون و مسئول ماموریتهای سازمان ملل متحد، تأیید کرد که «چهار مأمور انتظامی از نپال تلاش کردند از مقر سازمان ملل حفاظت کنند، اما صدها نفر به ساختمان هجوم آوردند و تعداد زیادی از تظاهرکنندگان مسلح بودند».
وی شایعه گروگانگیری کارکنان سازمان ملل را تکذیب کرد، اما اعلام کرد که تعداد زیادی از کارکنان این سازمان مجروح شدهاند. به گفته ”لروی“ حمله مستقیماَ علیه سازمان ملل متحد نبوده و «معترضان تنها در پی حمله به هدفی بینالمللی» بودهاند.
ارتش آلمان دارای قرارگاهی بزرگ در مزارشریف است و این شهر یکی از نقاط آرام در افغانستان بهشمار میآید. کرزای در سفر اخیر خود به این شهر اعلام کرده بود که بهزودی امنیت مزارشریف به دست نیروهای افغانی سپرده خواهد شد.
واکنش به کشتهشدن کارکنان سازمان ملل
دلیل تظاهرات اخیر اعتراض به سوزاندن قرآن توسط یک کشیش افراطی در فلوریدای آمریکا بوده است. حامد کرزای، رئیسجمهور افغانستان، در هفته گذشته کردار این کشیش آمریکایی را محکوم کرده بود و از سازمان ملل و دولت آمریکا خواسته بود که عاملان این ”قرآنسوزی“ را به جرم اهانت به دین محاکمه کنند.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، فعالیتهای سازمان ملل بهمنظور بازسازی افغانستان را ضروری خواند و این حمله تروریستی را بهشدت محکوم کرد.
گیدو وستروله، وزیر امورخارجه آلمان، نیز که هماکنون در چین بهسر میبرد، «انزجار عمیق» خود را از حمله به دفتر سازمان ملل در مزار شریف اعلام کرد.
در پی این فاجعه تری جونز، واعظ افراطی آمریکایی که با ”قرآنسوزی“ اعتراض و مخالفت برخی مسلمانان را سبب شده است، اعلام کرد که مسئول کشتهشدن کارکنان سازمان ملل نیست. وی در گفتوگویی با رسانههای غربی تصریح کرد که خود را بههیچوجه مقصر حوادث اخیر نمیداند و «رهبران بنیادگرای اسلام را مخالف صلح» خواند. وی گفت: «اسلام دین صلح و آشتی نیست».
حمله به پایگاه نیروهای بینالمللی
در حمله مردان مسلح به یک قرارگاه ناتو در کابل در روز شنبه (۱۳ فروردین/۲ آوریل) دستکم دو تن کشته شدند. به گفته سخنگوی نیروهای آیساف مهاجمان مسلح به مسلسل و خمپارهانداز بودند، اما در پی مقاومت سربازان مجبور به عقبنشینی شدهاند.
در این حمله دو تن از مهاجمان کشته و سه تن از سربازان قرارگاه نیز جراحتهای مختصری برداشتند. هنوز از تابعیت سربازان مجروح گزارشی منتشر نشده است.
دویچه وله