گزارشی از تظاهرات جمعه خشم سلیمانیه

گزارشگر الجزیره از منابع پزشکی در شهر سلیمانیه کردستان عراق گفت که 45نفر در طی تظاهراتی که تظاهرکنندگان آن را ”جمعه خشم ”نام نهاده بودند زخمی‌شدند.

به گزارش تلویزیون الجزیره 13 فروردین، گزارشگر الجزیره هم‌چنین افزود که درگیریهایی همراه با پرتاب سنگ بین تظاهر کنندگان و نیروهای امنیتی و ضدشورشی روی داد که در تلاش بودند تظاهرکنندگان را پراکنده نمایند، تظاهر کنندگان خواستار پایان بخشیدن به سیطره دو حزب کردی اصلی بر تمامی سطوح کلیدی و مهم در کردستان عراق هستند.
گزارش ایوب رضا از کردستان عراق: در جمعه خشم در میدان آزادی سلیمانیه برای اولین بار شعارهایی مطرح شد که خواستار برکناری رهبران از حاکمیت کردستان عراق شدند. با فاصله ای نه چندان دور از میدان خیابانهای اصلی شاهد درگیریها و جنگ و گریزهایی بین تظاهر کنندگان و نیروهای امنیتی و ضدشورش بود که به تظاهر کنندگان سنگ پرتاب می‌کردند و در نتیجه آن تعدادی از طرفین مجروح گردیدند.
این خیابان صحنه جمعه خشم در سلیمانیه بود، تظاهر کنندگان می‌گفتند تا زمانیکه مقامات کردی به درخواستهایشان پاسخ نداده‌اند، این صحنه‌ها هر روز تکرار خواهد شد.
گزارش: به‌دنبال آتش زدن لاستیکهای خودرو در خیابانهای اصلی ستونهای دود برپا شد و برای چند ساعت تردد در آنها متوقف گردید، هم‌چنین تظاهر کنندگان خطاب به مقامات گفتند اگر خواسته‌هایی که از 44روز پیش و در طی تظاهرات مسالمت‌آمیز مطرح کرده‌اند، جواب داده نشود بر میزان اقداماتشان خواهند افزود.
یک تظاهر کننده: از 44روز پیش ما به‌صورتی مسالمت‌آمیز خواستار برآورده شدن خواسته‌هایمان هستیم ولی فایده ای نداشته و امروز مجبور شدیم که به خیابان آمده و حرفمان را بزنیم.
گزارش: در میدان آزادی تظاهر کنندگان روزانه خواستار تغییر هستند، اعضای شورای موقت میدان آزادی بر افزایش اقدامات در برابر مقامات کردی تأکید کرده و شعارهایی علیه آنها داده و بر استمرار تظاهرات توده ای تا هر زمان که لازم باشد، به شیوه‌ای مسالمت‌آمیز و به دور از خونریزی با الگوبرداری از آن‌چه که در پایتختهای کشورهای عربی رویداده است، تأکید نمودند.
سوران عمر از اعضای شورای موقت میدان آزادی: این حاکمیت مشروعیت قانونی و مردمی اش را از دست داده است، خشم ما یک خشم درونی است و خواهان آشوبگری نیستیم و اگر خون بیشتری ریخته شود، عمر این حاکمیت 24ساعت بیشتر نخواهد بود.
گزارش: امروز خشونت بر استان سلیمانیه غالب بود و در طی شب ادامه یافت به‌نحوی که به گفته شاهدان عینی، نیروهای امنیتی به تظاهر کنندگان شلیک نموده و با زور میدان آزادی را خالی نمودند اقدامی که باعث مجروحین دیگری برجای گذاشته شود.
مصاحبه با برهان رشید عضو پارلمان کردستان از جنبش اپوزیسیون تغییر:
سؤال: خواسته‌های تظاهر کنندگان روشن است و می‌خواهند سیطره دو حزب کردی اصلی بر تمامی مناصب حیاتی سیاسی در کردستان عراق از بین برود، آیا این خواسته‌ها عملاً قانونی است؟
برهان رشید: این خواسته‌ها قانونی است چرا که مردم کردستان طی این سالها زیر طغیان و ظلم این دو حزب حاکم در اقلیم کردستان بوده‌اند، شما می‌توانید به آرشیو عفو بین‌المللی و دیدبان حقوق‌بشر مراجعه کرده و ببینید که آنها در مورد خلق کرد چه کار کرده‌اند؟ این خواسته‌ها، خواسته‌های مشروع و روشن و بر آمده از دل توده های مردم کرد در اقلیم کردستان است.
سؤال: اگر چنان‌چه می‌گویید قانونی است ما در قانون منطقه کردستان مشاهده نکردیم که ممانعتی برای تشکیل احزاب باشد بنابرین علت این تظاهرات چیست؟
برهان رشید: می دانید که قانون در منطقه کردستان به شیوه گزینشی اجرا می‌شود هم‌چنین قوانین کامل نیستند، اجازه بدهید برایتان مثال بزنم، من به‌عنوان یک وکیل سابق بیش از 22 قانون و یا ماده قانونی را اطلاع دارم که حاکمیت آنها را اجرا نمی‌کند. ما طی 40روز گذشته شاهد بودیم که در تظاهرات منطقه کردستان این خود آنها هستند که قوانین و قوانین تظاهرات را زیر پا می‌گذارند. طبق قانون تظاهرات بایستی ارگان پلیس تظاهرات را کنترل نماید ولی آنها نیروهای پیشمرگه و نیروهای زریوانی (پیشمرگه های پارتی) و نیروهای آسایش (امنیتی) و ضدترور و نیروهای سوات (نیروی ویژه ضدتروریسم) را به‌کار گرفته‌اند، طبق همین قانون نمی‌توان بدون صدور حکم از دادگاه دست به بازداشت کسی زد ولی ما شاهد بوده‌ایم که بسیاری از مردم را گرفته‌اند و شکنجه کرده‌اند و ربوده‌اند. امروز دستگاه ”آسایش ”اقدام به ربودن 22نفر کرده‌اند که تا هم‌اکنون در زندان «کانی گوما» که در کنترل نیروهای امنیتی است و نه پلیس، در بازداشت هستند. آنها اقدام به مجروح نمودن بیش از 45نفر کرده‌اند و بنابر اطلاعاتی که به من رسیده است تعداد مجروحین به بیش از 50نفر رسیده است. این طغیان که در منطقه کردستان وجود دارد نتیجه عدم برآورده کردن خواسته‌های مردم در طی بیش از 40روز است و روز بروز اوضاع بحرانی تر می‌شود».