مالکوم اسمارت، رئیس برنامه خاورمیانه و آفریقای شمالی عفو بینالملل گفت، ” بر اساس اطلاعاتی که ما دریافت کردهایم، نیروهای عراقی صبح امروز وارد این کمپ شدند و علیه ساکنینی که سعی میکردند در برابر آنها مقاومت کنند، از نیروی قهر مفرط استفاده کردند ”.
این جدیدترین مورد از سریالی از اقدامات خشونتآمیز است که دولت عراق علیه ساکنان کمپ اشرف، که با ادامه حضورشان در عراق مخالف است، انجام داده است.
درگیریها صبح امروز، بعد از اینکه نیروهای امنیتی مواضعی را در این کمپ اتخاذ کردند شروع شد. آنها برای این کار از نفربرهای زرهی استفاده کردند و ظاهراً گلولههای جنگی علیه ساکنانی که سعی میکردند در برابر آنها مقاومت کنند شلیک کردند، که منجر به چندین کشته و مجروح شد. تا این نقطه، شمار تلفات بهطور مستقل قابل تأیید نیست.
این کمپ که در استان دیالی قرار دارد، خانه حدود 3400 تبعیدی و پناهنده ایرانی، از جمله اعضا و حامیان گروه ممنوعه اپوزیسیون ایرانی، یعنی سازمان مجاهدین خلق ایران (پی ام او آی) است.
مقامات پی ام او آی به عفو بینالملل گفتند که بهدلیل محدودیتهایی که توسط دولت عراق اعمال شده است، تاسیسات پزشکی اشرف دارو یا تجهیزات کافی در اختیار ندارد که بتواند آنهایی را که پی ام او آی گزارش کرده که در درگیریهای امروز زخمیشدهاند را مداوا کند.
مالکوم اسمارت گفت، ”اگر حقیقت داشته باشد، بسیار نگرانکننده است ”. او گفت، ”چه دوست داشته باشند یا نداشته باشند، مقامات عراقی مسئول امنیت و آسایش ساکنان کمپ اشرف هستند و این شامل تأمین دسترسی به درمان فوری و کافی، زمانی که نیاز باشد، میشود ”.
کلیپهای ویدئویی که پی ام او آی بر روی یوتیوپ گذاشته است ظاهراً نشان میدهد که سربازان عراقی، بدون تبعیضی، بر روی جمعیت آتش میکنند و از خودروها برای زیر گرفتن دیگران استفاده میکنند.
یک سخنگوی دولتی گفت که ساکنان کمپ اشرف به سوی نیروهای امنیتی سنگ پرتاب میکردند و برای این کار از واژه ”شورش” استفاده نمود. او گفت که نیروها آتش باز نکردند، بلکه از نیرو برای فشار آوردن به ساکنان استفاده شد تا به داخل کمپ برگردند.
از وقتی که آمریکا در اواسط سال 2009، کنترل کمپ اشرف را به نیروهای عراقی واگذار کرد، پی ام او آی به عفو بینالملل گفته است که این حضور نظامی دائم، دسترسی به مداوای پزشکی در داخل و بیرون از کمپ را برای آن دشوار کرده است.
یک کمیته امنیتی عراقی، ورود تدارکات پزشکی را به داخل کمپ را کنترل میکند و تصمیم میگیرد که چه کسی میتواند برای قرارهای درمانی ویژه، به خارج از کمپ سفر کند.
در ژوییه 2009 دولت عراق گفت که تحقیقاتی را در مورد کشته شدن 6 تبعیدی ایرانی در جریان حمله نیروهای امنیتی به کمپ اشرف شروع کرده است. یافته های این تحقیقات هنوز علنی نشدهاند و هیچیک از نیروهای امنیتی که بهخاطر شلیک و کشتارها مورد مواخذه قرار گرفته باشد، دیده نشده است».