ادامه عملیات تا وتقف حمله به غیرنظامیان
وزیران خارجهی کشورهای عضو ناتو در برلین گردآمدهاند تا از جمله درباره بحران لیبی رایزنی کنند و به سیاست یکدستتری در قبال تحولات این کشور دست یابند. دبیرکل ناتو، آندرس فوگ راسموسن، در پایان نشست روز پنجشنبه (۱۴ آوریل/۲۵ فروردین) گفت، کشورهای عضو ناتو «تصمیم قاطع» دارند بهعملیات نظامی خود در لیبی ادامه دهند.
راسموسن میگوید، عملیات ناتو تا زمانی که حمله و تهدید شهروندان غیرنظامی لیبی توسط حکومت این کشور متوقف نشود ادامه خواهد یافت. او تاکید میکند: «ما مسئولیم از غیرنظامیان لیبی در برابر یک دیکتاتور خشن حفاظت کنیم».
پیششرطهای ناتو
وزیران خارجه ی کشورهای ناتو در بیانیهی مشترکی که در مورد لیبی به امضا رساندند، برای پایان دادن به ماموریت ناتو در این کشور سه پیششرط تعیین کردهاند. خاتمه یافتن هرگونه حمله و تهدید غیرنظامیان، و فراهم ساختن امکان عرضهی کمکهای بشردوستانه به تمام کسانی که به این کمکها نیاز دارند از جمله شرطهای اعلام شده است.
ناتو همچنین از حکومت معمر قذافی میخواهد تمام نیروهای خود را اعم از «نظامیان، تک تیراندازان، مزدوران و شبهنظامیان» از تمام مناطقی که تحت کنترل شورشیان قرار دارد و در هفتههای گذشته مورد حملهی این نیروها قرار گرفته عقب بکشد. در این بیانیه آمده است که این عقبنشینی باید واقعی و قابل کنترل باشد. راسموسن میگوید، ما حاضر نیستیم اقدامی نکنیم و شاهد باشیم که «چگونه یک حکومت نامشروع مردم خود را با خمپاره و تانک و تک تیرانداز مورد حمله قرار میدهد».
نیاز ناتو به جنگندههای بیشتر
دبیرکل ناتو ضمن اشاره به اینکه در دو هفتهی گذشته بیش از ۹۰۰ حملهی هوایی به مواضع و پایگاههای حامیان قذافی انجام شده اظهار داشت، ما به تعداد بیشتری جنگنده نیاز داریم. او افزود، « برای هدف قراردادن یگانهای زرهی باید تعدادی جنگندهی دیگر که قادر باشند هدفهای مورد نظر را با دقت بالایی منهدم کنند در اختیار داشته باشیم».
یکی از فرماندهان ارشد ناتو گفته است، برای مقابله با تاکتیک جدید نیروهای قذافی که تانکها و سلاحهای سنگین خود را در مناطق پرجمعیت مستقر میکنند به چنین جنگندههایی نیاز است. این فرمانده تاکید کرده که « برای پیشگیری از قربانی شدن غیرنظامیان به تجهیزات بسیار ویژهای نیاز داریم». فرماندهان ناتو اعتقاد دارند، توان نظامی کشورهایی که در ماموریت لیبی شرکت دارند، حدود ۲۰۰ جنگنده و ۱۸ ناو جنگی، برای دست یافتن به اهداف تعیین شده کافی است.
عملیات ناتو در لیبی به درخواست سازمان ملل انجام میشود. شورای امنیت سازمان ملل حدود یک ماه پیش در یک نشست اضطراری قطعنامهای را علیه لیبی به تصویب رساند. در این قطعنامه بجامعهی بینالمللی اجازه داده میشود ”تمام اقدامهای ضروری“ را برای ایجاد منطقهی پرواز ممنوع بر فراز لیبی و حفاظت از جان غیرنظامیان در این کشور انجام دهد.
دویچه وله