گزارشگران بدون مرز خواستار اعزام فوری گزارشگر ویژه سازمان ملل به ایران شد

سازمان گزارشگران بدون مرز با انتشار بیانیه‌ای به‌مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات با اعلام این‌که در سالهای گذشته بیش از ۲۰۰ روزنامه‌نگار و وبلاگ‌نویس در ایران بازداشت و زندانی شده‌اند، یک بار دیگر خواستار اعزام فوری گزارشگر ویژه حقوق‌بشر به ایران شده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز، که مقر آن در پاریس است، روز سه‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای به‌مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات، گزارشی درباره وضعیت آزادی مطبوعات در جهان ارایه کرده است.
در بیانیه گزارشگران بدون مرز از محمود احمدی‌نژاد و علی خامنه‌ای به‌عنوان دشمنان ایرانی آزادی مطبوعات نام برده شده و آمده است، آنها «مسوولان اصلی سرکوب گسترده معترضان و برگزاری دادگاههای استالینی علیه مخالفان سیاسی و روزنامه‌نگاران و مدافعان حقوق‌بشر، پس از اعتراضها به نتایج اعلام شده برای انتخابات ریاست جمهوری هستند».
سازمان گزارشگران بدون مرز که از حقوق روزنامه‌نگاران در سراسر جهان دفاع می‌کند، با اعلام این‌که به‌دنبال انتخابات ریاست جمهوری در ایران بیش از ۲۰۰ روزنامه‌نگار و وبلاگ‌نویس در ایران بازداشت و زندانی شده‌اند، اضافه کرده است: «از این تعداد ٤٠ نفر با اتهام‌هایی چون ”توهین به مقام رهبری یا رئیس‌جمهور“ و یا ”جاسوسی، اقدام علیه امنیت ملی و نشر اکاذیب“ هم‌چنان در زندان به‌سر می‌برند».
گزارشگران بدون مرز از جمهوری خلق چین و رژیم ایران به‌عنوان بزرگ‌ترین زندان روزنامه‌نگاران در جهان یاد کرده و اعلام کرده است، این دو کشور هم‌چنان از سوی این سازمان طرفدار حقوق روزنامه‌نگاران تحت نظر قرار دارند.
در بیانیه گزارشگران بدون مرز هم‌چنین آمده است که در این مدت بیش از ١٠٠ روزنامه‌نگار و وبلاگ‌نویس مجبور به ترک کشور شده‌ و بیش از سه هزار نفر از دست‌اندرکاران رسانه‌ها در ایران به‌دلیل توقیف روزنامه‌ها و نشریات و یا ممنوع شده فعالیت آنها از سوی مراجع قضایی و امنیتی، بیکار شده‌اند.
گزارشگران بدون مرز در بیانیه خود یک بار دیگر خواستار اعزام فوری گزارشگر ویژه حقوق‌بشر سازمان ملل به ایران شده است.
شورای حقوق‌بشر سازمان ملل در اوایل فروردین ماه سال جاری قطعنامه‌ای را درباره تعیین یک گزارشگر ویژه‌ برای بررسی وضعیت حقوق‌بشر در ایران تصویب کرده است.
گزارشگران بدون مرز در بخش دیگری از بیانیه خود به‌مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات به معرفی سایر «دشمنان آزادی مطبوعات در جهان در سال ۲۰۱۱، از شمال آفریقا گرفته تا کشورهای خاورمیانه» پرداخته است.
در این بیانیه با اشاره به اعتراضها مردمی در کشورهای عربی در ماه‌های گذشته آمده است: «در فهرست دشمنان آزادی مطبوعات تغییرات مهمی در جهان عرب روی داده است، برخی از آنها از قدرت به زیر افتاده‌اند، که نخستین آنها زین‌العابدین بن‌علی، رئیس‌جمهورپیشین تونس بود که در روز ۱۴ ژانویه ۲۰۱۱ مجبور به کناره‌گیری از قدرت شد و بدین ترتیب زمینه گذار دمکراتیک در این کشور فراهم آمد».
گزارشگران موقعیت دیگر دشمنان آزادی مطبوعات، مانند علی عبدالله صالح در یمن که با موج‌های اعتراضی در سراسر کشور رودرو است و یا همکار سوری‌اش بشارال‌اسعد که با دهشت‌آفرینی به خواست‌های دمکراتیک مردم پاسخ‌ها می‌دهد، با به لرزش درآمدن پایه‌های قدرت‌شان می‌تواند به‌زودی تغییر کند.
گزارشگران بدون مرز هم‌چنین بن‌عیسی آل خلیفه، حاکم بحرین به‌عنوان یکی دیگر از دشمنان آزادی مطبوعات در منطقه یاد کرده و افزوده است: «بن‌عیسی آل‌خلیفه روزی باید پاسخگوی سرکوب گسترده معترضان طرفدار دمکراسی خواه در کشورش و مرگ چهار تن از آنها در زندان، از جمله یک روزنامه‌نگار و مؤسس تنها روزنامه مخالف در این کشور، باشد».
در بیانیه گزارشگران بدون مرز با اشاره به تحولات تازه و وضعیت آزادی مطبوعات در کشورهای منطقه آمده است: «آزادی بیان در این منطقه، یکی از خواست‌های اولیه مردم است و گاهی نیز یکی از نخستین امتیازهای داده شده از سوی دولتهای گذار، دستاوردی که هنوز شکننده است».
گزارشگران بدون مرز هم‌چنین در بیانیه خود با اشاره بجایگاه مطبوعات در مناقشه‌های جاری در کشورهای دیکتاتوری آورده است: «رژیمهای سرکوبگر که به شکل سنتی مخالف آزادی مطبوعات بودند، هم‌اکنون از کنترل اطلاعات به‌عنوان ابزار اصلی برای ماندن در قدرت استفاده می‌کنند».