بنا به گزارش دانشجو نیوز 18 اردیبهشت، کمیته ضدتروریسم کنگره آمریکا در این گزارش که توسط شرکت مشاورههای استراتژیک کرونوس تهیه شده، از نیروی قدس سپاه پاسداران بهعنوان یک ”تهدید جدی“ علیه امنیت ایالات متحده نام برده است.
در این گزارش که روز چهارشنبه توسط کمیته ضدتروریسم کنگره آمریکا منتشر شده، آمده است که ایران برای مقابله با نفوذ آمریکا در خاورمیانه و جنوب آسیا ”روابط کاری قوی ای“ را با شبکه القاعده ایجاد کرده است.
در این گزارش آمده است: ”ایران احتمالاً القاعده را در بسیج تروریستها کمک میکند تا بتوانند سوءقصدهایی علیه آمریکا و متحدانش به اجرا بگذارند“.
این گزارش میافزاید که تاکنون روابط سپاه قدس و سازمان القاعده به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته، زیرا معمولاً این پیشداوری وجود دارد که ایرانیان شیعه و غیرعرب هیچگاه با اعضاء عرب و سنی مذهب سازمان القاعده همکاری نخواهند کرد.
این گزارش افزوده است: ”از یازده سپتامبر به بعد، همکاری {سپاه و القاعده} تقویت شده و صدها عضو این سازمان به ایران پناهنده شدهاند“.
از 11سپتامبر شروع شد
نیروی قدس، واحد عملیات برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که توسط دولتهای غربی به دست داشتن در عملیات تروریستی و آموزش گروههای ستیزهجوی اسلامی در کشورهایی مانند عراق، لبنان و افغانستان متهم شده است.
این نخستین بار است که یکی از نهادهای مهم و رسمی وابسته به دولت آمریکا در سندی کتبی مدعی همکاری میان شبکه القاعده با حکومت ایران میشود.
این اتفاق تنها سه روز پس از آن رخ داد که باراک اوباما، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، در نطقی تلویزیونی در کاخ سفید اعلام کرد که اسامه بنلادن، رهبر القاعده را در درون خاک پاکستان کشته است.
بن لادن و گروه تحت فرمان او متهم به طراحی و اجرای عملیات مشهور به 11سپتامبر که بزرگترین حمله تروریستی درون خاک آمریکا در تاریخ این کشور محسوب میشود و چند حمله تروریستی دیگر علیه آمریکا و کشورهای دیگر غربی بوده است.
در گزارش کنگره آمریکا درباره ارتباط میان گروه القاعده با نیروی قدس سپاه پاسداران آمده است که از زمان وقوع حملات تروریستی یازده سپتامبر به بعد همکاری بین این دو ”مشخص تر“ شده است.
پیش از این خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در 24 اردیبهشت 1389 مدعی شده بود که برخی از اعضای القاعده ”بیسروصدا به داخل و خارج از ایران رفت و آمد دارند“.
این خبرگزاری منبع خبر خود را ”مقامات اطلاعاتی سابق و فعلی آمریکا“ و بهنقل از آنها افزوده بود: ”جمهوری اسلامیکنترل خود را بر اعضای زندانی القاعده در این کشور کاهش داده تا این گروه تروریستی بار دیگر بتواند نیروهای خود را برای مبارزه با ایالات متحده سامان دهد“.
بنابر این گزارش، صدها نفر از اعضاء القاعده به همراه اعضای خانوادههای افراد رهبری این شبکه و از جمله تعدادی از اعضای خانواده اسامه بن لادن، پس از حملات آمریکا به حکومت طالبان در افغانستان در سال ۲۰۰۱ به خاک ایران پناه بردند.
حضور خانواده بن لادن در ایران
پیش از این عمر بن لادن، یکی از فرزندان پسر رهبر القاعده از حضور 20تن از اعضای خانواده خود در تهران خبر داده بود.
او روز یکشنبه 18 ژوئیه 2010 به تلویزیون ”العربیه“ گفته بود: ”دولت ایران از تحویل بازداشتشدگان به کشور اصلی خود سرباز میزند“.
عمر بنلادن تاکید کرده بود که ایران برای آزادی اعضای خانوادهاش که از هشت سال پیش در ایران بازداشت شدهاند، شرط کرده است که کشور ثالثی غیر از عربستان سعودی میانجیگری کند.
به گزارش العربیه، یکی از همسران بن لادن به نام ”خیره صابر“ و پسرانش سعد، عثمان، محمد، حمزه و نیز یکی از دختران بن لادن به نام فاطمه به همراه همسر و فرزندانش برای سالها در ایران بهسر میبردهاند.
نگرانی آمریکا
در گزارش کمیته ضدتروریسم کنگره آمریکا همچنین گفته شده که ایران از طریق ”تماس پنهانی و نزدیک با هستههای رهبری القاعده“ بهدنبال کمک به این گروه برای ”نقل و انتقال تروریست ها“ با هدف حمله به اهداف آمریکایی و متحدان این کشور، کمکهای لازم برای گسترش دامنه عملیاتی القاعده را در اختیار آن گروه قرار میدهد.
تهیه کننده این گزارش برای جلب توجه اعضای کنگره آمریکا به اهمیت این موضوع میگوید: ”اگر با این مسأله برخورد جدی صورت نگیرد تماس و همکاری موجود بین ایران و القاعده در آینده میتواند هزینههای بسیار سنگینی برای آمریکا و متحدانش در بر داشته باشد“.
اندی پولک یکی از اعضای هیأت تحقیقت ضدتروریستی کنگره آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفته است: ”با توجه به مرگ بن لادن در روزهای اخیر و با در نظر داشتن اینکه اخیراً نیروی قدس ایران بهخاطر دخالت در سرکوب مردم سوریه مورد تحریم آمریکا قرار گرفته است، اطلاعات مندرج در این گزارش بسیار ارزشمند است“.
مایکل اس. اسمیت تهیه کننده این گزارش نیز به خبرگزاری فرانسه گفته است: ”یکی از اعضای کمیته امنیتی مجلس نمایندگان آمریکا به وی گفته است که در شرایط فعلی موضوع ارتباط بین نیروی قدس و القاعده توجه فراوانی به خود جلب کرده است“.
این عضو مجلس نمایندگان آمریکا که حاضر نشد نام خود را ذکر کند پیشنهاد کرده است تا مرکز پژوهشی و مشورتی ”کرونوس“ یک گزارش جداگانه تنها در مورد روابط و همکاریهای نیروی قدس و القاعده تهیه کند تا بتوان آن را با مقامات نظامی و امنیتی دولت آمریکا در میان گذاشت.
”بدترین سناریوی ممکن“
گزارش یاد شده با استناد به منابعی که تقریباً همگی غیرمحرمانه است و پیشتر منتشر شده، همکاریهای بین این نیروی قدس سپاه و القاعده از سالهای دهه ۱۹۹۰ آغاز شده است. از آن زمان نیروی قدس در همکاری با گروه حزبالله لبنان داوطلبان پیوستن به گروه القاعده را آموزش میداده است.
ایران همواره این اتهامها را که بارها از سوی گروههای مختلف مطرح شده، رد کرده و تاکنون مدرک قطعی و موثقی که حاکی از این ارتباط باشد ارائه نشده است.
در این گزارش احمد وحیدی، وزیر دفاع ایران و فرمانده پیشین نیروی قدس متهم شده است که برای رهبران القاعده همچون ابومصعب زرقاوی در داخل کشور پناهگاه فراهم میکرده و این گروه با این حمایتها توانسته است حملات خود از جمله بمبگذاری سال ۲۰۰۷ در عربستان سعودی را انجام دهد.