یکی از دیپلماتها گفت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی درحال بررسی طیفی از رویدادها، در سه ماهه نخست سال جاری ”شامل آنهایی که مطمئن است اتفاق افتاده تا فرضیات“ است.
او گفت که بازرسان آژانس را از ”رویدادهای غیرعادی“ آگاه کردهاند حاکی از اینکه غیرخودی ها ابزارهای الکترونیکی آنها را در غیابشان دستکاری کردهاند.
دو دیپلمات دیگر اصل این گزارش را برای خبرگزاری آسوشیتدپرس تأیید کردهاند اما گفتند اطلاعات بیشتری ندارند.
جیل تودور سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین گفت که آژانس در مورد مسأله اظهارنظر نمیکند. بازرسان این آژانس یک هفته در میان برای بازدید از تاسیسات اتمی ایران به این کشور میروند.
یک مقام آژانس که او نیز به شرط فاش نشدن نامش با آسوشیتدپرس صحبت کرد گفت که بازرسان هنگام بازدید از تاسیسات غنیسازی اورانیوم و دیگر تاسیاست مورد بازدید در ایران اجازه ندارند تلفن های همراه داشته باشند.
به گفته او کامپیوترهای لپتاپ یا باید در کیفها باشد یا مانند تلفنها در کیسه های مخصوص مهر و موم شود تا وقتی بازرسان حضور ندارند کسی به آنها دست نزند. او گفت که کامپیوترهای بازرسان گاهی در پایان یک روز کاری در اتاق های هتل بدون حضور آنها گذاشته میشود.
ایران برای تقریباً یک دهه موضوع تحقیقات آژانس اتمی بوده است. برنامه اتمی ایران در سال 2002 پس از سالها مخفی ماندن از چشم نهادهای بینالمللی فاش شد.
اولی هاینونن که تا سال گذشته بهعنوان معاون مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مسئول تحقیق درباره برنامه اتمی ایران بود به آسوشیتدپرس گفت که اطلاعات موجود روی لپتاپ ها کدگذاری شده است و بنابراین گشودن این کدها آسان نیست. به گفته او اطلاعات موجود روی تلفن های دستی بازرسان چندان حساس نیست.
او ابراز عقیده کرد که هر تلاشی برای دسترسی به چنین ابزارهایی ممکن است با هدف نصب افزارهای تجسسی برای آلوده کردن شبکههای کامپیوتری آژانس اتمی سازمان ملل و تخلیه اطلاعات پس از نصب تلفنها یا لپتاپ ها به این شبکه صورت گرفته باشد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ماهیت برنامه اتمی ایران تحقیق میکند و میگوید تاکنون اطمینان حاصل نکرده است که این برنامه صرفاً برای مقاصد صلحآمیز است.
ایران میگوید برنامه اتمی را برای تولید انرژی و کاربردهای علمی میخواهد.