گمان میرود کامپیوترهای نظارتی تهیه شده توسط ایران به دستگیری صدها سوری، که در هفتههای اخیر در خانههایشان توقیف شدند، منجر شده باشد.
آشوب در خاورمیانه و شمال آفریقا
آمریکا و متحدین آن مدتها ایران را به حمایت از رژیمهای سرکوبگر یا خشونتآمیز در منطقه، از جمله دولت سوریه، جنبش حزبالله در لبنان و حماس در نوار غزه متهم کردهاند. گزارشهای پیشین بسیاری، که عمدتاً توسط مقامات غربی ارائه شدند، کمک فنی ایران در تأمین سوریه با کلاه خودهای ضدشورش، باتون و سایر روشهای کنترل جمعیت طی 10 هفته تظاهرات علیه رئیسجمهور بشار اسد را شرح دادهاند.
هدف از این دعاوی جدید؛ ارائه شده توسط دو مقام آمریکایی و یک دیپلومات از یک کشور متحد، که همگی برای توصیف این اطلاعات حساس به شرط ناشناس ماندن صحبت میکردند؛ به روشنیاشاره به مداخله روبه گسترش پرسنل نظامی ایران در سرکوب وحشیانه سوریه علیه تظاهراتهای ضداسد است.
روز جمعه هیچ پاسخی به درخواستها از سفارت سوریه و دفتر منافع ایران در واشنگتن جهت اظهارنظر وجود نداشت.
این دیپلومات گفت، در گزارش ارائه شده توسط این دیپلومات و مقامات آمریکایی، مربیان نظامی ایرانی جهت توجیه سوریه در خصوص تکنیکهای مورد استفاده ایران علیه جنبش سبز این کشور در سال 2009 به دمشق اعزام شدند. ایرانیها در درهم کوبیدن آن اعتراضها بهنحو موثری خشن بودند.
مقامات آمریکایی و متحدین گفتند که افسران از نیروی بدنام قدس، دستکم از نیمه آوریل تا کنون، در سرکوب سوریه نقش کلیدی ایفا کردهاند. آنها گفتند، هدف از تحریمهای اعمال شده آمریکا علیه نیروی قدس در ماه آوریل بهطور ضمنی هشداری به ایران جهت متوقف کردن این اقدام بود.
نیروی قدس ارگانی از سپاه پاسداران ایران است که مسئول عملیات برون مرزی کشور میباشد. این نیرو به تأمین مالی و آموزش حزبالله و جنگجویان حماس کمک کرده و از شورشگری علیه آمریکا در عراق حمایت نموده است.
بنابه گفته مقامات آمریکایی و متحدین، در حالی که ابعاد نیروهای اعزامی ایران در سوریه ناشناخته میباشد، با وجود هشدارهای آمریکا، تعداد مشاوران در هفتههای اخیر بهطور دائمی افزایش یافت هاند.
دولت اوباما در اعلام دو دور تحریمهای اعمال شده علیه مقامات دولت سوریه در ماه گذشته به نقش نیروی قدس اشاره کرد.
فرمان اجرایی کاخ سفید در هفته گذشته نیز، که اسد و 6 مقام دیگر ارشد دولت را هدف قرار داد، همچنین اشاره کوچکی به محسن شیرازی، یک افسر نظامی ایرانی که فرمانده شماره 3 نیروی قدس و مسئول آموزشها میباشد را شامل میشود.
مایکل سینگ یک مدیر ارشد سابق امور خاورمیانه در شورای امنیت ملی در دولت جرج بوش گفت، نام بردن از شیرازی؛ که در سال 2006 به اتهام تأمین تسلیحات برای شورشیان در عراق، توسط نیروهای آمریکایی دستگیر شد ولی سپس آزاد گردید؛ نشان میدهد که مقامات مدارکی از نقش وی در کمک به سرکوب سوریه علیه معترضین دارند.
سینگ گفت، اینجا رابطه بسیار نزدیکی وجود دارد که نه تنها حمایت از تروریسم، بل طیف کاملی از فعالیتها برای تضمین بقای اسد را شامل میشود…
نقش روبه افزایش ایران در سرکوب سوریه منعکسکننده نگرانی در تهران در مورد چشماندازها برای اسد است. او با وجود خشونت فزایندهیی که گروههای حقوقبشری میگویند بیش از 800 کشته و احتمالاً 1000 زندانی برجای گذاشته، در پایان دادن به اعتراضها شکست خورده است…
مونا یعقوبیان، یک کارشناس سابق خاورمیانه در بخش اطلاعات وزارتخارجه و مشاور ویژه موسسه آمریکا برای صلح گفت، ایران شدیداً متمرکز تحولات در سوریه است.
این دو کشور یک اتحاد دیرینه 30ساله دارند…
یعقوبیان گفت، و ایران مستاصلانه به اسد نیاز دارد. اگر آنها رژیم سوریه را از دست بدهند، این ضربه عظیمی خواهد بود. مقامات آمریکایی و متحدین گفتند، ایران، یک تأمین کننده دیرینه کمک نظامی به سوریه، دستکم از نیمه ماه مارس به دمشق در جنگیدن با موج کنونی ناآرامی مدنی کمک کرده است…
در 23مارس، مقامات ترکیه در یک هواپیمای باری ایرانی عازم سوریه تسلیحات سبکی، شامل مسلسل و نارنجک انداز کشف کردند. منابع آمریکایی و متحدین گفتند، اینکه هدف از این محموله کمک به سرکوب قیام بود یا خیر نامعلوم است، ولی حوالی همین زمانبندی، سوریه محمولههای ایرانی دیگری نیز دریافت کرد که گاز کنترل شورش و تجهیزات کامپیوتری برای نظارت اینترنتی را شامل میشد…
اندرو تابلر،خبرنگار سابقاً مستقر در سوریه که یک کارشناس سوریه در موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک است گفت، در حالی که [لغو ممنوعیت استفاده از رسانههای اجتماعی در کشور] در زمان خود شدیداً مورد استقبال قرار گرفت، این اقدام یک ابزار الهام گرفتهیی از ایران برای ردیابی رهبران جنبش اعتراضی را در اختیار پلیس امنیتی اسد قرار داد.
تابلر در یک مصاحبه تلفنی از لبنان، جایی که با شخصیتهای اپوزیسیون در تماس میباشد گفت، لغو ممنوعیت فیس بوک به رژیم کمک کرد تا سرچشمه فعالین را مشخص کند. هدف از این کار بزرگواری نبود، این روشی برای اجازه نظارت بیشتر بود که به هزاران دستگیری منجر شد.