بی‌اعتنایی رژیم اسد به هشدارهای بین‌المللی

نیروهای امنیتی سوریه بار دیگر در روز جمعه (۶ خرداد/۲۷ مه) تظاهرکنندگان را به گلوله بستند. ده‌ها هزار نفر خواستار اصلاحات اقتصادی و آزادیهای سیاسی در شهرهای مختلف سوریه در روز جمعه به خیابانها آمدند.

به گفته کمیته نظارت بر حقوق‌بشر سوریه، نیروهای انتظامی در شهر ”داعل“، واقع در جنوب این کشور، با استقرار تک‌تیراندازها بر بام‌ ساختمانها به سوی مردم شلیک کردند.
در دمشق، پایتخت سوریه، و در شهرهای شمالی این کشور نیز ماموران انتظامی با بکارگیری خشونت کوشیدند تظاهرکنندگان را متفرق کنند. به گفته فعالان سیاسی سوری، تنها در شهر ”دیرالزور“ پس از برگزاری نماز جمعه ۵ هزار تن به تظاهرات پرداختند. ماموران امنیتی نخست دست به تیراندازی هوایی زدند و سپس با باتوم به مردم هجوم بردند و ده‌ها نفر را مجروح کردند.
کمیته نظارت بر حقوق‌بشر سوریه گزارش می‌دهد که در تیراندازی ماموران انتظامی در روز جمعه دست‌کم ۸ تن کشته شده‌اند. کشته‌شدگان از شهرهای داعل، قطنا در نزدیکی دمشق، زبدانی و جبله بوده‌اند. به گفته فعالان سیاسی سوری، رژیم بشار اسد برای مقابله با معترضان تاکنون تنها به سرکوب متوسل شده، اما نتوانسته فضای اعتراضی در کشور را آرام کند. بر اساس گزارشهای مستقل تاکنون دست‌کم یک‌هزار نفر در ناآرامیهای اخیر در سوریه جان باخته‌اند.
در قطنا، واقع در نزدیکی دمشق، معترضان با فریاد ”الله اکبر“ و شعارهای ضددولتی به خیابانها آمدند و به‌رغم حضور سنگین پلیس دست به تظاهرات زدند. رهبر یکی از قبایل در تماسی تلفنی به خبرگزاری‌های خارجی گفت که «مردم در شهر قطنا تصاویر حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان را به آتش کشیدند».
حسن نصرالله، هم‌چون مقامات  رژیم ایران، پیشتر حمایت خود را از رژیم بشار اسد اعلام کرده بود.
تظاهرکنندگان در سوریه خواهان کمکهای بین‌المللی هستندکارشناسان سیاسی در منطقه بر این باورند که پس از ۱۰ هفته نا‌آرامی و تظاهرات در سوریه، اعتراضات به‌لحاظ کمی گسترش لازم را نیافته و بدین دلیل رژیم اسد به کمک ارتش و نیروهای انتظامی‌توانسته است کنترل بر اوضاع کشور را هم‌چنان حفظ کند. از سوی دیگر مخالفان رژیم هنوز موفق به برگزاری تظاهراتی بزرگ در دمشق نشده‌اند. ده‌ها سال حکومت حزب بعث و سیاست سرکوبگرانه خانواده اسد، گروهها و احزاب سیاسی در سوریه را به‌شدت تضعیف کرده است.
هشدار ”گروه ۸“ به رژیم اسد
”گروه ۸“ نیز در نشست خود در فرانسه، پیش از تظاهرات روز جمعه به رژیم سوریه هشدار داده بود که از خشونت علیه مردم پرهیز کند. کشورهای غربی تلاش می‌کنند مواضعی مشترک در قبال رژیم سوریه اتخاذ کنند. اما سران هشت کشور بزرگ صنعتی جهان در نشست اخیر خود نتوانستند بر سر مجازاتهای شدیدتری علیه حکومت سوریه به توافق برسند. حتی  طرح اولیه نشست برای ارسال پرونده سوریه به شورای امنیت نیز مورد توافق قرار نگرفت.
درحالی‌که دمیتری مدودیف، رئیس‌جمهور روسیه، از رژیم بشار اسد خواست که «وعده‌ی اصلاحات» را در سوریه عملی کند، نیکلا سارکوزی، رئیس‌جمهور فرانسه، ضمن اشاره به مواضع مشترک خود با باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا، تصریح کرد که اسد یا «باید تنها برای یک دوره انتقالی در قدرت بماند یا این‌که بطورکلی از قدرت کناره‌گیری کند».
به‌رغم اختلافات در شیوه برخورد جامعه‌ جهانی با رژیم بشار اسد، سران هشت کشور صنعتی در بیانیه پایانی خود اعلام کردند که خشونت‌های دولت سوریه علیه مردم باید به سرعت متوقف شود. در بیانیه پایانی ضمن هشدار به رژیم اسد، به‌صراحت گفته شده است که در صورت ادامه سرکوب‌ها «مجازاتهای سخت‌تری» در انتظار حکومت سوریه خواهد بود.
سایت رادیو آلمان 7 خرداد