جوانان بهایی از حق تحصیل محرومند

نیروهای امنیتی وابسته به وزارت اطلاعات ، در یک یورش گسترده و هماهنگ در تهران و چندین شهر ایران به منازل شهروندان بهایی که در دانشگاه آنلاین بهاییان فعال هستند، شماری از آنها از جمله ۳۰ استاد این دانشگاه را بازداشت شده‌اند.

به گزارش دانشجو نیوز 7 خرداد، مأموران رایانه، وسایل شخصی و کتاب‌های این افراد را ضبط کرده و با خود برده‌اند. بر اساس گزارشهای منتشر شده، شماری از بازداشت‌شدگان به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده‌اند. مأموران امنیتی مراکز علمی و آزمایشگاهی این دانشگاه آنلاین را هم بسته و پلمب کرده‌اند.
این دانشگاه نیمه حضوری و نیمه انتفاعی در اواسط دهه ۶۰ خورشیدی به‌دلیل تأمین نیازهای تحصیلی جوانان بهایی برپا شد که پس از انقلاب از ورود به دانشگاهها و مؤسسات عالی دولتی محروم بودند.
سایت‌های وابسته به جناح‌های تندروی حکومت آخوندی در واکنش به بازداشت استادان و گروهی از کسانی که از این طریق به تحصیلات دانشگاهی ادامه می‌دادند، نوشته‌اند: «بهاییان از این دانشگاه آنلاین برای تبلیغ دین خود استفاده می‌کردند».
«جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی» در سایت خود اسامی بیش‌ از ۳۰ تن از مسئولان دانشگاه آنلاین بهاییان را ذکر کرده‌اند که یا بازداشت شده‌اند یا منازل‌شان مورد تفتیش قرار گرفته است. خبرگزاری حقوق‌بشر «رهانا» نیز اسامی هشت تن از بازداشت‌شدگان را منتشر کرده است.
پدیده ثابتی، سخنگوی گروه فارسی‌زبان جامعه جهانی بهاییان، در گفتگو با زمانه از بسته شدن این دانشگاه و بازداشت استادان و برخی از دانشجویان گفته است. « ما خبر داشتیم که روز یکشنبه به خانه‌ی چندتن از بهاییان در ایران هجوم برده‌اند. اینها کسانی بودند که در مؤسسه‌ آموزش عالی بهایی که بعد از انقلاب تشکیل شده بود، تدریس یا در آن‌جا خدمت و کار می‌کردند. وسایل تدریس‌شان را برده‌اند. کامپیوترهای‌شان را برده‌اند. تا آنجایی که ما می‌دانیم این یک یورش هماهنگ بوده. برای این‌که در چند شهر مختلف ایران، از جمله در تهران، کرج، اصفهان و شیراز، در یک‌روز اتفاق افتاده است. تا آنجایی که خبر داریم، حدود ۳۰ نفر را دستگیر کرده‌اند. این آموزش عالی بهایی صرفاً برای رفع احتیاج جامعه بهایی، به‌خصوص جوانانی بوده که بعد از انقلاب اجازه‌ شرکت در دانشگاه را نداشتند. این دانشگاه به همت عده‌یی از بهاییان تشکیل شده تا این حق به جوانان شهروند بهایی داده شود که هم برای امرار معاش در آن‌جا کار کنند و هم بتوانند بعد از تحصیلات خدمتی به کشورشان کنند. »
وی میگوید « این دانشگاه فوق‌العاده موفق بود. من خودم در چندین سال اخیر ناظر فعالیت آن بودم. دانشجویانی که از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شده‌اند، به قدری مدارک‌شان خوب و قابل اعتبار بود که دانشگاههایی در انگلیس و آمریکا و کانادا آنها را برای ادامه تحصیل پذیرفته بودند. با این‌که دانشجویان این دانشگاه در نهایت کمبود تجهیزات به‌سر می‌برند، ولی واقعاً با همت زیاد تحصیل خود را پشت سر گذاشتند و توانستند چنین اعتباری در مراکز علمی خارج کسب کنند. »
علیرغم اینکه دبیر ستاد حقوق‌بشر قوه قضاییه، محمدجواد لاریجانی، چندی پیش گفته بود در ایران هیچکس به‌دلیل بهایی بودن دستگیر نمی‌شود، به زندان نمی‌افتد و همه آنها می‌توانند تحصیل کنند! اما وی میگوید: « با این عملیاتی که انجام داده‌اند، این گفته لاریجانی تاحدودی نقض می‌شود. چون اینها تمام مدارک را داشتند. یعنی از وجود این دانشگاه کاملا اطلاع داشتند که در سال ۱۳۶۶ تشکیل شده بود. مدتی بیش از ۱0، 20سال است که این دانشگاه مشغول به‌کار است. بار اول نیست به این دانشگاه یا به خانه برخی افراد هجوم برده‌اند. مدارک را داشتند و خودشان کاملا اطلاع دارند که این یک مرکز علمی بوده و هیچ هدف دیگری نداشته است. البته ما ترجیح می‌دادیم جوانان بهایی به دانشگاههای دولتی بروند؛ مثل بقیه هموطنان‌شان؛ ولی چون از آن مسأله محروم بودند، مجبور شدند این دانشگاه را تأسیس کنند. تمام این کوشش‌ها نشان‌دهنده این است که درصدد هستند جامعه بهایی را ریشه‌کن کنند و این تنها به‌خاطر عقاید دینی‌شان است. »
ثابتی در پاسخ این سوال که « در ماه‌های اخیر برای تحت فشار قراردادن بهاییان تعدادی از گورستان‌های آنها را تخریب کرده‌اند. یک بهایی، وحیداله میرزا گل‌پور که مردی ۷۱ ساله است را در سطح شهر تنکابن با پای‌بند گردانده‌اند. فکر می‌کنید چرا این فشارها بیشتر شده است؟ » میگوید:
« به این علت که اینها تمام مدت سعی داشتند جامعه بهایی را تبدیل بجامعه‌ای ضعیف کنند. انتظار این بود که پس از مدتی، همان‌طور که اشاره کردم، این جامعه ریشه‌کن شود، ولی می‌بینند که بهاییان با مقاومتی مسالمت‌آمیز، به هیچ‌وجه سر ستیزه‌جویی ندارند. نتوانستند این جامعه را آنجوری که می‌خواستند ضعیف کنند و طبعاً اقدامات‌شان را شدیدتر کردند. همان‌طور که ملاحظه می‌کنید تا الآن که در جامعه بهایی تأثیری نداشته است. واقعاً این دانشگاه نشان‌دهنده یکی از خلاقیت‌های این جامعه بوده و بدون ستیزه‌جویی پاسخی بوده به این ظلمی که در حقش شده است. من فکر می‌کنم برخورد حکومت با جامعه بهایی از سر ناچاری است. نمی‌دانند با این جامعه باید چگونه مقابله کنند.
ثابتی در جواب این سوال که « سایت‌های وابسته به جناح‌های تندروی دولت در واکنش به بازداشت استادان و گروهی از کسانی که از این طریق به تحصیلات دانشگاهی ادامه می‌دادند، نوشته بودند: «بهاییان از این دانشگاه برای تبلیغ دین خود استفاده می‌کردند». نظر شما در این زمینه چیست؟ » میگوید :
« به هیچ‌وجه استفاده تبلیغی درمیان نبوده است. همان‌طور که اشاره کردم، ما علاقه‌ای نداشتیم که این دانشگاه با این سختی در ایران راه بیفتد. شما می‌دانید که در میان بهاییان و به‌خصوص در جامعه بهایی در سراسر دنیا و به‌خصوص در ایران، تأکیدی شدید بر کسب علم می‌شود. اگر دولت ایران اجازه می‌داد که جوانان به دانشگاههای دولتی بروند یا اگر قبول‌شان می‌کرد و اخراج‌شان نمی‌کرد، هیچ وقت این دانشگاه تأسیس نمی‌شد. اگر چنین ادعایی هست، باید مدارکی صادر کنند. من فکر نمی‌کنم تا به‌حال توانسته باشند کوچک‌ترین مدرکی ارائه دهند، با این‌که تمام وسایل‌ و تجهیزات‌شان را ضبط و قبض کرده‌اند. البته خیلی سخنها گفته می‌شود، ولی به‌خصوص در سطح بین‌المللی لازم است وقتی اتهامی به کسی یا نهادی یا گروهی وارد می‌شود، مدرکی نیز در پیوند با آن ارائه شود. »
ثابتی در مورد این گزارش که  سال پیش چند تن از استادان همین دانشگاه آنلاین بهاییان به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» دستگیر شدند، میگوید تا آن‌جا که اطلاع داریم، عده‌یی را آزاد کردند و عده‌یی را هم البته نگه‌داشته‌اند، ولی اطلاع دقیقی از تعداد کسانی که به این اتهامات بازداشت شده بودند در دست نیست.
تا به امروز واکنش‌های جهانی و دانشگاههای معتبر جهانی به بسته شدن این دانشگاه نیمه حضوری و غیرانتفاعی چگونه بوده است؟
وی درمورد واکنش های جهانی و دانشگاه های معتبر جهانی به بسته شدن این دانشگاه نیمه حضوری و غیر انتفاعی میگوید: « چون این اتفاق بسیار جدید افتاده، جامعه بهایی در سرتاسر جهان درصدد است که این موضوع را به دولتها و به مراکز علمی مختلف ببرد و به آنها این خبر را برساند، ولی اقداماتی هم پیش از این انجام شده بود. می‌توانم بگویم که دانشگاههای بسیار معتبر مثل پرینستون و آکسفورد در انگلیس، قطعنامه‌های شدیدالحنی درباره‌ این وضعیت صادر کردند و به مسئولین ایران ارائه دادند. همین طور دولتها و مراکز علمی در چند هفته آینده مطمئناً از این وضعیت ابراز نگرانی خواهند کرد. »