رژیم ایران همین الآن در بین کشورهایی قرار دارد که اینترنت را با پیچیدهترین شیوها سانسور میکند. از طرفی اینترنت ملی خودش را بهعنوان یک اقدام صرفه جویانه در هزینه برای مصرفکنندگان و راهی برای حفظ ارزشهای اخلاق اسلامیترویج میکند.
در ماه فوریه که تظاهراتهای هواداری از دمکراسی در سراسر خاورمیانه و شمال افریقا به سرعت گسترش یافت رضا باقری مدیر نهادتحقیقات وزارت ارتباطات رژیم ایران به آژانسهای خبری ایران گفت بهزودی 60 درصد اماکن مسکونی و تجاری دارای شبکه جدید اینترنت خواهند بود او گفت در عرض دو سال این شبکه به تمامی کشور گسترش خواهد یافت.
این ابتکار غیرمعمول بهنظر میرسد بخشی از یک تلاش گسترده برای مقابله با امری است که رژیم ایران آن را یک تهدید بزرگ و عمده قلمداد میکند: اشغال اینترنتی [ایران از طریق] عقاید، فرهنگ و نفوذ غربی که عمدتا از ایالات متحده آمریکا نشات میگیرد.
در سخنرانیهای اخیر آخوند علی خامنهیی و دیگر سران این رژیم این نبرد پدیدار شونده را ”جنگ نرم ”خواندهاند.
روز جمعه گزارشات جدیدی در مطبوعات ایران منتشر شد که ایران همچنین در نظر دارد تا در ماهها آینده سیستم کاربری خودش را برای جایگزینی مایکروسافت معرفی نماید...
علی آقا محمدی رئیس روابط اقتصادی رژیم گفت این شبکه جدید در وحله اول به موازات اینترنت معمولی کار خواهد کرد و بانکها، وزارتخانههای دولتی و شرکتهای بزرگ به اینترنت دسترسی خواهند داشت ولی نهایتاً این شبکه ملی میتواند جایگزین اینترنت جهانی در ایران و در دیگر کشورهای اسلامیگردد.
موانع متعددی وجود دارد. برای کشوری که بهلحاظ اقتصادی توسط کشورهای غربی تحت تحریم قرار دارد، اینترنت یک ابزار مهم و دارای اهمیت میباشد. محدود ساختن دسترسی به اینترنت میتواند مانعی برای سرمایهگذاری از جانب روسیه، چین و دیگر شرکای تجاری ایران گردد.
موضوع دیگر امکان داشتن متخصصان و منابعی برای تولید موتورهای جستجو گر مورد علاقه و وب سایتهایی مانند گوگل میباشد .
امکان کمی وجود دارد که رژیم ایران بتواند بهطور کامل ارتباطات خودش را با اینترنت قطع کند. ولی میتواند در جهت یک ساختار دوگانه اینترنتی که در چند کشور دیگر که دارای رژیمهای سرکوبگر هستند وجود دارد، حرکت نماید.
میانمار در ماه اکتبر گذشته گفت که ارتباطات اینترنتی از طریق یک سیستم جداگانه که توسط یک شرکت دولتی کنترل و مانیتور خواهد شد صورت خواه گرفت...
کوبا نیز دارای دو سیستم اینترنت است یکی از این سیستمها برای توریستهای خارجی و مقامات دولتی است که امکان ارتباط با جهان بیرون را داراست و سیستم دیگر یک شبکه بسته و تحت مانیتور دولتی با محدودیتها برای استفاده عمومی میباشد.
کره شمالی نیز در حال برداشتن قدمهای اولیه در اینترنت با شبکه دوگانه میباشد...
فرهنگ اینترنت در ایران توسعه یافته است و وبلاگها نقش برجستهیی در آن دارند حتی محمود احمدینژاد دارای وب لاگ خودش است.
اگرچه تخمینهای مختلفی وجود دارد ولی بر اساس آمار و ارقام اتحادیه ارتباطات بینالمللی ( international telecommunication union ) حدودا در هر 100نفر ایرانی 11نفر دارای اینترنت هستند، این میزان از ارتباطات اینترنتی جزو درصد بالا ، در قیاس با کشورهای مشابه در منطقه میباشد.
به این دلیل بهدنبال انتخابات بحثبرانگیز ریاست جمهوری در سال 2009 جهان قادر بود که تحولات جاری بر روی زمین در ایران را تقریباً بهصورت زنده از طریق ویدئو و تصاویر منتشر شده در تویتر، فیس بوک و دیگر جاها مشاهده نماید.
ناظران ایران میگویند کشف کرم پیچیده استاکسنت در سال گذشته که ظاهراً برنامه اتمی ایران را مختل ساخت به فوریت این ابتکار اینترنتی افزوده است.
رژیم ایران اعتقاد بر این دارد که حمله استاکسنت توسط اسراییل و آمریکا سازماندهی و هماهنگ شده بود...
ناظران میگویند تأمین مالی شیوها و ابزار کشف سانسور اینترنتی توسط وزارتخارجه آمریکا و صحبتهای اخیر وزیر خارجه آمریکا هیلاری کلینتون در تبلیغ آزادیهای اینترنتی این خواست ایران را تقویت کرده است.
ایران در دهه 1990 به اینترنت وصل شد و این مسأله ایران را به اولین کشور مسلمان در خاورمیانه که به اینترنت وصل شد، تبدیل نمود، در واقع ایران در منطقه بعد از اسراییل در این رابطه در رده دوم قرار گرفت.
ایرانیان جوان و تحصیلکرده که عمدتا در شهرهای ایران متمرکز هستند پذیرای این تکنولوژی جدید شدند...
در سال 2003 مقامات رژیم ایران اعلام کردند که بیش از 15هزار وب سایت را بلوکه کردهاند و رژیم شروع به دستگیری وب لاگ نویسان گرفت...
بر اساس گفته مهندسان ایرانی که با فیلترینگ در ایران آشنا هستند تا حوالی سال 2007 ایران برای فیلترینگ به سیستمهایی از کمپانیهای آمریکایی متکی بود و آنها را از طریق کشورهای سوم بهدست میآورد و گاها نیز از نسخههای خصوصی آنها استفاده میکرد. این سیستمها شامل
secure computing corp.`s smartfilter و تولیداتی از juniper networks inc و fortinet inc بوده است...
بنابه گفته مهندسان ایرانی مقامات ایران چند سال قبل سیستم فیلترینگ خودشان را بر مبنای آنچه که از تولیدات آمریکایی یاد گرفته بودند پایهریزی و طراحی کردند . آنها میتوانستند آن را با کار خودشان سرویس و ارتقا بدهند . آنها این تولیدات آمریکایی را بهطور غیرقانونی بهدست آورده بودند...
خشونت گسترده بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 2009 محدودیتهای کنترل اینترنت در ایران را نشان داد و موضوع جایگزینی اینترنت جهانی با یک نسخه محدود و بسته (به جهان بیرون) از نوع ایرانی را تقویت نمود.
در یکی از صحنههای تکاندهنده تظاهراتهای بعد از انتخابات ریاست جمهوری، تصاویر وئدیویی صحنه قتل یک دانشجوی دختر ایرانی بهنام ندا آقا سلطان را تقریباً همزمان با قتل او نشان داد و این تصاویر بهطور جهانی پخش شدند...
بعضی از حفرههای موجود در پوشش امنیتی اینترنت ایران توسط کارکنان سمپاتیک (مخالف رژیم) ایجاد شده بود. بر اساس گفته یک مهندس سابق شرکت اینترنت متعلق به دولت ایران، در طی تظاهراتهای سال 2009 او بعضی از وب سایتهای ممنوعه را فقط در حد محدودی بلوکه میکرد و تبادلات با جهان بیرون را از این طریق باز نگه میداشت.
بعد از تظاهراتهای سال 2009 دولت ایران سرکوب اینترنتی را افزایش داده است. خامنهایی رهبر عالی رژیم در نوامبر 2009 در سخنرانی برای اعضای بسیج که گروه داوطلب شبهنظامیان هوادار رژیم هستند، گفت ”امروزه مقابله با جنگ نرم برای ما یک اولویت اصلی میباشد ”.
سپاه پاسداران که شاخه قدرتمند نیروهای امنیتی رژیم ایران است در جنگ نرم رژیم نقش جلودار را پیدا کرده است. در اواخر سال 2009 پاسداران انحصار اکثریت سیستم ارتباطات دولتی را که شرکت اینترنت دولت نیز متعلق به آن است را بهدست آوردند. بدین وسیله تمامیت شبکه ارتباطات ایران تحت کنترل سپاه پاسداران قرار گرفت.
سپاه پاسداران در بخشی از تلاش خود برای آموزش بیش از 250هزار هکر یک ارتش سایبری تاسیس کرده است. آنها اخیراً به سایتهای کشورهای غربی از جمله صدای آمریکا که سرویس بینالمللی رادیویی دولت آمریکا است حمله کردهاند...