ماههاست که گروههای دانشجویی و فعالین سیاسی، در میدان تحریر جمع شده و خواستار اصلاحات دولتی، شغل، برق و آب آشامیدنی بیشتری شدهاند. تظاهرات مزبور در این بهار، که بطور هفتگی برگزار میشود، (بدلیل سرکوبگری های دولت عراق) اغلب، تنها چند صد نفر در این تظاهرات شرکت میکنند ، که خیلی کوچکتر و محدود شدهتر از تظاهرات در برخی پایتختهای عرب بوده است. اما در اعتراضات 27 مه، بهگفته تظاهرات کنندگان، چند مقام امنیتی، 4جوان را به داخل آمبولانسی انداختند ...
مقامات حقوقبشری، نگران هستند که این دستگیریها، ممکن است بخشی از یک اقدام وسیعتر توسط دولت عراق برای فرونشاندن مخالفین باشد، لذا برای تقبیح این واقعه، به سازماندهندگان دانشجویی ملحق شدهاند.
روز پنجشنبه، والدین برخی از این جوانان و رهبران دانشجویی، یک کنفرانس مطبوعاتی در بغداد برگزار کرده و نخستوزیر نوری مالکی را، که کنترل قاطع خود بر نیروهای امنیتی بغداد را حفظ کرده است، بهخاطر این دستگیریها مورد سرزنش قرار دادند.
علا مادهر alla mudher ، که پسرش احمد را از هفته گذشته تاکنون ندیده است پرسید، ما سؤالاتی از دولت داریم، و این سؤالات عبارتند از: فرزندان ما کجا هستند؟ چه کسی آنها را دستگیر کرده است؟ چرا؟
سخنگوی مالکی و وزیر کشور، که بر پلیس عراق نظارت دارد، برای اظهارنظر، بلافاصله در دسترس نبودند. اما کمی پیشتر در این هفته، مقامات امنیتی گفتند که این افراد، متهم شدهاند که کارت هویت غیرقانونی با خود داشتند.
حنا محمد گفت که مقامات دولتی در 27 مه به وی گفتند که پسرش، علی الجفali al-jaff، بهخاطر توهین و افترا به نخستوزیر دستگیر شد. هر چند روز بعد، حنا محمد گفت که مقامات به او گفتند، اتهام پسرش، سازماندهی یک تظاهرات غیرمجاز بود. او گفت که در این هفته مقامات به وی گفتند که جفjaff بهخاطر داشتن کارت هویت غیرقانونی در بازداشت بهسر میبرد.
حنا ادوارد hana edward، دبیر سازمان العمال (امید) گفت که او و اعضای خانواده، روز چهارشنبه به وزارت حقوقبشر رفتند تا برای آزادی نفراتشان اصرار کنند.
ادوارد گفت، به آنها گفته شد که این 4تن در وضعیت خوب جسمی بهسر میبرند اما خانوادهها مجاز نیستند که لااقل تا 11ژوئن آنها را ببینند.
در ماه فوریه، بهدنبال درگیریهای خشونتبار میان تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی در سراسر کشور، که حداقل 23 کشته بر جای گذاشت، نوری مالکی به وزرای خود 100روز مهلت داد تا خدمات را بهبود بخشند.
این اقدام، به فرو نشاندن اعتراضات ضددولتی در خیلی از شهرهای کوچکتر کمک نمود، اما تظاهرات در میدان تحریر و کردستان ادامه پیدا کرد. با نزدیک شدن سر رسید مهلت 100روزه در هفته آینده، برخی بیم دارند که ممکن است بهزودی در 10ژوئن، اعتراضات گسترده سراسری ادامه پیدا کند.
جو استورک، معاون رئیس بخش خاورمیانه دیدبان حقوقبشر گفت دستگیریهای میدان تحریر، ظاهراً تاکتیک دولت برای مرعوب کردن سازماندهندگان اعتراضات در بغداد و کردستان است.
استورک گفت،در کردستان که چند تظاهرات بزرگ، فشار را برای اصلاحات دموکراتیک بیشتری بالا برد، یکی از سازماندهندگان در 27 مه ربوده، با چاقو مورد ضربوشتم قرار گرفت. او افزود، یک روز بعد در بغداد، سربازان با 4 هاموی، به تجمعی از سازماندهندگان یورش برده و 13نفر را دستگیر کردند.
استورک گفت، مقامات بغداد و کردستان عراق مانع از آن میشوند که شهروندان دست به تظاهرات مسالمتآمیز بزنند. عراق لازم است اطمیان حاصل کند که نیروهای امنیتی و باندهای طرفدار دولت، هدف قرار دادن سازماندهندگان اعتراضات، فعالین و روزنامهنگاران را متوقف کنند.
سازماندهندگان اعتراضات گفتند که تعداد غیرمعمولی از مقامات امنیتی عراق برای تظاهرات 27 مه در میدان تحریر گماشته شدند، امری که باعث نگرانی از دستگیریهای بیشتری، در جریان راهپیمایی برنامهریزی شده روز جمعه است.
حسین قاسم، دبیر اتحادیه دانشجویان عراقی گفت او و سایر دانشجویان درخواست آزادی این 4نفر را بهعمل خواهند آورد تا بتوانند در امتحانات پایان دوره خود شرکت کنند.
قاسم 25ساله گفت، فردا ما یک تظاهرات مسالمتآمیز خواهیم داشت و وضعیت کسانی که دستگیر شدند را پیگیری خواهیم کرد، زیرا آنها دانشجو هستند. اما قطعاً همه نگران هستند و انتظار دارند که تعداد بیشتری دستگیر شوند.