به گزارش خبرگزاری حکومتی فارس14 خرداد، فرگوس هانسون از پایگاه تحلیلی لووی اینترپرتر وابسته به اندیشکده مؤسسه سیاست بینالملل لووی در مصاحبهای با جیمی لیچ رئیس مرکز دیپلماسی دیجیتال وزارت امورخارجه انگلیس به بررسی نقش کنونی دیپلماسی دیجیتالی و چشمانداز آن پرداخته است.
متن کامل این مصاحبه تقدیم خوانندگان محترم میشود:
* وزارت امورخارجه انگلیس در حال حاضر یکی از پیشگامان دیپلماسی در عرصه بینالملل است
- هنسون: وزارت امورخارجه انگلیس در حال حاضر یکی از پیشگامان دیپلماسی در عرصه بینالملل است. به نظر شما که تاکنون روشهای دیپلوماتیک مختلفی را تجربه نمودهاید، کدام روش دیپلوماتیک بیشترین بازدهی را در وزارت امورخارجه انگلیس داشته است؟
- لیچ: مسأله اصلی روش کار نیست، بلکه پیامی است که بنا داریم از طریق روشهای مختلف و یا رسانهها به جامعه هدف خود برسانیم. ما روش خود را برای دیپلماسی داریم که بر ایجاد ارتباطات اجتماعی در موقعیت مناسب متکی است. ما باید برای رساندن پیام دلخواه خود به شنوندگان هدف، پیامها و روش دیپلوماتیک خود را با یکدیگر هماهنگ کنیم.
* پوشش رسانهای جشن عروسی پرنس ویلیام نتایج شگرفی برای دیپلماسی عمومی انگلیس داشت
رسانههای اجتماعی موجود مانند یوتیوب و فیسبوک بسیار دم دست و البته ارزان هستند ولی گاهی میتوان با ایجاد یک تقسیمبندی مناسب در رسانهها، شاهکارهای دیپلوماتیک را به ثمر رساند. یک مثال کوچک از چنین تقسیم بندی، کاری است که دیپلوماتهای ما در پکن به هنگام جشن ازدواج پرنس ویلیام انجام دادند. (این جشن نمونهای از یک فرصت کلاسیک در حوزه جنگ نرم بود). دیپلوماتهای انگلیسی با سازمان رسانههای چین (سینا) یک گروه کاری مشترک در حوزه پوشش خبری مراسم عروسی تشکیل دادند و توانستند نتایج دیپلوماتیک شگرفی از همین عروسی بهدست بیاورند. این کار نتایج بسیار چشمگیری در حوزه آمار داشت مثلاً حدود 24هزار مرتبه از صفحه انگلیس را از چشمان من ببینید بازدید شد، یک و نیم میلیون نفر از صفحه (Wishes) بازدید کردند و 90هزار نفر اخبار مربوط به عروسی را در پایگاه (Sina Weibo) که همان معادل چینی سایت توییتر است دنبال میکردند. ولی نتیجه بهتر از این آمار، نظراتی بود که خوانندگان ثبت میکردند که این امر نشان میداد این افراد پیام دلخواه ما دریافت کردهاند مثلاً این پیام: این فیلم انگلیس را از چشمان من ببینید واقعاً خوب بود. (انگلیس کشوری) معقول، با اعتماد به نفس، روشن فکر، پویا و خلاق است.
* کشورهای دیگر بهزودی وادار به تأسیس مرکز دیپلماسی دیجیتالی خواهند شد
- هنسون: وزارتهای امورخارجه همه کشورها مرکزی مانند مرکز دیپلماسی دیجیتال وزارتخارجه انگلیس ندارند. آیا به نظر شما این مرکز یک گزینه اجتنابناپذیر است و تمامی کشورها دیر یا زود مجبور خواند شد آن را تأسیس کنند و یا نه؟ آیا ایجاد چنین مرکزی تنها در حد یک گزینه اختیاری و دلخواه است؟
- لیچ: به نظر من کشورها به نقطهای خواهند رسید که تشکیل چنین مرکزی را بهعنوان یک نیاز طبیعی در نظر میگیرند. منظور ما یک تغییر بنیادی در روندهای دیپلوماتیک نیست بلکه ما انتظار داریم بازیگران صحنه دیپلماسی بینالملل این واقعیت را درک کنند که علاوه بر افزایش روزافزون مخاطبان دیجیتال پیامهای دیپلوماتیک، ایجاد فهم بنیادی از دیپلماسی در میان مردم مستلزم نشاندادن خروجیهای دیپلوماتیک در شبکههای مناسب به مردم است. شاید در خصوص نقش پایگاههای اجتماعی اینترنتی در بهار عربی کمی اغراق شده باشد ولی قبول کنیم که دیپلماتی که در جریان گفت و شنودهای پایگاههای این چنینی باشد، فهم و درک بالاتری نسبت به دیگران از حوادث جاریه خواهد داشت.
* انقلابهای اخیر در خاورمیانهروند دیجیتالیزه کردن دیپلماسی انگلیس را سرعت بخشیده است
- هنسون: مرکز دیپلماسی دیجیتال چگونه در ساختار وزارت امورخارجه انگلیس تعریف شده است؟
- لیچ: ما هنوز با ایدهآلهای خود فاصله داریم ولی هماکنون ارتباطات خود را به سمت دیجیتالی شدن پیش میبریم. با پیش آمدن رخدادهای اخیر در خاورمیانه و شاخ آفریقا، این روند دیجیتالیزه کردن را سرعت بخشیدهایم. ما توانستهایم با پایش لحظهای وقایع این دو منطقه و ارسال نتایج حاصله بهصورت دیجیتال به مرکز وزارتخانه توانستهایم از مخاطبین انقلاب و برنامههای احتمالی آنها برای آینده انقلاب مطلع شویم. یکی دیگر از کارکردهای دیپلماسی دیجیتال، پرهیز از آشفتگی و یافتن هدف صحیح برای ارتباط و کمکرسانی است. این برنامه بخشی از اهداف کلی ما برای ایجاد دیدی وسیعتر نسبت به ارتباطات است که مدل قدیمی مصاحبههای دیپلوماتیک برای مخاطبان عادی را به برقراری ارتباطات مؤثر با هر کجای جهان تبدیل میکند.
* دیپلماسی دیجیتالی بهمعنی تغییر کارکردهای دیپلوماتیک نیست بلکه متضمن تغییر مکانیزمهای دیپلماسی است
- هنسون: به نظر شما دیپلماسی دیجیتالی چه تأثیری بر آینده دستگاههای دیپلماسی کشورهای جهان خواهد داشت؟
- لیچ: به نظر من با گذشت زمان همگان خواهند فهمید که دیپلماسی دیجیتالی بهمعنی تغییر کارکردهای دیپلوماتیک نیست بلکه متضمن تغییر مکانیزمهای دیپلماسی است و با این منوال، این روش دیپلماسی در آینده به بخشی طبیعی و جدایی ناپذیر از دیپلماسی تبدیل خواهد شد. ارتباطات گسترهتر یعنی فهم بهتر و فهم بهتر یعنی آسانتر شدن برخی مسیرهای دیپلوماتیک و تأثیر بیشتر بر روندهای سیاستگذاری که این امر متضمن بالا رفتن ارزش مشورت در روند سیاستگذاری خواهد بود. همچنین کارکردهای دیپلوماتیک بنابه افزایش تعداد افراد درگیر در آن، برای مردم ملموستر خواهد شد همانطور که در اکثر موارد استفاده از تبلیغات میدانی باعث میشود افراد اجتماع نسبت به تقویت منش سیاسی خود ترغیب شوند. البته سریعترین بازخورد مثبت این طرح را میتوان در فعالیتهای کنسولی دید زیرا در این حوزه، نیاز شدیدی به ارسال و دریافت پیام در شرایط خاص وجود دارد.