عنوان این گزارش «آینده هستهیی ایران: انتخاب های مهم برای سیاست آمریکا» میباشد و توسط مؤسسه «رَند» و با بودجه نیروی هوایی آمریکا انجام شده است.
گزارش میافزاید در صورتی که ایالات متحده در انجام این هدف موفق نشود، باید استراتژیای برای مقابله با ایران مسلح به سلاح هستهیی در پیش گیرد.
یکی از نویسندگان این گزارش، میگوید برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهیی، هنوز فرصت باقی است.
این گزارش نشان میدهد که در حلقه های سیاستگذاری آمریکا، تغییراتی در مقابله با ایران ایجاد شده است. و این در حالی ست که تحریمهای روزافزون بینالمللی علیه ایران، موفق به توقف برنامه هستهیی جمهوری اسلامی نشدهاند.
درخواستها برای حمله نظامی به ایران، بهدلیل اثرات این مسأله بر منطقه، به نتیجه نرسیده است. حتی در اسراییل، که از مدتها قبل تهران را یک خطر بالقوه میشناسد، سخنان یک مقام امنیتی سابق نشان میدهد که تردیدهایی برای چگونگی مقابله با خطر اتمی ایران، وجود دارد.
مسأله دیگری که تصمیمات سیاستگذاران آمریکایی را تحت تأثیر قرار داده، بهار عرب است؛ چرا که احتمال دارد در این کشورها، که در حال حاضر پایگاه های نظامی آمریکا در آنها قرار دارد، حکومتهایی بر سر کار بیایند که رویکرد ملایم تری نسبت به ایران داشته باشند.
گزارش مؤسسه رند میگوید ایران به مقدار زیادی از تجهیزات، فنآوری ها، و مواد لازم برای تولید سلاح هستهیی دست یافته است.
بنابراین گزارش، تلاشهای بینالمللی برای کنترل صادرات و تجارت، اکنون فقط میتواند روند پیشرفت ایران را کندتر کند و از دستیابی به فنآوری های بخصوصی نظیر کوچکسازی کلاهک هستهیی و تجهیز موشک به این کلاهک ها، ممانعت بهعمل آورد.
نویسندگان این گزارش تشریح میکنند که میان جناحها و شخصیتهای سیاسی مختلف ایران، بر سر نظامیکردن برنامه هستهیی این کشور، اختلاف نظرهایی وجود دارد و فشارهای ایالات متحده و جامعه بینالملل، میتواند بر نتیجهاین اختلاف ها، تأثیر بگذارد.
در حالی که این گزارش، سیاست معینی را پیشنهاد نکرده، اما به بررسی نکات قوت و ضعف استراتژیهای مختلف در جهت بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هستهیی، پرداخته است و اینکه این استراتژیها چطور با متحدان آمریکا در منطقه سازگار خواهند بود -- از جمله انواع مختلف تحریمها و اقدامات نظامی که به ایران نشان دهد برای این برنامه، باید بهای سنگینی بپردازد.
از جمله اقدامات نظامی پیشنهاد شده در این گزارش، استقرار بمب افکن های هستهیی در منطقه، و افزایش قدرت هستهیی برای مقابله با استفاده تسلیحاتی ایران از برنامه هستهیی خود است.
این گزارش میافزاید آمریکا میتواند برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهیی، محل این سلاحها را معین کرده و آنها را از بین ببرد.
همچنین در این گزارش، پیشنهادهایی برای نیروی هوایی آمریکا مطرح شده است که نمایش قدرتی را طراحی کند که در عین حال که توان مقابله با برنامه هستهیی ایران را به نمایش میگذارد، نسبت به تأثیرات این نمایش قدرت بر جدال سیاسی داخل ایران نیز حساس باشد
سایت صدای آمریکا 18 خرداد