کارشناسان امیدوار بودند که در این نشست اعضای اوپک برای کمک به رشد اقتصادی جهان در مورد افزایش تولید نفت خود تصمیم بگیرند. اما نشست وین، به علت اختلاف نظرهای موجود این تصمیم را به سه ماه دیگر موکول کرد.
خبرگزاری رویترز بهنقل از عبدالله البدری دبیرکل اوپک نوشت که ایران، ونزوئلا و الجزایر با بازکردن بیشتر شیرهای نفت مخالفت ورزیدهاند. به گفته دبیرخانه اوپک، امکان دارد در سه ماه آینده این سازمان برای بررسی مجدد موضوع یک نشست فوقالعاده تشکیل دهد. بلافاصله پس از اعلام نتیجه نشست امروز اوپک، بهای نفت خام در بازارهای جهانی بالا رفت.
ثبات بازار نفت و سود اوپک
محمد علیآبادی، سرپرست تازه وزارت نفت جمهوری اسلامی و رئیس فعلی اوپک در آغاز نشست وین اعلام کرد که ثبات بازار نفت به سود کشورهای اوپک است و این سازمان باید در این راه بکوشد. خبرگزاری فارس بهنقل از نشریه ”داوجونز“ نوشت که علیآبادی در مقام رئیس نشست اوپک، نسب به سایر مقامات ایرانی در مخالفت با افزایش تولید اوپک لحن معتدلتری داشته است.
افزایش تولید عربستان سعودی
عربستان سعودی بامداد امروز، ساعتهایی پیش از تشکیل نشست وین اعلام کرد فارغ از اینکه اوپک در نشست وین چه تصمیمی بگیرد، امسال روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت بیشتر به بازار روانه خواهد کرد. بزرگترین عضو اوپک به این ترتیب با تولید روزی ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام، اکنون رکورد تولید ۳ سال گذشته خود را شکسته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، عربستان سعودی با افزایش ۵۰۰ هزار بشکه بر تولید روزانه خود نشان میدهد که اهمیت افزایش تولید را، برای حفظ زیرساختهای اقتصادی جهان، درک کرده است. اوپک از اواخر سال ۲۰۰۸ بهرغم درخواست مکرر کشورهای صنعتی، بر تولید خود نیافزوده است. تولید اوپک اکنون روزانه ۲۸ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه برآورد میشود.
رایزنی بر سر آینده بازار نفت در وینرویترز گزارش میدهد که کشورهای نفتخیز حوزه خلیجفارس برای افزایش تولید به اوپک فشار میآوردند. برپایه تحلیل آژانس انرژی ایالات متحده آمریکا، نیاز جهان به نفت خام در سالجاری میلادی روزانه ۳۰۰ هزار بشکه بیش از آن خواهد بود که تاکنون پیشبینی میشد.
اختلاف نظر در اوپک و موضع معتدلتر علیآبادی
با این همه، کشورهای عضو اوپک در مورد افزایش تولید نفت این سازمان نظر یکسانی ندارند. عربستان سعودی، کویت، امارات متحدهعربی، نیجریه و الجزایر از افزایش تولید دفاع میکنند. قطر معمولاً تابع نظر همسایگان خود است. ایران، ونزوئلا، اکوادور و عراق، تا بهحال مخالف افزایش تولید بودهاند.
سایت رادیو آلمان 18 خرداد